En ny lov som gjør det kriminelt å medvirke til organtyveri i Kina, er i ferd med å bli vedtatt i Storbritannia. Lovforslaget som gjelder personer som bor i Storbritannia, samt britiske statsborgere som bor andre steder, ble enstemmig vedtatt i parlamentet.
Tillegget i Storbritannias nye helsereform vil, hvis den vedtas, gjøre det straffbart for britiske statsborgere å kjøpe organer og å oppsøke noen som er villige til å skaffe organer mot betaling eller å initiere eller forhandle fram en slik forretningsordning utenfor Storbritannia, ifølge den britiske helseministeren Edward Argar.
Da Argar presenterte tillegget for det britiske underhuset, sa han at tiltaket, sammen med den konservative regjeringens ambisjoner om å gjøre det britiske helsevesenet mer bevisst på de juridiske, helsemessige og etiske aspektene ved organhandel, vil "sende et utvetydig signal om at deltakelse i overgrep med organhandel i utlandet, ikke tolereres”.
I visse deler av verden doneres ikke organer frivillig, men tas med makt. (Wes Streeting, parlamentsmedlem og skyggeminister. Labour)
Kommersiell handel med transplanterte organer er allerede ulovlig i Storbritannia.
Wes Streeting som er parlamentsmedlem og skyggehelseminister for Labour, fortalte i parlamentet at Labour ønsket lovendringen velkommen.
«Det vil bli et tillegg i loven om håndtering av humant vev der britiske statsborgere hindres i å reise til land som Kina, selv om spesifikke land ikke er nevnt i tillegget, for organtransplantasjoner. I enkelte deler av verden doneres ikke organer frivillig, men tas med makt. Dette må vi ha i bakhodet når vi utformer lovverket vårt», sa Wes Streeting.
Som et alternativ til regjeringens lovforslag kom det et forslag fra stortingsrepresentant Philip Hunt fra Labour. Da Hunt presenterte sitt forslag i det britiske overhuset, sa han at tillegget hans ville hindre britiske statsborgere i å reise til land som utfører organtransplantasjoner.
«Organstjeling i Kina er en forbrytelse der organer fjernes med tvang fra samvittighetsfanger med dødelig utgang for ofrene. De stjålne organene selges til kinesiske tjenestemenn, kinesiske statsborgere eller utlendinger for transplantasjon», sa Labour-politikeren.
Hunt ønsker å oppmuntre til organdonasjon i Storbritannia og har i lengre tid drevet kampanjer for å få en slutt på organtyveri i Kina. Hunts lovforslag som fikk støtte fra begge sider i Overhuset, ønsket også å gjøre det kriminelt å motta organer fra utlandet uten "frivillig, informert og spesifikt samtykke" fra en levende donor eller fra en slektning av donoren i tilfelle donoren ikke kan gi sitt samtykke.
Det var også krav om at helseministeren må offentliggjøre en årlig evaluering av land som ikke krever ettertrykkelig samtykke for lovlig donasjon av menneskeorganer.
Disse evalueringene vil avklare om hvert av landene har en formell, offentlig finansiert plan for å sikre samtykke til donasjoner og også informere publikum om systemet.
Landene vil også bli evaluert i forhold til om de begår folkemord i henhold til underhusets resolusjon.
Argar sa at regjeringen "er veldig bekymret for de ulike konsekvensene denne tilnærmingen, gjennom tillegget, kan ha for transport av pasienter og for helsepersonell".
Helseministeren hadde tidligere fortalt overhuset at han mente at Hunts forslag, gjennom å legge ansvaret på organmottakeren for å sikre at riktig samtykke var gitt, kunne virke avskrekkende på en person som "på lovlig vis hadde mottatt utenlandske organer" og være til hinder for at personen "søker oppfølging" av frykt for å bli behandlet" som en mistenkt kriminell".
Han sa også at Hunts forslag vil medføre en «betydelig belastning» på helsepersonell gjennom kravet om en årlig rapport.
Argar mener at tillegget hans kan ha en lignende effekt som Hunts versjon, «men uten å skape en uforholdsmessig innvirkning på sårbare pasienter og helsepersonell».
I en epost til Epoch Times skriver Hunt at han er svært fornøyd med at regjeringen har akseptert prinsippene i forslaget hans om å kriminalisere britisk deltakelse i forbindelse med den «motbydelige» organturismen.
Lovforslaget er nå i sluttfasen før det vedtas som lov.
Den 17. juni fastslo China Tribunal, en uavhengig folkedomstol, enstemmig at samvittighetsfanger har blitt og fortsatt blir drept for sine organer "i stor skala" og at utøvere av den åndelige metoden Falun Gong har vært en av de største kildene til organer.
Den 1. mars 2020 publiserte tribunalet en 160-siders rapport som bekrefter tidligere konklusjoner om at "det ikke finnes bevis for at praksisen har blitt stoppet og at tribunalet er sikker på at dette vil fortsette".
FAKTA
Politisk system i Storbritannia
- To partier dominerer det politiske landskapet: Det sosialdemokratiske Labour og det konservative partiet Tory som sitter med makten i dag.
- Landet har ingen skriftlig grunnlov, men styres hovedsakelig av lover vedtatt av parlamentet.
- Parlamentet består av overhuset (House of Lords) og underhuset (House of Commons). I overhuset sitter medlemmer som har arvet sine titler, samt kirkelige representanter, dommere og personer utnevnt av dronningen. Underhuset har 650 medlemmer som velges inn i valgkretser med simpelt flertall. Underhuset er den lovgivende forsamlingen og har enerådende beslutningsmyndighet iblant annet skatte- og bevilgningsspørsmål. Overhuset har begrenset makt, men kan forsinke beslutninger i underhuset.