Å spise grønnsaker i ulike former er en god ide. Uansett om du foretrekker dem rå eller kokt, er de en utmerket kilde til vitaminer, mineraler, fiber og andre sunne næringsstoffer.
Noen ganger kan det imidlertid gjøre en forskjell hvis du varmebehandler dem. Da kan en næringsrik matvare bli en riktig supergrønnsak. I noen tilfeller kan varme aktivere antioksidanter slik at de blir lettere tilgjengelige for kroppen. Varme kan noen ganger også bryte ned celleveggene slik at næringsstoffene blir lettere å fordøye og absorbere.
For å få mest mulig ut av kostholdet ditt og få i deg så mange sunne næringsstoffer som mulig, får du her tips om noen grønnsaker som gir mer næring når de tilberedes.
Spinat
Når spinaten varmes opp, blir betydelig mer jern og kalsium tilgjengelig. Grunnen er at oksalsyre blokkerer disse næringsstoffene fra å bli tatt opp i kroppen. Oksalsyren brytes ned ved høy temperatur.
Sjampinjong
Mange næringsstoffer i sjampinjongen, som kalium, niacin, sink og magnesium blir tatt opp i kroppen i dobbel mengde etter varmebehandling.
Gulrøtter
Karotenoider er en kraftfull antioksidant som finnes i gulrøtter. Forskning viser at næringsverdien øker med opp til 14 prosent når de blir kokt eller dampet til de blir myke. Når du derimot steker gulrøttene, reduseres imidlertid tilgjengeligheten av karotenoider.
Les mer
Shen Yun Creations. En ny kulturkilde og en ny, unik strømmetjeneste
Studie: Falun Gong-utøvere i Kina får dobbelt så lange fengselsstraffer enn gjennomsnittet
Asparges
Flere studier har vist at næringen i asparges øker ved varmebehandling. Antioksidanter og ytterligere seks næringsstoffer kan øke med over 16 prosent. En annen studie viser at man ved å koke aspargesen kan doble mengden fenolsyre, et stoff som kan bidra til lavere risiko for en del alvorlige kroniske sykdommer.
Tomater
Oppvarming av tomater kan øke tilgjengeligheten av lykopen betydelig. Dette er en antioksidant som er knyttet til bedre hjertehelse og redusert risiko for hjertesykdom og andre kroniske sykdommer.
Brokkoli og blomkål
Rå brokkoli og blomkål kan gi flere ulike problemer med fordøyelsen, som magesmerte, gass og oppblåsthet. Når de i stedet blir varmebehandlet, blir de lettere å fordøye. Samtidig blir enzymer aktivert, og dermed økes mengden av visse stoffer som er aktive i immunforsvaret.
Tilberedningsmetodene kan variere, men damping har vist seg å være en utmerket måte å øke og opprettholde næringsverdien på. Steking, derimot, er en tilberedningsmetode som har en tendens til å redusere næringsverdien. Tiden spiller også en rolle. Kortere tilberedningstid gir bedre næringsverdi.
Devon Andre har en grad i rettsvitenskap fra University of Windsor i Canada og en doktorgrad i jus fra University of Pittsburgh. Denne artikkelen ble først publisert på Bel Marra Health.