Søtningsmidler bør ikke ses på som et sikkert alternativ til sukker. Dette mener en gruppe forskere som konstaterer at søtningsmidler kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer. Andre anser imidlertid at studien er mangelfull.
Resultatet av studien som nylig ble publisert i «The BMJ» (tidigere «The British Medical Journal»), har allerede blitt satt spørsmålstegn med fra flere hold. Studien bygger på innsamlet informasjon fra over 100.000 voksne, franske personer. I undersøkelsen ble deltakernes bruk av søtningsmidler i drikker, meieriprodukter, bordsøtningsmidler og andre produkter undersøkt før det ble sammenlignet med deltakernes risiko for å bli rammet av hjerte- og karsykdommer.
Personene som deltok, rapporterte selv om sine matvaner, livsstilen og medisinsk bakgrunn fra 2009 til 2021.
Forskerne påpeker imidlertid at det er en observasjons-studie som ikke kan påvise direkte årsakssammenheng. Det er heller ikke mulig å se bort fra om det kan være ukjente faktorer som kan ha påvirket resultatet.
Ifølge forskerne kan søtningsmiddelet aspartam kobles til økt risiko for sykdommer.
Studien viser at rundt 37 prosent av deltakerne konsumerte i gjennomsnitt 42 milligram kunstige søtningsmidler per dag.
I løpet av ni års oppfølging kunne forskerne notere 1.502 tilfeller sirkulasjonsproblemer, som hjerteinfarkt, hjerneslag og angina pectoris (hjertekrampe). Resultatet viser at hjerte- og karsykdommer forekom hos 346 av 100.000 personer med stort forbruk av kunstige søtningsmidler, sammenlignet med 314 blant de som ikke brukte søtningsmidler.
Samlet sett fant de at høyt forbruk av søtningsmidler kan kobles til 9 prosent høyere risiko for å utvikle hjerte-karsykdommer.
Ifølge forskerne kan søtningsmiddelet aspartam knyttes til økt risiko for sykdommer i hjernens blodårer, det vil si cerebrovaskulære sykdommer. Søtningsmiddelet acesulfam kalium og sukralose kan ha en kobling til større risiko for sykdom i hjertets koronararterie.
"Våre resultater indikerer at disse tilsetningsstoffene som konsumeres av millionvis av mennesker hver dag og som finnes i tusenvis av matvarer og drikker, ikke bør betraktes som et sunt og sikkert alternativ til sukker, på linje med flere helsemyndigheters nåværende standpunkt", skriver forskerne i «The BMJ».
Ifølge de franske forskerne tyder resultatene også på at de som bruker kunstige søtningsmidler, "har en tendens til å være yngre, ha høyere kroppsmasseindeks, har større sannsynlighet til å røyke, være mindre fysisk aktive og følge en vektreduksjonsdiett". De spiste også mindre grønnsaker og frukt og konsumerte mer natrium, rødt og bearbeidet kjøtt, meieriprodukter og drikker uten tilsatt sukker enn de som ikke brukte søtningsmidler.
En del eksperter oppfordrer likevel til å være forsiktig med de nye resultatene og mener at studien er mangelfull.
Naveen Sattar, professor på metabolisme ved Glasgows universitet, sier til nyhetsbyrået AFP at studien "ikke gir svar på spørsmålet som stilles".
– Dette er fordi det helt klart er store karakteristiske forskjeller på mennesker som inntar kunstige søtningsmidler, sammenlignet med de som ikke gjør det, sier han.
– Observasjonsstudier, som denne, kan bare vise en sammenheng, og det er nødvendig med mer forskning for å forstå koblingen mellom kunstige søtningsmidler og risikoen for å utvikle hjerte- og sirkulasjonssykdommer, sier Tracy Parker, kostholdsekspert ved «British Heart Foundation» til «The Telegraph».
– Selv om disse resultatene ikke bør skape unødvendige bekymringer, er det alltid bra å se på mengden sukker og søtningsmidler som er i maten. Forsøk å bytte ut brus med vann og øke inntaket av mat som er sunt for hjertet, slik som linser, nøtter og frø samt frukt, grønnsaker og fullkorn, la hun til.
Også «International Sweeteners Association», som representerer produsenter av kunstige søtningsmidler, har reagert på den franske studien. De understreker at det ikke er noe "bevis på årsakssammenhenger for at søtningsmidler med lave/ingen kalorier kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer".
De nevner også at "sikkerheten til alle godkjente søtningsmidler med lave/ingen kalorier har blitt bekreftet av næringsorganisasjoner over hele verden", slik som Verdens helseorganisasjon og «U.S. Food and Drug Administration».