7 fordeler med krydderblandingen karri

Den indisk krydderblandingen, karri, blandes på forskjellige måter i ulike regioner i India.

India her en befolkning på over en milliard mennesker. Det er et mangfold av mennesker som bor spredt i fem store regioner, og det snakkes over 120 forskjellige språk. De ulike matrettene er spesifikke for de ulike regionene. Det er likevel en ting som inderne deler, uansett region, og det er kjærligheten til karri.

Ordet karri betyr saus. Det handler ikke om et enkelt krydder, men om en krydderblanding. Det er store variasjoner i blandingene, men noen av krydderne er standard-ingredienser.

Her er de vanligste krydderne og hvilke helseeffekter de ansees å ha.

Spisskummen

Spisskummen er bra for fordøyelsen. Bare duften er nok til å sette igang spyttproduksjonen i munnen. Krydderet minsker gass i magen og har en mild, naturlig og lakserende effekt. Spisskummen har også en soppdrepende og bakteriedrepende virkning.

Et interessant aspekt er at krydderet er både muskelavslappende og stimulerende samtidig. I den eteriske oljen har man funnet en komponent som er beroligende.

Gurkemeie

Vil du ha en ekstra grunn til å spise gurkemeie i tillegg til at den motvirker betennelse, er rik på antioksidanter, styrker hjernen og har gode effekter på hjertet? Da kan det tillegges at det er den viktigste ingrediensen i karri. For å få best mulig effekt av gurkemeien, kan du tilsette nymalt svart pepper.

Koriander

Koriander har mange nyttige egenskaper. I likhet med spisskummen hjelper koriander til med fordøyelsen, mildner gass i magen, lindrer kvalme og er bra mot diaré. Den inneholder naturlige antihistaminer og kan hjelpe ved infeksjoner i munnen. Koriander er bra for huden, er blodtrykksenkende og er en naturlig kilde til jern. Hvis du mistenker at du har magetrøbbel, kan en håndfull koriander være til hjelp.

Korianderfrø

Ingefær

Ingefær er et suverent krydder å ha hjemme. Den gir smak til både mat og drikke og har en rekke medisinske egenskaper. Ingefær motvirker inflammasjon og er en antioksidant som påvirker fordøyelsen positivt.


Les mer

Representantenes hus vedtar lovforslag for å få en slutt på Beijings tvungen organhøsting fra Falun Gong-utøvere.

Falun Gong-utøvere krever en slutt på forfølgelsen av den åndelige minoritetsgruppen i Kina under et arrangement på Capitol Hill den 20. juli 2023. De markerer at det er 24 år siden forfølgelsen startet. Foto: Samira Bouaou/The Epoch Times

Ni planter som absorberer gift fra luften

Hvis du passer på plantene dine, tar de hånd om deg. Foto: Unsplash.


God helse starter i magen. Ingefær hjelper til med å bli kvitt luft i magen, lindre kvalme og kurere reisesyke. Det er likevel viktig å notere at med store helseeffekter kommer et stort ansvar. Ingefær tar bort symptomene, men med et sunt kosthold i utgangspunktet trenger du ikke ingefær i det hele tatt.

Hvis du er gravid og føler deg kvalmen, bør du konsultere helsevesenet før du tar ingefær.

Kardemomme

Kardemomme er et viktig krydder i det indiske kjøkkenet. Det er bra for åndedrettet og tennene og problemer i munn og svelg, som sår hals. Kardemomme hjelper til med å føre giftstoffer ut fra kroppen og til og med forbedre blodsirkulasjonen. Det blir sagt at kardemomme også styrker hjertet.

Kanel

Kanel er et krydder med masse antioksidanter. Kanel er bakteriehemmende og bekjemper også virusinfeksjoner og demper kvalme. Det er et utmerket krydder ved forkjølelse. Av og til har kanel en gunstig effekt på diabetes fordi det reduserer insulinresistens og bidrar til å senke blodsukkeret.

Kanelstenger.

Det er to typer kanel; den ekte Ceylon-kanelen og den som kalles Kassia-kanelen. Det beste er å forsøke å få tak i Ceylon-kanel fordi den inneholder mindre mengde kumarin som kan være giftig i store mengder.

Nellik

Nellik har høyt innhold av eugenol, som er helbredende, antibakterielt, betennelsesdempende og utgjør en naturlig avgiftning. Nellik lindrer tannproblemer og andre problemer i munnhulen, noe som delvis har med eugenolens smertelindrende effekt å gjøre. Man kan finne jern, kalsium og mangan i nellik.

Du kan kvalitetsteste en nellik ved å knuse den med neglen. Hvis det kommer olje ut, er den av god kvalitet. Nellik av god kvalitet flyter i et glass vann, mens nellik med dårligere kvalitet synker til bunns.

Når du har lært deg fordeler med krydder, er det bare å prøve litt indisk innflytelse i kjøkkenet. Enten begynner du litt forsiktig med spisskummen eller nellik i risen, eller så satser du på en karri-rett med en gang. De sunne stoffene i krydderne har gjort det mulig å kjøpe kapsler med for eksempel ingefær eller gurkemeie for personer som heller vil ta det på den måten.

Ad i artikkel – AdSense
AD