Sverige: Den norske cellisten, Truls Mørk, fremførte Dvořák

Konsert: Klassisk musikk

Nylig fremførte den internasjonalt kjente norske cellisten, Truls Mørk, Dvořáks elskede og innholdsrike cellokonsert i Berwaldhallen. Foto: Mattias Ahlm
11. august 2024
AD

Den norske stjernecellisten, Truls Mørk, og Sverige Radios Symfoniorkester fremførte en førsteklasses tolkning av Dvořáks cellokonsert under sikker ledelse av dirigent Jukka-Pekka Sarastes.

Jeg glemmer ikke den 28. januar 2022 da stjernesolisten, Truls Mørk, gjestet Berwaldhallen og fremførte Dvořáks romantiske cellokonsert i h-moll. Sammen med Sverige Radios Symfoniorkester bød Mørk på en både dramatisk og lyrisk reise under ledelse av dirigenten Jukka-Pekka Saraste.

I åpningen av første sats fremførte orkesteret og Saraste en fargerik og kraftfull innledning som inneholder en solo, vakkert spilt av hornblåseren, Chris Parkes. Det drøyet vel tre minutter før solisten, Truls Mørk, kom inn i cellokonserten.

På følgesvennen sin, en Domenico Montagnana-cello fra 1723, griper Mørk med nerve tak i de første dristige og musikalske tonene i første sats. Han har et 40-årig forhold til cellokonserten og har fremført den utallige ganger, blant annet med Saraste. Med vokal-fraseringer og omfattende klang-bredde, samt varierende vibrato, skildret Mørk uttrykksfullt stykkets melankoli og inderlige lengsel.

Dvořák ferdigstilte cellokonserten i 1895, og siden den gang har den inspirert mange cellister verden over som den mest spilte og innspilte cellokonserten. Det er et romantisk og fascinerende verk som inneholder flere ulike karakterer og skiftende stemninger som nostalgi, dramatikk og kjærlighet. De mange vakre melodiene i ulike former har gjort stykket svært godt likt.

En både dramatisk og lyrisk reise.

Dvořák avsto lenge fra å skrive for cello som et soloinstrument. Han syntes i begynnelsen at celloens lyseste og laveste toner ikke lød bra, men foretrakk mest celloens mellom-register.  Dvořáks oppfatning endret seg da han hørte den virtuose cellisten, Victor Herberts, andre cellokonsert, oppført av New York Philharmonic. Dvořák ble grepet, og vinteren 1894/95 ble han inspirert til å begynne på sin egen cellokonsert.

Dette skjedde mens Dvořák arbeidet som musikkprofessor i New York. I løpet av komponeringen fikk han vite at hans kjære svigerinne og ungdomskjærlighet, Josefina, var syk i Tsjekkoslovakia. Han bestemte seg for å reise hjem. Kort etter hjemkomsten døde Josefina, og Dvořák skrev da om deler av den siste satsen for å hedre og hylle henne. Josefinas favorittsang var  Dvořáks ”Leave me alone” op 83. Den er med i den andre satsen og kommer delvis igjen i siste sats.

En gang i ungdomstiden var Josefina pianoeleven til Dvořáks, og det var i løpet av den tiden at han forelsket seg i henne. Følelsene ble ikke gjengjeldt. Til slutt giftet Dvořák seg med Josefinas søster, Anna.

I den første satsen er det en vakker passasje der fløyte og cello spiller duett. Konsertens tredje og siste sats inneholder folkelige innslag og en sjelden og vakker solo, den gang med fiolinisten Malin Broman. Satsen ledet frem til et stille og intimt soloparti med Mørk. Spesielt vakkert og rørende var det da han landet på en lang, lys tone og orkesteret bygget seg opp og omsluttet celloen i en storslått oppløsning der himmelen for et øyeblikk så ut til å åpne seg.

Kontakt gjerne journalisten: [email protected]

FAKTA OM TRULS MØRK

  •  Truls Mørk vokste opp i Norge i en musikalsk familie der faren var solist og moren pianist.
  •  Truls spilte først fiolin og piano. Som 11-åring begynte han å spille cello.
  •  Som 17-åring begynte han å spille med den svenske cellisten Frans Helmerson.
  •  Senere tok han timer blant annet hos cellisten Natalia Shakhovskaya som hadde vært elev av den verdenskjente cellisten Rostropovich.
  •  Truls Mørk tilhører verdens ledende cellister og arbeider med verdens fremste dirigenter og orkestre.

Kilde: snl.no

Ad i artikkel – AdSense
AD