Russland legger ned veto mot FN’s sikkerhetsråds resolusjon som fordømmer angrepet på Ukraina. Tre nasjoner, deriblant Kina, avsto fra å stemme

Russlands FN-ambassadør Vasily Nebenzya taler til FN’s sikkerhetsråd før en avstemning den 31. januar 2022. Foto: Richard Drew/AP Photo
27. februar 2022
AD

Russland la ned veto mot et utkast til en resolusjon i FN’s sikkerhetsråd den 25. februar om å fordømme Moskva for invasjonen av Ukraina og å fjerne Russland fra organisasjonen. Tre andre nasjoner avsto fra å stemme, mens 11 stemte for.

Russland har vetorett mot enhver avstemning i FN på grunn av sitt permanente medlemskap i FN’s sikkerhetsråd. De andre faste medlemmene er USA, Storbritannia, Frankrike og Kina.

Kinas regjerende, kommunistiske regime, som av USA de siste dagene har blitt anklaget for å gi sin stilltiende støtte til invasjonen, avsto fra å stemme. Regimet har likeledes nektet å karakterisere invasjonen som en «invasjon». Dette trekket viderefører Beijings forsøk på å dyrke et offentlig bilde av at de balanserer mellom ønskene til både Washington og Moskva.

India og De forente arabiske emirater (UAE) avsto også fra å stemme.

At India avsto, er omstridt fordi nasjonen har et sikkerhetspartnerskap med USA, men også nære bånd til Russland som inkluderer en lang historie våpenavtaler; den siste av disse var i desember.

Indiske medier rapporterte kort tid før avstemningen at Russland forventet at India ville stemme mot tiltaket.

UAE vurderer likeledes en avtale om å produsere stealth-jagerfly med Russland etter at en lignende avtale med USA falt vekk.

Et veto mot resolusjonen betyr at forslagsstillerne kan kreve en avstemning om et lignende vedtak i hele FN’s generalforsamling, der det ikke finnes vetorett.

Paragraf 23 i FN-pakten forbyr at permanente medlemmer av sikkerhetsrådet kastes ut av organisasjonen. Resolusjonen som fordømmer Russland, ba om at paragrafen skulle bli endret slik at Russland kan fjernes fra rådet.

Den neste avstemningen, selv om det er usannsynlig at den lykkes, blir sannsynligvis sett på som en slags lakmustest for politisk støtte til fremtidige grep mot Russland, inkludert sanksjoner.

Ad i artikkel – AdSense
AD