Rapport: Kina er fremdeles hovedkilden til fentanyl i USA etter som smuglere endrer taktikken

En kjemiker fra «Drug Enforcement Administration» (DEA) i USA heller ut 2.500 pakker med fentanyl for testing ved "DEA Northeast Regional Laboratory" i New York. 8.oktober 2019. Foto: Don Emmert/AFP via Getty Images
26. september 2021
AD

Til tross for at det kinesiske regimet forbød fentanyl og analoge produkter i 2019, er Kina fortsatt hovedkilden til ulovlig fentanyl og fentanyl-relaterte stoffer som smugles inn i USA, ifølge en ny rapport fra et amerikansk kongressråd.

Kinesiske smuglere har funnet sofistikerte måter å omgå disse forskriftene, heter det i en rapport fra 24.august om USA og Kinas økonomisk- og sikkerhets-kommisjon (USCC). Dette innebærer å endre forretningsmetoden fra å produsere ferdig fentanyl til å eksportere uferdige produkter til meksikanske karteller, som så produserer og ulovlig smugler stoffet over grensen.

Videre har disse unnvikende anstrengelsene blitt gjort mulig på grunn av det kinesiske regimets "svake overvåking og regulering" av den kjemiske industrien, heter det i rapporten.

Disse funnene kommer samtidig med at amerikanske byråer fortsetter å slite med landets ødeleggende opioid-krise næret ved den sterke økningen i bruken av fentanyl, et syntetisk opioid som er 50 ganger sterkere enn heroin og lignende varianter, de siste årene.

USA opplevde i 2020 et rekordstort antall dødsfall grunnet overdose fra syntetiske opioider til over 56.000, en økning på 20.000 fra året før, i følge foreløpige data fra Nasjonalt senter for helsestatistikk i USA.

Kinesiske smuglere omfavner meksikanske karteller

Siden Beijings forbud mot fentanyl i 2019 har det vært en nedgang i mengden ferdig fentanyl som sendes direkte fra Kina, typisk via posten, inn i landet, heter det i rapporten. Ulovlig fentanyl er likevel fortsatt allment tilgjengelig i USA.

Nå kommer stoffet hovedsakelig fra Mexico, men med råvarer sendt fra Kina.

For å unngå myndighetene har kinesiske smuglere dreid fokuset til hovedsakelig å fokusere på å produsere og sende ut kjemiske, uferdige produkter til Mexico, sier USCC, med henvisning til «U.S. Drug Enforcement Administration» (Den amerikanske narkotika-forsterkings-administrasjonen, DEA). Dette har også ført til at kinesiske smuglere har økt samarbeidet med meksikanske karteller, særlig med landets to mektigste kriminalitetssyndikater, Sinaloa-kartellet og Jalisco New Generation-kartellet.

Disse kartellene kontrollerer "pille-fabrikker" i meksikanske byområder som produserer ferdigstilt fentanyl fra det kinesiske råstoffet.

"Den økende involveringen av meksikanske karteller og avansert opplegg for hvitvask av penger har forverret problemet", heter det i rapporten.

Imens har kinesiske hvitvaskere arbeidet for å støtte meksikanske narkotika-karteller i deres kriminelle operasjoner, hevder USCC. Amerikanske påtalemyndigheter har i de senere årene siktet flere kinesiske innbyggere for å ha hvitvasket penger for narkotikakarteller. I ett tilfelle ble Gan Xianbing som er kinesisk borger, dømt til 14 år for en operasjon der han hvitvasket penger for det latin-amerikanske karteller som involverte titalls millioner narkotika-penger.

Begrenset samarbeid mellom USA-Kina

Mens amerikanske og kinesiske myndigheter har arbeidet sammen for å avvæpne illegale fentanyl-nettverk, er samarbeidet mellom de to sidene "fortsatt begrenset på bakken", sa Kongressrådet.

"Det gjenstår store hull i anti-narkotika-samarbeidet mellom USA og Kina, særlig i forhold til håndhevelse og straffeforfølgelse", heter det i rapporten.

Kinesisk regulering fortsetter å trenere forespørsler om tilgang til potensielle steder der uferdig materiale produseres, i følge USCC. Forsinkelsen tar ofte dager "slik at enhver illegal operasjon kan forlate eller rydde opp i lokalene", sa de.

Under etterforskningen av Gan-saken, mottok DEA ingen støtte fra sin kinesiske motpart, til tross for flere uformelle anmodninger om bistand, heter det i rapporten.

Den siterte også den nå pensjonerte DEA-agenten Jeffrey Higgins som i 2018 fortalte til USCC at han følte at "Kina bare forsøker å skape en illusjon av et samarbeid med tjenestemenn i USA, uten å sette i verk noen reformer."

Som respons på funnene i rapporten, fortalte Det kinesiske utenriksdepartementet til Reuters at beskyldningene var urimelige og uakseptable. De sa at regimet har kontrollert all narkotika, psykoaktivt stoff og kjemiske, uferdige produkter strengt.

I 2019 innrømmet den offisielle, kinesiske tjenestemannen som har ansvar for narkotika, at samarbeidet mellom Kina og USA når det gjaldt etterforskning og straffeforfølgelse av fentanyl, var "ekstremt begrenset".

DEA og USA’s utenriksdepartement svarte ikke på forespørsel om en kommentar.

Ad i artikkel – AdSense
AD