LinkedIn blokkerer personer som er kritiske til kommunistregimet i Kina, fra plattformens kinesiske versjon. Dette har rammet personalet i Epoch Times i flere land like før merkedagen for massakren på Den himmelske freds plass.
Om morgenen den 3. juni fikk en rekke personer i Epoch Times sitt nettverk, også i USA, Sverige og Tyrkia, melding fra Linkedin om at profilene og aktivitetene deres ikke lenger er synlige i Kina.
Meldingen på engelsk lød, oversatt til norsk: "Vi gjør deg oppmerksom på at lovmessige krav påvirker tilgjengeligheten til visse organisasjoner i Kina. På grunn av dette er din profil og aktivitet, for eksempel ting du deler med nettverket ditt, for tiden ikke synlig på LinkedIn i Kina".
Videre står det at profilen og aktiviteten "forblir synlig i hele resten av verden der LinkedIn er tilgjengelig". Eksakt antall mennesker som berøres av dette i Epoch Times sitt nettverk, er ikke kjent.
LinkedIn: «Må respektere Kinas lover»
Microsoft-eide LinkedIn skriver i en uttalelse til Epoch Times at selskapet er "en global plattform som må respektere de lovene som angår oss, inklusive den kinesiske regjeringens regler for vår lokaltilpassede versjon av LinkedIn i Kina."
"På grunn av lovmessige krav i Kina er profiler og aktivitet fra enkelte medlemmer av LinkedIn, med tilknytning til særskilte organisasjoner, for tiden ikke synlige i Kina", skriver selskapet.
Blokaden skjedde like før 32-årsdagen for massakren på Den himmelske freds plass, da det kinesiske forsvaret meiet ned ubevæpnede aktivister og vanlige innbyggere i Beijing som ønsket demokratiske og økonomiske reformer i Kina.
Nettversjonen av Epoch Times på ulike språk er blant nettstedene nettbrukere innenfor Kinas "Store brannmur" ikke får tilgang til. Det enorme apparatet for sensur og filtrering kalles "Den store brannmuren", som gjør det mulig for det kinesiske regimet å forhindre uønskede meldinger.
Epoch Times har vært fremst i rapporteringen om emner som er følsomme for det kinesiske kommunistregimet, som for eksempel Det kinesiske kommunistpartiets (KKP’s) infiltrasjon i Vesten, organtyveri fra samvittighetsfanger i Kina, andre brudd på menneskerettigheter og utbruddet av koronaviruset i Wuhan i Kina.
53 millioner brukere i Kina
LinkedIn opprettet en kinesisk nettside i 2014 og er en av få vestlige sosiale medieplattformer som fremdeles tillates på det kinesiske fastlandet. De følger de restriksjonene de kinesiske myndigheter kommer med, og har for tiden 53 millioner brukere der.
LinkedIn har ikke svart på spørsmål om hvordan de har resonnert rundt beslutningen eller hvilke spesielle lokale krav de refererer til. De vil heller ikke uttale seg om det finnes lignende avtaler med andre land. I stedet henviser LinkedIn til en uttalelse fra 2014, ved Jeff Weiner, som rettferdiggjør selskapets ekspansjon i Kina.
Weiner skriver i en uttalelse at "LinkedIn er sterk tilhenger av ytringsfrihet og tar fundamentalt avstand fra statlig sensur. Vi har likevel valgt å gå med på de statlige sensurreglene fordi LinkedIn sitt fravær i Kina ville kunne begrense den enkelte kinesiske borgers mulighet til å søke og realisere økonomiske muligheter, drømmer og rettigheter som er viktigst for dem", skriver han.
Benjamin Weingarten ved den amerikanske tenketanken Claremont Institute og som også skriver for Epoch Times, er en av dem som har fått melding fra LinkedIn.
"Ytringsfrihet og motstand mot sensur er uforenlig med kinesiske regler. Kinesiske regler, det vil si Det kinesiske kommunistpartiets regler, kveler økonomiske muligheter, slukker de kinesiske borgernes drømmer og krenker rettighetene deres", sier han.
Sensurerte plattformer
Weingarten kaller LinkedIns timing for "uforståelig, men også helt forståelig".
"På minnedagen for massakren på Den himmelske freds plass, en hendelse som sensureres bort i kinesiske sosiale medier og som det ikke står noe om i kinesiske lærebøker, er det nå tydelig at Vesten har tatt feil lærdom av det», sa han.
"Når en ser på uttalelsene fra KKP-lederne, ser en at de har kalkulert med at vår egeninteresse for å drive forretninger med dem ville få oss til å ignorere regimets tyranni. Dessverre har prutende kjendiser, sensurerte plattformer og knestående bedrifter bevist at de har rett.
LinkedIn har i flere år fått kritikk for flere sensurtiltak, som for eksempel å fjerne innlegg om protestene på Den himmelske freds plass, blokkere protestledernes kontoer og nå nylig legge ned en Kina-kritikers konto etter å ha fjernet kommentaren hans om at Beijing-regimet er "et undertrykkende diktatur".
Den 9. mars stoppet LinkedIn "midlertidig" kinesiske brukere i å registrere nye kontoer i landet. Igjen ble det henvist til uspesifiserte kinesiske lover.
Selskapet har også en policy for annonser som blant annet forbyr reklame som inneholder "kritikk av Det kinesiske kommunistpartiet, Folkerepublikken Kina, folkets frigjøringshær eller utdrag av Kinas nasjonalsang." Reklame for virtuelle, private nettverk, et verktøy som lar brukerne omgås internettblokaden eller satellitt-tjenester, er også forbudt.
«Reportere uten grenser» fordømmer det kinesiske regimet
Cédric Alviani som er leder for Reportere uten grensers kontor i Øst-Asia, sa at "Reportere uten grenser" fordømmer at det kinesiske regimet legger press på sosiale plattformer som LinkedIn for å tvinge dem til å bidra til sensur."
Kina havnet på en 177. plass av 180 i 2021 på verdens pressefrihetsliste fra Reportere uten grenser. Kina ble kalt "verdens største knebler av pressefrihet."
"Det er sant at alle vil ha stor nytte av at kineserne er koblet til resten av verden på en plattform som fokuserer på læring og deling. Det er likevel ikke det LinkedIn er", sier medstifteren av antisensurgruppen Greatfire.org som går under pseudonymet Charles Smith.
"LinkedIn er en rendyrket, harmonisk og uinteressant oppslagstavle for jobbsøkere. Det siste denne plattformen verdsetter, er ytringsfrihet. Microsoft belønner brukere som er redde for å si ifra, unngår vanskelige spørsmål og går rundt grøten når det gjelder sensitive emner.
Epoch Times har prøvd å få en kommentar fra Microsoft uten å få svar.