I en studie fra 2010 ønsket «Smell and Taste Treatment and Research Foundation» i Chicago å finne ut hvilken aroma menn fant mest opphissende. Blant 24 ulike dufter ble det funnet at gresskar var det som hadde størst sannsynlighet for å tenne menn.
Kanskje det bare er en tilfeldighet, men gresskar innehar faktisk egenskaper som gagner den mannlige reproduktive helsen. Bestanddeler i gresskar kan være godt for en forstørret prostata og en forbedret sædkvalitet.
Hvorfor reiste Askepott til sin prins i en gylden gresskarvogn? Kanskje er det en referanse til fruktbarhet. Gresskar er en frukt fra planteslekten Cucurbita som tilhører gresskarfamilien, en gruppe kurvformede frukter, og inkluderer agurk, melon, gresskar og squash. Innen urtetradisjonen sies det at mye av de medisinske egenskapene innen gresskarfamilien skyldes deres overflod av frø.
Innsiden av gresskarene er fylt av store, hvite frø med høyt innhold av sink, et mineral som er gunstig for prostata, blære og sædcellers helse. Gresskarfrø gir også fytostereoler for å balansere testosteron-nivåene og essensielle fettsyrer som kan hjelpe til med å øke fruktbarheten.
Gresskarfrø er også bra for kvinner. De har mye protein, jern og B-vitaminer og har høye verdier av magnesium og E-vitamin. Det er også en av de beste plantekildene for omega 3-fettsyrer som demper oksidativt stress og virker kjølende på inflammasjon. I dyrestudier har gresskarfrø vist seg å regulere insulin-nivået, noe som indikerer at det er et forebyggende middel for diabetiske symptomer.
I uminnelige tider har gresskarfrø vært i bruk for å behandle bendelorm og rundorm. Helt til 1936 var de på en liste over offisielle medisiner mot parasitter fra «U.S. Pharmacopoeia». I nylige studier har frøenes overflod av fytotestereol-innhold vist seg å senke kolesterol og regulere hormon-nivåer. Det høye tryptofan-innholdet i dem har vist seg å heve nivåene av serotonin, en nevrotransmitter som er nødvendig for god søvn og et stabilt humør.
Gresskarfrø kan kjøpes som kaldpresset olje eller som grønne, skallfrie frø kalt pepitas. Gresskarfrø blir høstet friske, rett fra frukten. De har spiselig skall som gir enda mer sink.
Konkurranser rundt hele verden belønner uvanlige store gresskar som kan bli på over 140 kg. Med hensyn til mat og medisin, er et mindre gresskar vanligvis bedre. Velg en frukt som har blitt dyrket for å bli pai i stedet for en dekorasjon. Det som er enda bedre, er å finne en variant som er dyrket spesielt for frøkvaliteten.
Begynn ikke fra toppen av gresskaret for å fjerne frøene, med mindre du skal grave ut for å få en lykt med ansikt. Skjær istedet frukten i to på langs, fra stilk til ende og skrap frøene opp i et dørslag med en skje. Når du har fjernet all den slimete innmaten, legges frøene oppi en bolle som dekkes med filtrert vann og en teskje salt. Frøene bløtlegges i ca. 12 timer.
Dette tilføyer ikke bare mer smak til frøene, men det nøytraliserer også deres fytinsyre-innhold slik at de blir lettere å fordøye.
Nøkkelen til gode gresskarfrø, er lav varme. Hvor lav er gjenstand for debatt.
En studie fra 2004 som undersøkte det kjemiske innholdet i ristede gresskarfrø, fant at 20 minutters steketid ved 160 til 170 grader var ideelt. Ristede frø ved høyere og lenger varme nedbryter det delikate, essensielle fettsyre-innholdet.
Hvis du er vant til en knasende, sprø, nøttelignende opplevelse av gresskarfrø, vil denne anbefalte tiden for steketid gi en opplevelse av ustekt skuffelse. Når man tar i betraktning at eksperter foreslår en daglig dose med ¼ til ½ kopp gresskarfrø for å fremme fertiliteten, kan utsikten til seige frø være vanskelige å svelge. Hvis du derimot er villig til å ofre litt medisinsk verdi, er mer varme å anbefale.
Oppskrift på sprøstekte gresskarfrø:
- Legg ferske frø i vann med 1 ts salt i 6-12 timer
- Forvarm ovnen til 265 grader
- Etter bløtleggingen, tørk frøene og spre jevnt utover i en stor støpejerns-gryte.
- Stek i en time, rør av og til for å unngå at de setter seg fast.
Tilsett havsalt av god kvalitet og kajennepepper, etter smak.
Morsomme gresskarfakta
Gresskar kommer opprinnelig fra Amerika og ble sett på som verdifull mat og medisin av alle stammer i hele regionen. I dag dyrkes gresskar over hele verden. Illinois er den største produsenten i USA, og Kina produserer mer enn noe annet sted i verden.
Det kan ha vært gresskar ved den første Thanksgiving i USA, men ingen gresskarpai som opprinnelig kom fra Storbritannia, lik eplepaien. Søte paier var sjeldne i USA fram til 1800-tallet.
Gresskarkjøtt er rikt på karotenoider, som for eksempel betakaroten, en antikreft antioksidant som finns i oransjefargede frukter og grønnsaker.
Gresskarkrydder inneholder ikke noe gresskar, men isteden en blanding av kanel, muskatnøtt, ingefær og nellik.
Conan Milner er helsereporter for Epoch Times. Han tok eksamen ved Wayne State University med en «Bachelor of Fine Arts» og er medlem av «American Herbalist Guild».