Nesten alle morsmelkerstatninger som selges i USA, inneholder for det meste tilsatt sukker, i stedet for den sunnere laktosen som er i morsmelk, ifølge ny forskning.
Forskningen viste at opptil 90 prosent av karbohydratene i mange morsmelkerstatnings-produkter kommer fra tilsatte sukkerarter, stoffer som helsemyndighetene fraråder for barn under 2 år.
Opptil 90 prosent tilsatt sukker
Studien som nylig ble publisert i Journal of Food Composition and Analysis, undersøkte sukkerinnholdet i 73 amerikanske morsmelkerstatninger som var tilgjengelige i 2022. Forskerne kategoriserte disse morsmelkerstatningene i tre typer: standard, skånsom og laktosefri.
Den største forskjellen mellom standard, skånsom og laktosefri morsmelkerstatning ligger i mengden melkesukker eller laktose de inneholder.
Fra et «Hva er nærmest morsmelk»-perspektiv vil laktose være å foretrekke for spedbarn, sier Aubrey Phelps, en registrert ernæringsfysiolog som spesialiserer seg på perinatal og pediatrisk ernæring og er sertifisert ammerådgiver, til Epoch Times.
«Det bør også inneholde det karbohydratet som er lettest å fordøye for spedbarn, fordi det er det kroppen deres er laget å håndtere», sier hun.
Studien viste imidlertid at tilsatt sukker i standard morsmelkerstatninger oversteg laktosenivået og at nesten 60 prosent av sukkeret kom fra tilsatt sukker. Av de milde morsmelkerstatningene var i gjennomsnitt 85 prosent av karbohydratene fra tilsatt sukker og 90 prosent i laktosefri morsmelkerstatning.
Bare 5 av de 73 morsmelkerstatningene inneholdt mellom 70 og 90 prosent av naturlig forekomst av laktose, et karbohydrat som finnes naturlig i morsmelk og som derfor anses som optimalt for spedbarn.
Laktosefri morsmelkerstatning inneholdt også 4 til 8 ganger mer sukrose, kjent som vanlig sukker, og maltose, oftest omtalt som maltsukker.
«Tilsatt sukker er ikke anbefalt for spedbarn og barn under 2 år. De skal ikke ha det», sier hovedforfatter Audrey Rips-Goodwin i en uttalelse.
Les mer
Hvorfor du bør velge kjærlighet fremfor frykt
Shen Yun-artister snakker om å modnes i tro og karakter gjennom kunst
Hvorfor tilsatt sukker er skadelig for spedbarn
For å fremme en sunn utvikling og være mest mulig i tråd med innholdet i morsmelk, bør alle typer morsmelkerstatning inneholde laktose som eneste sukker, ifølge forfatterne. De uttrykte bekymring for at avhengigheten av tilsatt sukker i morsmelkerstatning kan føre til en forkjærlighet for søte smaker. Dette kan bidra til feilernæring og økt risiko for fedme senere i livet.
Eksponering for søtsaker i de første leveårene kan føre til at barn får lyst på sukkerholdig mat.
«I tillegg påvirker tilsatt sukker i kosten hvordan kroppen regulerer blodsukkeret», sier dr. Erica Rabinovich, stipendiat i pediatrisk gastroenterologi, og Erica Corwin, kostholdsekspert i pediatrisk gastroenterologi, begge fra Cohen Children's Medical Center i New Hyde Park i New York, til Epoch Times i en uttalelse sendt via e-post.
Rabinovich og Corwin påpekte at problemer med glykemisk kontroll er kjent for å være forbundet med mange følgesykdommer senere i livet, som rask vektøkning, fedme, type 2-diabetes, astma, høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer.
«Til slutt», sier de, «er det stadig mer som tyder på at sukker i kosten kan ha en negativ effekt på sammensetningen av mikrobene som lever i tarmen (tarmmikrobiomet).»
Dette kan føre til en ubalanse som favoriserer mindre gunstige bakterier og potensielt påvirker deres helseutvikling. Dette skyldes at for mye sukker kan fremme veksten av visse mikrober og samtidig hindre veksten av andre som anses som mer fordelaktige.
Forskerne påpekte at det mangler tilsyn fra myndighetene fordi U.S. Food and Drug Administration ikke stiller krav til ernæringsstandard eller merking av sukkertyper i morsmelkerstatningene.
Utfordringer ved amming
Fazzino pekte på visse faktorer som hindrer amming, for eksempel mangel på foreldrepermisjon og egne offentlige ammesteder.
Mangel på ressurser til amming og det store tilbudet av usunn morsmelkerstatning gjør at foreldre har få gode valgmuligheter. Dette gir grunn til alvorlig bekymring for konsekvensene for spedbarnets utvikling. «Funnene våre tyder imidlertid på at morsmelkerstatning kan i seg selv utgjøre en betydelig risiko for sunn utvikling hos spedbarn», sier Fazzino.
For å støtte amming, sier Phelps, trenger mødre god støtte fra familie eller lokalsamfunnet, og de må ha mulighet og tid til å la seg pumpe brystmelk hvis de skal tilbake på jobb.
«Noen kvinner klarer ikke pumping av brystmelk. Hva gjør vi da?» spurte Phelps. Det å be dem om å pumpe brystmelk døgnet rundt for å opprettholde forsyningen, samtidig som de tar seg av et spedbarn, eventuelt eldre barn og ikke minst stå tidlig opp for å dra på jobb hver dag, er vanvittig krevende.