Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) håper å utnytte Russlands nåværende isolasjon ved å gjøre dem mer avhengige av Beijing, ifølge en ekspert.
For å nå dette målet må imidlertid Beijing gi Russland bistand under vestlige nasjoners radar fordi det er innført en rekke sanksjoner mot Moskva på grunn av invasjonen av Ukraina.
"Det er ikke det at Kina ikke er villig til å hjelpe Russland", sa David Goldman som er nestleder i Asia Times nylig under et intervju med NTD i programmet "China in Focus". "Kina ønsker i øyeblikket ikke å hjelpe Russland på måter som tiltrekker Vestens vrede og som gjør egen situasjon vanskeligere."
Kina vil ikke ta noen åpenlyse tiltak for å hjelpe Russland med å unngå sanksjonsregimet, men ønsker å gjøre det i det stille uten å bli oppdaget. De vil hjelpe Russland med å selge olje, eksport og så videre", la han til.
Goldmans kommentarer berører det økende spørsmålet om hvor langt KKP er villig til å gå for å hjelpe Russland fra vestlige sanksjoner i kjølvannet av Russlands president Vladimir Putins krig mot Ukraina.
KKP-lederen Xi Jinping ønsket Putin velkommen til OL i Beijing tidlig i februar. Der kunngjorde de to et "grenseløst" partnerskap mellom sine respektive nasjoner.
Ting tyder på at "grenseløst" kan være et for sterkt utrykk, og de første tegnene på gnisninger mellom de to partene ser ut til å vise seg nå. Kinas tilbakeholdenhet med å gi åpenlys støtte til Russland er bemerkelsesverdig.
Vestlige nasjoner iverksatte de mest omfattende, koordinerte sanksjonene i historien mot Russland i et forsøk på å straffe regimet for angrepskrigen i Øst-Europa. Hvor langt Kina vil gå for å lette på virkninger av sanksjonene hos sin partner, er et åpent spørsmål.
Analytikere bemerker at Kina neppe vil være komfortabel med å tiltrekke seg internasjonal oppmerksomhet for sitt partnerskap fordi Russland nå står overfor en internasjonal etterforskning etter påstander om krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Ukraina, inkludert bombing av skoler og sykehus.
Likevel nekter KKP å stemple Russlands invasjon av Ukraina som en «invasjon». Innenfor fastlands-Kina sensurerer de aktivt media-dekningen av krigen, som er kritisk til konflikten og Putin.
KKP gir for øyeblikket ikke en åpenlys støtte til Russland, men nekter å delta i vestlige sanksjoner. Den pensjonerte brigadegeneralen Robert Spalding fra luftforsvaret bemerket at den russiske krigsinnsatsen var avhengig av fortsatt «stilltiende bifall» fra KKP.
I forrige måned signerte faktisk KKP en energiavtale med Russland for å bygge en ny rørledning som årlig vil levere store mengder naturgass til Kina fra Russland.
Ved krigens begynnelse opphevet KKP sanksjonene for import av hvete mot Russland. Det gav Moskva en økt pengestrøm og Beijing et nødvendig produkt midt i den pågående matmangelen i landet.
Siden den gang har KKP's økonomer kunngjort at de ikke vil delta i noen av Vestens økonomiske sanksjoner mot Russland og hevder at de er uten juridisk fortjeneste.
"Vi vil ikke slutte oss til slike sanksjoner", sa Guo Shuqing som er leder for «China Banking and Insurance Regulatory Commission» den 2. mars. "Vi vil opprettholde normale, økonomiske, handelsmessige og finansielle utvekslinger med alle relevante parter."
Goldman sa at det utvidede partnerskapet mellom Kina og Russland vil utgjøre en "formidabel" strategisk trussel mot Vesten. Til tross for hva Russland kanskje tenker, har KKP intensjoner om å dominere dette forholdet, og de bruker de vestlige sanksjonene for å gjøre det.
"Hvis en leser nyheter fra medier i Beijing, er de overbevist om at konsekvensene vil bli at Putin vender seg mot øst og at Russland vil bli overveldet eller avhengig av handel med Kina", sa Goldman. "Kina vil være hovedkunden av olje og råvarer, og hovedleverandør av høyteknologiske produkter.”
«De vestlige sanksjonene avskjærer Russland fra mange høyteknologiske produkter, inkludert databrikker som er grunnsteinen i en moderne økonomi. Kina kan her være en alternativ kilde.»
Som en del av denne innsatsen advarte Goldman mot at KKP kunne forsøke å undergrave det vestlige forbudet mot Russlands deltakelse i SWIFT, det globale meldingssystemet som muliggjør banktransaksjoner.
"For å oppnå dette kan KKP bruke sine egne systemer som en erstatning for SWIFT, basert på lokal valuta i stedet for dollar", sa han.
"I teorien kan det kinesiske, internasjonale betalingssystemet brukes som et alternativ til SWIFT. Faktisk kan internasjonale handelsfinansierings-transaksjoner finansieres i renminbi i stedet for i dollar, forutsatt at kinesiske banker er villige til å stå for finansieringen", sa Goldman.
"Dette er ikke et teknisk spørsmål ... det er et politisk spørsmål. Kina er svært motvillig til å fremstå som Russlands hjelper når hele Vesten er fast bestemt på å straffe Russland. Kina er tydeligvis redd for at det vil bli iverksatt sanksjoner mot kinesiske banker dersom de hjelper Russland ved å unndra vestlige sanksjoner."
Juliet Song fra NTD bidro til denne rapporten.