Dagslys beskytter barn mot nærsynthet

Studier viser at barn som tilbringer mye tid utendørs har kortere øyelengde, noe som reduserer risikoen for nærsynthet. Foto: Alexandr Podvalny/Unsplash
29. august 2021
AD

Nærsynthet hos barn og unge øker sterkt verden over. I Sverige virker det som trenden går i samme retning. Ny forskning viser at dagslyset utendørs har et stort potensiale for å redusere risikoen for nærsynthet.

Det er et faktum at barn og unge i dag tilbringer mer tid foran mobiltelefoner, datamaskiner og nettbrett. Dette fører til at de i økende grad holder seg innendørs istedenfor å gå ut i dagslys, noe som kan spille en avgjørende rolle for synet.

Det forsterker teorien om at dagslyset og den spektrale sammensetningen av det naturlige lyset påvirker øyet.

- Pelsin Demir, forsker og doktorand i optometri

Dette viser en ny studie fra Linnéuniversitetet i Kalmar. Der så man at barn som var mye utendørs hadde lavere risiko for å utvikle nærsynthet.

"Vi vet ikke eksakt hva det er som gjør at dagslys virker beskyttende for øyet, men en styrket teori er at det kommer av dagslysets sammensetning utendørs", sier Pelsin Demir, doktorand i optometri og en av forskerne bak studien, til Epoch Times.

Dagslys, en viktig faktor

Forskningsprosjektet, som startet i 2019 og ble avsluttet i mai i år, har undersøkt synsfeil hos skolebarn og forsøkt å finne ut hvilke risikofaktorer som kan forårsake nærsynthet, noe som har vært svært lite studert i Sverige.

At nærsynthet øker så kraftig uroer forskere, da denne synsfeilen kan føre til øyensykdommer. Hele 50 prosent av verdens befolkning forventes å være nærsynte i 2050. I Sverige har problemet riktig nok ikke vokst seg så stort, som i mange andre land i verden, ennå.

Resultatene forskerne har kommet frem til i den første delen av studien, publisert i tidsskriftet Clinical and Experimental Optometry, viser at utenom arvelighet, som er den største risikofaktoren for nærsynthet, spiller dagslyset en avgjørende rolle.

Pelsin Demir, doktorand i optometri. Foto: Linnéuniversitetet

Pelsin Demir forklarer at alle mennesker er født med langsynthet (hyperopi), men at øyet vokser frem til man er i tolvårsalderen. Da skal det ha regulert seg selv slik at man får et normalt syn.

"Om noe forstyrrer denne prosessen, som for eksempel mange timers arbeid  foran en skjerm, eller at man er for lite utendørs, kan øyet fortsette å vokse etter at det har nådd den normale tilstanden, og man blir nærsynt", sier hun.

Pauser fra skjermen

Forskerne fant at de barna som brukte minst tid utendørs hadde dårligst øyne. Dette kan delvis skyldes at man ser mer på nært hold når man er inne enn når man er ute, der man lar øynene få hvile mot uendelige avstander.

Men denne teorien forklarer ikke hele fenomenet, noe forskerne fra tidligere studier oppdaget da de undersøkte barn som satt både innendørs og utendørs med mobiltelefonen.

"Man oppdaget at de som satt utendørs med mobilen utviklet mindre nærsynthet enn de som satt innendørs", sier hun.

"Dette forsterker teorien om at det er dagslyset og den spektrale sammensetningen av det naturlige lyset som påvirker øyet."

I denne første delen av studien kunne ikke forskerne se noen spesifikk sammenheng mellom nærsynthet og skjermtid, noe de vil se nærmere på i den andre delen av studien.

I følge Pelsin Demir kan man ikke utelukke at skjerm påvirker synet, men det virker ikke som om det er den totale skjermtiden som er avgjørende.

"Det handler snarere om hvor kort tid man sitter og om man tar pauser fra skjermtittingen, som påvirker om man har blitt nærsynt," sier hun og gir et eksempel.

"Når man sitter og spiller spill er man så fokusert at man glemmer å blunke, man kan sitte i flere timer uten å ta pause og dessuten sitter man uvanlig nær."

20-20-20-regelen

Studier viser at om man sitter med en avstand kortere enn 20 centimeter til det man holder på med, stimuleres øyet til å vokse mer mot nærsynthet.

"Man må sitte med lenger avstand enn 20 centimeter, og man må også ta korte pauser. Det er kjempeviktig at man tar en pause etter 45 minutter."

Hun pleier å tipse foreldre om 20-20-20-regelen, som innebærer at man sitter 20 minutter foran skjermen, så hviler man øynene i 20 sekunder ved å se på noe langt borte, for så å gå tilbake til skjermen igjen.

Etter de nye resultatene, som fremkom i studien, minner hun særlig om det å være utendørs.

"Jeg anbefaler alle barn å tilbringe mer tid utendørs, uansett om man er nærsynt eller ikke. Det beskytter øyet mot å bli nærsynt og det er svært sannsynlig at det reduserer utviklingen av eksisterende nærsynthet", sier hun.

Resultatet fra den andre delen av studien vil bli publisert mot slutten av året i 2021.

Ad i artikkel – AdSense
AD