Den første offentlige høringen om utenlandsk innblanding i Canadas føderale valg er planlagt å starte den 29. januar 2024, kunngjorde kommisjonen som fører tilsyn med henvendelsen som ble offentliggjort den 22. desember.
Den første fasen som strekker seg over fem dager, vil bli arrangert i Canadas "Library and Archives"- bygning på 395 Wellington Street i Ottawa. Kommisjonær Marie-Josée Hogue vil dykke ned i påstått innblanding fra Kina og andre utenlandske aktører som kan ha påvirket de føderale valgene i 2019 og i 2021, under deres "faktiske" fase.
"Disse høringene er foreløpige. De skal tjene til å forberede de neste offentlige høringene der kommisjonen vil granske og utrede de reelle problemstillingene ut fra mandatet", sa dommer Hogue i en uttalelse offentliggjort den 22. desember.
Det opprinnelige mandatet var i utgangspunktet gitt for å fremlegge en foreløpig rapport innen 29. februar 2024, sa kommisjonen i den siste uttalelsen. De har sendt en forespørsel om en utsettelse til 3. mai 2024. Dommer Hogue forklarte at forsinkelsen er for å sikre seg at de har en grundig og transparent prosess, særlig angående klassifisert informasjon og etterretning.
"Å sikre at gradert informasjon, etterretning og dokumenter utformes på en slik måte at de kan offentliggjøres til publikum, er en lang og kompleks prosess. Kommisjonen er forpliktet til å holde offentlige høringer før de fremlegger den første rapporten", sa hun.
Den neste fasen som er planlagt til høsten, vil fokusere på potensielle, statlige tiltak for å avdekke og slå tilbake på innblanding. Dommer Hogue sa at hun har som mål å gjennomføre fase nummer to samtidig med den pågående første fasen og overholde den gjeldende tidsplanen. Til tross for forlengelsen av fase en, mener kommisjonen at den endelige fristen for innsending av sluttrapporten fortsatt kan bli den 31. desember 2024.
Avslår anke
Canada etablerte "Foreign Interference Commission" i september for å adressere bekymringer angående utenlandsk interferens i de føderale valgene i 2019 og 2021.
I løpet av det siste året har rapporter i media hatt påstander om interferens fra Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) under valget i Canada. En høyprofilert sak involverte en rapportert desinformasjons-kampanje rettet mot det tidligere konservative medlemmet i parlamentet, Kenny Chiu, i 2021-valgene som ble påstått å føre til tapet hans av et sete i parlamentet. Dette ble ifølge vitnemål mottatt av en komité i Underhuset.
Den tidligere konservative lederen Erin O'Toole sa i et CBC News intervju at Beijings interferens kostet partiet hans estimerte åtte til ni seter i det føderale valget i 2021. O'Toole siterte en intern gjennomgang som ble utført etter valget og som fastslo at "påvirkningsoperasjoner fra Beijing spilte en rolle i flere deler av landet".
De konservative har protestert til politisjefen mot beslutningen for utenlandsk interferens om å tillate partiet å ha begrensede rettigheter som deltagere i den kommende, offentlige høringen. I egenskap av å være "de som saken angår" sies det at de mangler evnen til å stille spørsmål til vitner og få tilgang til ikke-offentlig bevismateriale.
I 4. desember-avgjørelsen om gjeldende søknader, godtok dommer Hogue de konservatives påstand om at "kandidatene var blant de som i størst grad var målskive for Det kinesiske regimets valg i 2019 og i 2021." Hun argumenterte imidlertid for at å gi dem intervenient-status "berører det en hensiktsmessig balanse mellom å anerkjenne KKP’s interesser i og mulige bidrag til denne undersøkelsen".
Som svar på anken fra de konservative opprettholdt dommer Hogue sin beslutning om å gi begrenset deltagelse til partiet i en beslutning angående en tredje form for deltakelse som ble offentliggjort den 22. desember.
NDP mottok en lignende begrenset status, til tross for at kandidater som parlamentsmedlem Jenny Kwan ble påstått å ha opplevd innblanding fra det kinesiske regimet på grunn av hennes frittalende kritikk i forhold til menneskerettigheter i Kina. Under en pressekonferanse den 29. mai avslørte Kwan at "Canadian Security Intelligence Service" (CSIS) hadde advart henne mot å være en "eviggrønn kandidat", som betyr at hun "for alltid ville bli målskive" av det kinesiske regimet.
I tillegg til interferens ved valgene refererte "The Globe and Mail" til en CSIS-vurdering i 2021 i en rapport fra 1. mai som detaljert beskrev KKP’s målrettede handlinger av canadiske parlamentsmedlemmer. Ifølge CSIS foretok "Kinas Ministry of State Security" (MSS) "spesifikke handlinger for å rette skyts mot canadiske parlamentsmedlemmer" knyttet til et vedtak i Underhuset angående Beijings behandling av uighurers minoritetsgruppe. "The Globe" rapporterte at en MSS-offiser søkte informasjon om ikke navngitte slektninger til canadiske parlamentsmedlemmer i Folkerepublikken Kina for potensielle sanksjoner. En ikke navngitt nasjonal sikkerhetskilde identifiserte medlemmet som Michael Chong.
Ved å erkjenne betydningen av Chongs tilfelle tillot kommisjonæren en fem-dagers utvidelse for at han skulle kunne komme med en søknad for å delta som individ, uavhengig av Det konservative partiet. Dette skjedde etter offentliggjøringen av hennes beslutning den 4. desember. Deretter leverte Chong inn en søknad og søkte om å kunne delta fullt ut eller "ha fulle deltakelsesrettigheter" i henvendelsen. Dommer Hogue ga Chong denne statusen i en beslutning den 14. desember.