Canada kritiserer Kinas fortsatte ignorering av internasjonale oppfordringer om å ta tak i alvorlige menneskerettighetsbrudd mot uigurer. Dette markerer toårsdagen for en FN-rapport som satte søkelys på overgrep utført under dekke av å bekjempe terrorisme.
I august 2022 offentliggjorde FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) en vurdering av alvorlige menneskerettighetsbrudd i Kinas Xinjiang-region. Rapporten slo fast at omfanget av vilkårlig og diskriminerende internering av uigurer og andre muslimske etniske minoriteter kan utgjøre forbrytelser mot menneskeheten.
«To år senere har Kina ikke tatt noen meningsfulle skritt for å løse disse problemene, til tross for stadige oppfordringer fra Canada, andre regjeringer, FN-eksperter, menneskerettighetsorganisasjoner, offergrupper og den globale uiguriske diasporaen», skrev det canadiske utenriksdepartementet i en pressemelding den 31. august.
«Rapporter fortsetter å vise til systematiske brudd på menneskerettigheter fra kinesiske myndigheter. Uigurer blir tvunget til å arbeide i Xinjiang og andre steder i Kina.»
OHCHR-rapporten fra 2022 bemerket de «alvorlige menneskerettighetsbruddene» i Xinjiang, inkluderte vilkårlig fengsling av et stort antall uigurer i det Kina beskriver som «yrkesutdannings- og opplæringssentre».
Selv om det kinesiske regimet sier at disse sentrene er en del av planen for å bekjempe terrorisme og «ekstremisme», uttrykte OHCHR bekymring over regimets vage definisjon av ekstremisme og den rapporterte mishandlingen av de internerte. Rapporten siterer intervjuer med tidligere fanger og beskriver i detalj ulike former for tortur og mishandling de har opplevd i løpet av sin tid i eller under overføring til disse sentrene.
Det kinesiske regimets engasjement i rettighetsbrudd og overvåking av minoritetsgrupper under dekke av å bekjempe terrorisme omfatter to programmer for masseinnsamling av biometriske data i Tibet og Qinghai-provinsen, ledet av kinesiske offentlige sikkerhetsorganer.
Citizen Lab ved universitetet i Toronto sendte et brev i 2023 til USAs spesialrapportør for terrorbekjempelse og menneskerettigheter. I henvendelsen sier de at selv om det kinesiske regimet sier at disse programmene er ment å bekjempe kriminalitet og terrorisme, er de i realiteten ikke knyttet til etterforskning av kriminalitet eller terrorisme. Programmene ser heller ikke ut til å være autorisert av kinesisk lov.
«I stedet ser disse to programmene ut til å være en del av et større program for overvåking av offentlig sikkerhet og sosial kontroll», heter det i brevet.
Oppfordrer Kina til å ta tak i bekymringene
Det kanadiske utenriksdepartementet sier at både utenriksminister Mélanie Joly og Canadas ambassadør til Kina, Jennifer May, har tatt opp saken med kinesiske tjenestemenn. Diaspora-samfunn og Kina-observatører hadde oppfordret Joly til å ta opp menneskerettighets-problematikk under besøket i Kina i juli. På samme måte ble May oppfordret til å ta opp disse spørsmålene under besøket til Xinjiang i juni, som var den første canadiske utsendingen på ti år.
I tillegg sa Det kanadiske utenriksdepartementet at FN-eksperter har uttrykt bekymring for at barn blir tvunget inn på statlige internatskoler i Xinjiang og andre deler av Kina. Regimet benektet funnene og blokkerte diskusjonen i FNs menneskerettighetsråd. Som følge av det lovet departementet å samarbeide med internasjonale partnere for å holde Kina ansvarlig for menneskerettighetsbruddene.
«Canada oppfordrer Kina til å ta tak i de bekymringene som er tatt opp i FN-vurderingen, og til å implementere anbefalingene uten forsinkelse. Dette inkluderer å gi FNs uavhengige eksperter tilgang til Xinjiang og andre regioner i Kina for å vurdere forholdene», skriver Det kanadiske utenriksdepartementet i uttalelsen.