Mens USA trekker sine gjenværende tropper ut av Afghanistan, gjør det kinesiske kommunistregimet grep for å øke sin innflytelse i det krigsherjede landet.
6. juli kunngjorde USA's sentralkommando at 90 prosent av tilbaketrekningen av de amerikanske troppene i Afghanistan var fullført. Deretter begynte Taliban å angripe og erobre territorium. Samtidig annonserte Taliban offentlig at de betrakter Kina "som en venn" under gjenoppbyggingen av Afghanistan.
Observatører mener Beijing står klar til å utvide innflytelsen i Afghanistan med regimets nye Silkevei (Belt and Road Initiative) for å fylle tomrommet etter at USA og NATO-troppene har forlatt landet.
Hu Xijin er sjefredaktør i Det styrende kinesiske kommunistpartiets (KKP’s) talerør, Global Times. Han publiserte den 9. juli tre innlegg på rad i kinesiske sosiale medier. Der hevdet han at USA ikke klarte å håndtere Taliban og at de amerikanske troppenes tilbaketrekking viste at "de ble tvunget til å flykte i all hast."
Hu fremhevet Talibans uttalelse og skrøt: ”Taliban betrakter til og med Kina som en venn. Nå vet du hvor stødig og mektig kinesisk diplomati er!”
Med unntak av noen pro-kommunistiske internettbrukere og regimets betalte internettkommentatorer, kjent som "Fifty Cent Gang", ble de fleste kinesiske nettbrukere opprørt over Hus innlegg og fordømte innleggene på Kinas sosiale medieside Weibo.
”Folk søker sitt slag. Ta en titt på Kinas venner fra Nord-Korea, Iran, Hviterussland og Taliban", sa en om Hu og KKP's talerør.
Et annet innlegg lyder: «Vet du ikke at Taliban er en fundamentalistisk terroristgruppe som har sprengt de monumentale Buddha-statuene i Bamiyan i Afghanistan, som sto på UNESCO's verdensarvliste, kidnappet og drepte gisler og begikk selvmordsbombing? "Det kinesiske regimet har ikke bare opprettholdt stabile forbindelser med mer enn én terror-organisasjon. Nå har de også høynet relasjonen med Taliban til "vennskap". Selv Gaddafi klarte ikke å oppnå dette."
Andre reflekterte: “Hvorfor har Kina blitt fiende til de fleste vestlig utviklings-land? Hvordan skal vi reflektere over dette?"
Det er ikke første gang Taliban og det kinesiske kommunistregimet viser "vennskapet" sitt.
20. juni 2019 bekreftet Kinas utenriksdepartement at Ghani Baradar som er direktør for det politiske, afghanske Taliban-kontoret i Doha, og flere av hans assistenter besøkte Kina noen dager. Ifølge pressemeldingen utvekslet Taliban-delegasjonen og kinesiske embetsmenn synspunkter på spørsmål om "fremgang for fred og antiterrorisme".
Nyhetene den gangen førte også til kontrovers. Kinesiske nettbrukere hånet KKP for endelig å ha avslørt sitt forhold til Taliban og for å ha avslørt seg som "ondskapens akse". En annen nettbruker sa: "Taliban besøker Beijing. Endelig forent med moderskipet."