I et annet narrativ skifte om opprinnelsen til COVID-19-pandemien, ba Verdens helseorganisasjon (WHO) regjeringer som har gjort undersøkelser rundt viruset, komme fram etter at et økende antall amerikanske tjenestemenn signaliserte at det kan ha vært et resultat av en kinesisk laboratorie-lekkasje.
"Hvis noe land har informasjon om opprinnelsen til pandemien, er det viktig at denne informasjonen blir delt med WHO og det internasjonale forskningsmiljøet", sa WHO's generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus den 3. mars.
Forespørselen kom etter at FBI-direktør Christopher Wray fortalte Fox News nylig at byrået har slått fast at COVID-19-pandemiens kilde var "mest sannsynlig en potensiell laboratorie-episode i Wuhan" i Kina. Wrays bekreftelse kommer nesten tre år etter påstanden oppsto om at viruset stammet fra "P4 Wuhan Institute of Virology", selv om slike påstander ble bagatellisert eller også stemplet som desinformasjon tidlig i 2020 av såkalte faktasjekkere, sosiale medieplattformer og vanlige medie-selskaper.
De aller første COVID-19-infeksjonene ble registrert sent i 2019 i Wuhan. Det kinesiske kommunistpartiets (KKP’s) tjenestemenn har hevdet at viruset først ble spredt på et våt-marked i byen, selv om teamet med WHO-forskere ble nektet av KKP å undersøke opprinnelsen i 2021.
I sine kommentarer nylig understreket Tedros at WHO ikke ønsket å anklage noen regjering eller organisasjon. I stedet søker WHO å "fremme vår forståelse av hvordan denne pandemien startet, slik at vi kan forhindre, forberede oss på og respondere under fremtidige epidemier og pandemier".
"WHO fortsetter å oppfordre Kina til å være transparente ved å dele data og foreta de nødvendige undersøkelsene og dele resultatene", sa Tedos, som har fått kritikk for å ha bånd til KKP's ledelse. Inntil da forblir alle hypotesene om opprinnelsen til viruset på bordet".
Tidligere under pandemien fikk WHO kritikk etter at Tedros og andre tjenestemenn roste KKP for sin “transparente” håndtering av COVID-19.
"Det de gjør, er et svært sterkt mål og med fullt engasjement", sa Tedros om regimet tidlig i 2020, noen uker etter at viruset oppsto.
Maria Van Kerkhove, WHO’s COVID-19’s tekniske leder, fortalte journalister at FN's helseorganisasjon har kontaktet USA's diplomatiske utsendinger i Geneve i Sveits for mer informasjon vedrørende FBI-direktørens uttalelse.
"Det er viktig at denne informasjonen blir delt", sa hun.
FBI-direktør Wrays kommentarer
Wray fortalte for første gang til FOX News sent i februar om COVID-19-pandemiens opprinnelse og at et FBI-team fokuserer spesielt på biologiske trusler som kommer i "feil hender", inkludert en "fiendtlig nasjonalstat".
"Du snakker om en potensiell lekkasje fra et kinesisk regjerings-kontrollert laboratorium som drepte millioner av amerikanere", sa Wray om viruset, "og det er nettopp det denne kapasiteten var skapt for".
Wray bemerket at byråets undersøkelser fortsatt er hemmeligstemplet og at det er mange detaljer som han ikke kan dele. Han sa også at KKP ikke har vært samarbeidsvillig i forhold til USA’s anstrengelser.
"Jeg vil bare si at for meg ser det ut som den kinesiske regjeringen har gjort sitt beste for å prøve å hindre og tilsløre arbeidet her; det arbeidet USA’s regjering og tette utenlandske samarbeidspartnere gjør", sa FBI-direktøren. "Og dette er uheldig for alle."
Wrays kommentarer markerer at det er andre gang den siste tiden at et føderalt myndighetsorgan offentlig har støttet hypotesen om laboratorielekkasje. Energidepartementets rapporter støtter også påstanden om at viruset har kommet fra en lab i Wuhan.
Blant rapportene sa talsmann for det nasjonale sikkerhetsrådet, John Kirby, at president Joe Biden støttet nylig "en hel regjerings" forsøk på å finne opprinnelsen til viruset.
"Vi er bare ikke der enda", fortalte han til journalistene. "Hvis vi har noe som er klart for å bli fortalt til USA’s folk og kongress, vil vi gjøre det".
På omtrent samme tid indikerte republikanere og demokrater i Capitol at de fokuserer på truslene de tror KKP utgjør for USA's nasjonale sikkerhet. De vil arrangere en serie høringer i de kommende dagene om det kinesiske regimets bruk av spionballonger, deres holdning til Russland-Ukraina-konflikten, deres opplevde krigerske oppførsel mot Taiwan og den kinesisk-eide sosiale medie-appen Tik Tok.