VATIKANSTATEN På en pressekonferanse arrangert den 25. juni med fokus på Den hellige stols kommende Bønnedag og refleksjon for Libanon, ba Epoch Times erkebiskop Paul Gallagher, Vatikanets utenriksminister, om å kommentere lignende uro i Hongkong.
Epoch Times spurte: “Med den økonomiske og politiske omveltingen og spesielt den folkelige uroen mot politisk korrupsjon vi har sett i Libanon og regionen rundt, hva skiller denne situasjonen for Den hellige stol og utenriksdepartementet (bortsett fra den selvsagte strategiske plasseringen) fra folkeopprøret i Hongkong, der katolske ledere er fengslet og en anmodning om støtte har blitt brakt personlig av kardinal Joseph Zen for over to år siden?»
Den engelske erkebiskopen svarte: “Vel, Hongkong er åpenbart et urovekkende spørsmål for oss. Libanon er et sted der vi oppfatter at vi kan gi et positivt bidrag. Det oppfatter vi ikke i Hongkong. Vi kan si mange passende ord som vil bli verdsatt av den internasjonale pressen og av mange land i verden, men jeg, og jeg tror mange av mine kolleger, er ennå ikke overbeviste om at det ville gjøre noen forskjell, uansett. Jeg tror at vi har en mulighet her [i Libanon], men i Hongkong har vi en helt annen situasjon.
Direktøren for Den hellige stols pressekontor, Matteo Bruni, la til: «Men vi vil være åpne for Den hellige ånds arbeid.» Erkebiskop Paul Gallagher nikket enig og fortsatte: “Ja, og vi håper at den nye biskopen vil gjøre mye godt arbeid, også der. Takk skal du ha.»
Siden fornyelsen av den kinesisk-vatikanske avtalen i oktober i fjor, har pave Frans, som har uttalt seg ekstremt om andre menneskerettigheter og økologiske kriser, vært taus angående Kina og Hongkong. Det kinesiske kommunistpartiets brutalitet og menneskerettighetsbrudd, både på Fastlands-Kina og i Hongkong, har fått verdensledere, slik som USA’s tidligere utenriksminister Mike Pompeo, til å be Vatikanet om å avslutte sin «foreløpige avtale» med Kina.
Pompeo uttalte i en rekke twittermeldinger i september 2020, kort tid før avtalen ble fornyet, at «Vatikanet setter sin moralske autoritet i fare, hvis avtalen blir fornyet … Katolikker er blant Hongkongs sterkeste stemme for menneskerettigheter, inkludert Martin Lee og Jimmy Lai … Vatikanet burde stå sammen med katolikkene og folket i Hongkong».