Når USA skifter fokus til innenrikssaker, som å bekjempe pandemien, hevder en ekspert at det ikke er til å unngå at Kina overtar i Midtøsten.
Midtøsten er historisk sett et globalt veikryss for handel og energi på grunn av områdets overflod av fossilt brennstoff. I en årrekke har USA og Kina og mange andre land, vært avhengige av energi-handel med Saudi Arabia, Iran, Irak, De forente arabiske emiratene, Kuwait og Qatar.
Karim Sadjadpour som er politisk analytiker ved Carnegie Endowment, mener at USA er i ferd med å skifte fokus bort fra Midtøsten. Under en paneldiskusjon, arrangert av Carnegie Endowment for International Peace den 27. mai, sa Sadjadpour at USA ikke lenger er like avhengig av energi fra Midtøsten fordi Amerika har enorme energiressurser selv.
Tidligere har USA spilt en viktig rolle for i sikre Israels sikkerhet når det oppstår konflikter mellom landene i Midtøsten. Israels sikkerhet er fortsatt et viktig spørsmål for Washington. Ifølge Sadjadpour hevder imidlertid flere progressive at Israel kan ta vare på seg selv og ikke trenger så stort engasjement fra USA lenger.
“Når USA reduserer sin tilstedeværelse i regionen, vil dette skape et vakuum for utenforstående makter, som de kan fylle. Da mener jeg det er uunngåelig at Kina vil komme til å spille en større rolle i å fylle noe av dette vakuumet og vil med dette bli viklet inn i regionens politikk på ulike måter”, sa Sadjadpour.
Tidligere var Beijings hovedmål i Midtøsten å sikre fritt leide for energi fra denne regionen til Kina. For at dette skal kunne skje, må nasjonene i Midtøsten være i innbyrdes harmoni.
Sadjadpour sa at Kinas strategi i Midtøsten har endret seg fra et upolitisk, transaksjons-forhold til en mer politisert relasjon. De siste ukene har Kina vært mer involvert i regionens utfordringer. Han la til at Beijing har kritisert Washingtons tilnærming i konflikten mellom Israel og Palestina. Samtidig har de bedt om rettferdighet for palestinerne, til tross for at Kina også har nære forbindelser til Israel, mente han.
Sadjadpour er også ekspert på Iran. Han brukte Iran som eksempel for å forklare hvorfor han tror Kina vil få et tilbakeslag i likhet med reaksjonene Storbritannia, Frankrike og USA har fått tidligere. Det iranske folket er bekymret for at Kina gir økonomisk støtte og teknologi til Iran, en teknologi de bruker for å undertrykke egne innbyggere. Det iranske regimet bruker undertrykkende taktikk for å holde på makten.
"Kina står mellom dem (de iranske borgerne) og et friere samfunn", sa Sadjadpour. "Ettersom Kinas tilstedeværelse i regionen øker, vil det ikke være mulig for Kina å kun være en upolitisk part i regionen. Dette vil medføre kostnader og ringvirkninger."
Han husker tilbake til opprørene i Iran i 2009 da 3 millioner mennesker protesterte i gatene over det gjenvalget til daværende president Mahmoud Ahmadinejad, et valg som var fikset.
I juli 2009 var store folkemasser samlet ved Teheran universitet til fredagsbønn. Dette utviklet seg til en stor demonstrasjon. Bønneteksten var ikke de vanlige slagordene "Død over Amerika" og "Død over Israel". I stedet ropte regjeringsmotstanderne "Ned med Kina" og "Ned med Russland" fordi de betraktet Kina og Russland som tilretteleggere av det autoritære regimet, mente Sadjadpour.
Med militser i Irak og Yemen, har Iran betydelig innflytelse over nabolandene. Irans angrep på oljeselskapet Saudi Aramco i Saudi Arabia i september 2019, forårsaket en midlertidig topp i de globale oljeprisene. Dette skapte ustabilitet i regionen. Sadjadpour mener det er umulig for Kina å forbli upartisk i balansen mellom suverenitet og stabilitet.
Under Beijings «Belt and Road Initiative» (BRI, også kjent som One Belt, One Road) garanteres overføring av ressurser mellom Kina og Midtøsten. BRI ble lansert i 2013 og tok sikte på å utvide det kinesiske kommunistregimets økonomiske og politiske innflytelse til land i Asia, Europa, Afrika og Midtøsten ved å gjenskape den gamle kinesiske silkeveien og den maritime silkeveien for handel i det 21. århundre. BRI investerer kinesisk kapital i byggingen av ulike høykostnaders infrastrukturprosjekter i mer enn 60 deltakerland.
De siste månedene har Kinas statsråd Yang Jiechi og utenriksminister Wang Yi besøkt Saudi-Arabia, Tyrkia, Iran, De forente arabiske emirater, Bahrain og Oman. Rundreisen omfattet interessepunkter Kina har i regionen i dag, inklusiv en 25-årig strategisk samarbeidsavtale som ble undertegnet mellom Kina og Iran i mars. Avtalen innebærer blant annet økonomiske aktiviteter som olje og gruvedrift, infrastruktur, turisme og kulturutveksling.
Sadjadpour tror ting vil bli vanskeligere for det kinesiske regimet ettersom dets innflytelse øker i Midtøsten. Kina vil oppleve tilbakeslag og misnøye, akkurat som de europeiske styresmaktene har gjort tidligere, og "Kina er i ferd med å gå inn i dette spillet akkurat nå," sa han.