BRISBANE, Australia - Storbritannias tidligere statsminister Liz Truss har advart demokratiske regjeringer om at de har vært altfor ettergivende overfor det kinesiske kommunistpartiet, som hun mener «aktivt forsøker å undergrave» utenlandske selskaper.
Truss kom med disse kommentarene til The Epoch Times i et eksklusivt intervju på sidelinjen av Conservative Political Action Conference i Brisbane, Australia, den 5. oktober.
Den tidligere britiske lederen sa at den mest effektive måten å utfordre det kinesiske kommunistpartiet (KKP) på, er på det økonomiske området.
«Jeg har tatt til orde for et 'økonomisk NATO', der land som USA, Storbritannia og Australia samarbeider om å føre en felles økonomisk politikk overfor Kina, for å hindre Kina i å undergrave industrien vår, og for å hindre eksport av teknologi som kan brukes mot oss. Jeg tror vi må bli mye tøffere,» sa den tidligere lederen.
Hun pekte på frihandelsavtalen CPTPP (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership) som et bolverk mot KKP, som også USA og EU potensielt kan slutte seg til.
Beijing har lenge uttrykt interesse for å bli med i CPTPP, mens den demokratiske øya Taiwan også har presset hardt på for å bli tatt opp i avtalen.
Beijing ser på Taiwan som en del av sitt territorium, noe Taiwans demokratisk valgte regjering på det sterkeste benekter.
Den nåværende taiwanske regjeringen ble etablert i 1949 etter at nasjonalistene i Kina ble beseirede av KKP under den kinesiske borgerkrigen, og flyktet til Taiwan.
Samtidig uttrykte Truss også forsiktighet med den australske Labour-regjeringens tilnærming til Beijing, slik den ble oppsummert av statsminister Anthony Albanese i juni: «Vi vil samarbeide med Kina der vi kan, være uenige der vi må, og engasjere oss i nasjonal interesse.»
Les mer
Kina: Lang liste over savnede tenåringer. Tvungen organhøsting mistenkes
Russland foretar razziaer hos Falun Gong-utøvere i en tid med tettere bånd til Kina
Truss sa at denne tilnærmingen ikke var gjennomførbar.
«Det kinesiske kommunistpartiet motarbeider aktivt de verdiene vi tror på i land som Storbritannia og Australia, og det den politiske posisjonen innebærer er ettergivenhet i forhold til kortsiktige økonomiske interesser, i motsetning til de langsiktige interessene til frihet. Så det støtter jeg ikke,» sa hun.
Finansminister Jim Chalmers besøkte Kina i slutten av september for å lede den fjerde strategiske økonomiske dialogen, som har som mål å stimulere handelsforbindelsene mellom Australia og Kina.
Lederne lovet å dele oppdateringer om «den siste utviklingen i investeringspolitikken» i et stadig mer komplekst økonomisk miljø, og anerkjente samtidig viktigheten av «teknisk og politisk utveksling» om klimamål og investeringer i fornybar energi.
Chalmers har uttrykt bekymring for at Kinas interne økonomiske problemer den siste tiden kan føre til at Australias eksportnivå synker.
«Svakere etterspørsel etter jernmalm, tynget av den avtagende kinesiske økonomien, er også en trussel mot budsjettets bunnlinje», sier han.
«I et av finansdepartementets scenarier kan et raskere fall i prisene på jernmalm og metallurgisk kull koste budsjettet 4,5 milliarder dollar.»
Presset for et fortsatt økonomisk engasjement med Kina kommer samtidig som det australske statsbudsjettet står overfor sine egne utfordringer med stadig økende utgifter og avtagende produktivitet.
Labour-regjeringen har arbeidet for å begrense kostnadene ved store sosiale velferdsprogrammer som National Disability and Insurance Scheme (NDIS), som ikke bare har vokst dramatisk i størrelse, men som også er den største kilden til jobbskaping i landet.
Det australske statistikkbyrået avslørte også at husholdningenes utgifter i august stort sett forble flate, mens tallene for september også viste at landet opplevde en av de laveste økonomiske vekstene siden regnskapsåret 1991-1992 - med en vekst på bare 0,2 prosent.