I løpet av Xi Jinpings periode som leder for Det kinesiske kommunistpartiet har opinionen om Kina stupt i verdens mest utviklede økonomier. Dette viser en fersk undersøkelse av den amerikanske tenketanken ”Pew Research Center”.
Undersøkelsen viser at det store flertallet av befolkningen i verdens utviklede land har endret oppfatning av Kina og har "plutselig blitt mer negative" på grunn av Xi Jinpings lederskap og Kommunistpartiets autoritære ledelse under hans styre.
Det negative synet på Kina har, ifølge undersøkelsen, mer enn doblet seg i USA siden Xi tok over ledelsen i 2012. I år svarer 82 prosent av de tilfeldig spurte amerikanerne at de har et "dårlig bilde" av Kina.
Underskelsen indikerer at "et stort flertall av innbyggere i USA betrakter Kina på en negativ måte på grunn av uro for landets politikk i menneskerettighetsspørsmål, partnerskapet med Russland og andre faktorer".
I land som Australia, Japan og Sør-Korea har 80 prosent eller flere et negativt bilde av Kina. Undersøkelsen viser at det voksende, negative bildet av Kina for en stor del skyldes Xis politikk, blant annet de autoritære nedslagene mot Hong Kong og Xinjiang, støtten til Russland og invasjonen i Ukraina, samt den harde Covid-19-linjen.
Over 80 prosent av de spurte i Sverige, Australia, Frankrike, Japan, Sør-Korea og USA svarer at de har "lite eller ingen tillit" til at Xi "gjør det rette når det gjelder verdensspørsmål".
"Kina er et autokratisk diktatur ledet av en tyrann, Xi Jinping", skriver en av de som ble spurt i undersøkelsen. "Det kinesiske kommunistpartiet er et amoralsk kleptokrati som bare er interessert i sin egen overlevelse og bryr seg ikke det minste om innbyggernes velferd".
Undersøkelsen bemerket også at de fleste kommentarene tydelig viste at det negative synet på Kina handlet om Det kinesiske kommunistpartiet og ikke om det kinesiske folket.
Under partiets 20. nasjonale partikongress i oktober forventes Xi Jinping å vinne en tredje femårsperiode som Kommunistpartiets leder. En seier som ville sikre hans status som Kinas mektigste leder siden Mao Zedong.
Men med tanke på hvor upopulær Xi er globalt, skulle ytterligere en mandatperiode innebære fem år til med voksende, internasjonal antagonisme og handelsproblemer.
”Blant utviklede økonomier er det svært liten tillit til Xi sin håndtering av verdensspørsmålet og mange negative synspunkter om landet i sin helhet”, sier Laura Silver som er en av hovedforfatterne av rapporten til Reuters.
Undersøkelsen viser at bare Libanon, Nigeria og Singapore foretrekker å ha økonomiske bånd til Kina, fremfor USA.