Bor man i et område der ramsløk vokser, er det på tide å begi seg ut og plukke. Ramsløken kan, foruten å smaksette maten, gi en injeksjon av nyttige mineraler og vitaminer.
Ramsløken trives og vokser i fuktige og gjerne kalkrike områder. På visse steder blir marken helt dekket av en matte av grønne, lange og smale blad som sprer en tydelig løklukt omkring seg. Duften og smaken minner om hvitløk, og derfor kalles løken også "skogens hvitløk". Det beste er å plukke bladene før ramsløken blomstrer, ettersom den under og etter blomstringen mister en del av smaken.
Den kinesiske legen Lei Wang har i mange år plukket spiselige planter fra naturen og anvender gjerne ramsløk i salaten sin sammen med nesler.
Flere gode egenskaper
Ramsløken har flere gode egenskaper som kan hjelpe kroppen på ulike måter, forteller Lei.
I kinesisk medisin brukes mat for å balansere kroppen. På kinesisk har tegnet for mat og medisin samme opprinnelse. Man snakker om yin og yang og at alt vi spiser, har en egenskap. Mat kan for eksempel være varmende eller kjølende. Den er også relatert til ulike organer og kan på ulike måter styrke kroppen.
På hvilken måte kan ramsløk hjelpe kroppen ifølge tradisjonell, kinesisk medisin? Ramsløken er knyttet til nyrene og styrker nyrenes yang, sier Lei. Den er for eksempel bra for de som har svak nyrefunksjon. Noen tegn på at du trenger å styrke nyrene, kan være at du har kalde hender og føtter, er sliten i ryggen og kanskje trenger du gå på toalettet om natten. Da kan ramsløk hjelpe til med å støtte nyrene.
Årstidene har en relasjon til de ulike organene, og våren er spesielt knyttet til leveren. Om våren pleier en del mennesker å bli deprimerte, og leveren kan da ha en svekket energi. Ramsløken bidrar til å bygge chi (energi) i leveren og øke flyten. På denne måten får kroppen en bedre balanse, og man kjenner seg mer harmonisk, mener Lei.
For de som har infeksjoner, kan ramsløken også virke styrkende. En ytterligere positiv egenskap hos ramsløk er at den setter i gang magen og hjelper på denne måten de som har hard mage.
Svært næringsrik
Men, fortsetter Lei, den passer ikke for alle. De som har underskudd på yin, skal ikke spise ramsløk. Det kan for eksempel gjelde mennesker som har problemer med overgangsalderen, de som føler seg svette og varme og som er tørre i munnen eller de som ammer. De skal ikke spise ramsløk, ettersom den er for sterk for dem.
Hvordan brukes ramsløken?
Prøv å tilberede den så lite som mulig for å beholde næringen.
Ramsløken er svært næringsrik og inneholder blant annet C-vitamin, mineraler og proteiner. Ved oppvarming kan en del av næringen forsvinne.
Du kan for eksempel bruke den som den er i salater. Hvis du vil koke den, kan du enkelt lage en omelett med hakket ramsløk i. Jeg pleier også å blande ramsløk sammen med nesler. Da blir de svært gode. Ramsløken er en utmerket måte å gi smak til matretter, sier Lei.
Mange lager en smaksrik pesto av den, mens andre velger å smaksette de finhakkede bladene med for eksempel smør.
Det finnes ulike måter å bevare ramsløk på. I kjøleskap holder den seg ikke lenge, men den går derimot fint å fryse, hel eller i biter. Ramsløken kan du også tørke før den brukes som krydder til for eksempel salt.