Taiwans president, Lai Ching-te, har nylig erklært at kommunist-Kina er en «utenlandsk fiendtlig makt». Gjeninnføringen hans av landets militære domstolssystem har vakt stor oppmerksomhet.
Observatører sier at Lais uttalelse om Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) er nært knyttet til Trump-administrasjons strategi overfor regimet og den generelle internasjonale situasjonen.
Den 13. mars arrangerte Lai en pressekonferanse etter et møte på høyt nivå om nasjonal sikkerhet. Han kunngjorde 17 viktige strategier for å møte de nasjonale sikkerhetstruslene Taiwan nå står overfor fra KKP.
Han sa at møtet ble arrangert som et svar på KKPs infiltrasjon og andre taktikker som tar sikte på å annektere Taiwan. Han oppfordret alle taiwanske borgere til å delta aktivt i arbeidet med å beskytte demokrati og frihet, til å øke forståelsen av KKPs «enhetsfronttaktikk» for å utvide sin innflytelse og til å avvise enhver aktivitet som undergraver nasjonale interesser.
Samarbeidet USA-Taiwan
Sheng Xue, en kanadisk forfatter og visepresident i Federation for a Democratic China, sa at Lais uttalelse er nært knyttet til den internasjonale situasjonen, spesielt Trump-administrasjonens politikk overfor Kina.
Etter at president Donald Trump tiltrådte, har konfrontasjonene mellom de to landene eskalert, blant annet ved at utenriksdepartementet skiller mellom KKP og det kinesiske folket og ved at USA forsøker å holde KKP ansvarlig for å dekke over pandemien. Det er forutsigbart at USA vil presse på for strengere sanksjoner mot KKP, sier Sheng til Epoch Times.
Utenriksministrene i G7-landene signaliserte den 14. mars en hard linje overfor KKP da de bekreftet at de motsatte seg ethvert ensidig forsøk på å endre Taiwans status ved hjelp av tvang.
Alle disse grepene vil helt sikkert gi Lai sterkere politisk støtte. Uttalelsen hans var en refleksjon av den generelle internasjonale situasjonen, sa hun.
Yuan Hongbing, en tidligere jusprofessor ved Beijing universitet i Australia, sa seg enig.
USA har nå anerkjent KKPs ekspansjon av kommunistisk totalitarisme som sin hovedfiende. De arbeider for å flytte sitt nasjonale fokus fra Europa til Asia og Stillehavsområdet, sier Yuan til Epoch Times.
«Taiwan, som USAs allierte, må selvfølgelig slutte seg til Trumps politikk for i fellesskap å bremse KKPs tyranniske ekspansjonsambisjoner og motvirke de militære ambisjoner om å invadere Taiwan», sa han.
Siden Taiwans demokratisering er dette første gang en president har erklært at kommunist-Kina er en fiendtlig, fremmed makt på den selvstyrte øya.
Yuan sa at Lais klare posisjonering mot KKP viser Taiwans faste vilje til å opprettholde sin nasjonale suverenitet, beskytte sin livsstil basert på frihet og demokrati og sikre at det taiwanske folket kan bestemme over sin egen skjebne og fremtid.
KKPs militære trusler
Lais tale kom like før 20-årsjubileet for KKPs vedtak av «loven mot løsrivelse».
Den 14. mars, dagen etter talen, arrangerte KKP-myndighetene et møte for å markere lovens årsdag. Song Tao, leder for KKPs kontor for Taiwan-saker, sa at loven tillater «bruk av ikke-fredelige midler for å forhindre Taiwans uavhengighet». Dette kan ses på som en streng advarsel til Taiwan.
Taiwans råd for fastlandsanliggender svarte loven ikke har noen makt over det taiwanske folket eller over suvereniteten til Republikken Kina (ROC), Taiwans offisielle navn.
Beijings handlinger fører bare til å støte Taiwan fra seg, øke de gjensidige stridighetene og hindre diplomatiet over stredet, sier Taiwans minister for fastlandsanliggender, Chiu Chui-cheng.
Ifølge Taiwans forsvarsdepartement, opererer KKPs militærfly og marinefartøyer kontinuerlig rundt Taiwan-stredet.
Les mer
Hvordan menneskekroppen kan påvirkes av månen
Din egenart er ikke din svakhet. Den milde styrken til høysensitive menneske

Forstyrrer lovgivingen. Skifter fokus
Yuan har tidligere avslørt at KKPs leder, Xi Jinping, tror han kan sikre en avtale med Trump om Taiwan.
Xis betrodde medarbeider, Song Tao, la vekt på tre viktige punkter i en arbeidsplan for 2025 fra kontoret for Taiwan-saker. De inkluderte å fortsette å støtte og oppmuntre anti-amerikanske synspunkter i Taiwan og ytterligere styrke innflytelsen til «Den blå-hvite koalisjonen» (en koalisjon mellom de to største opposisjonspartiene i Taiwan, Kuomintang og Taiwan People's Party) i Taiwans lovgivende organ for å forsøke å påvirke USA og Japan på Taiwan, ifølge Yuans kilder i Kina.
Xis administrasjon har som mål å svekke Taiwans konstitusjonelle system innenfra gjennom stedfortredere i et forsøk på å svekke Lai-administrasjonen, sa Yuan til Epoch Times i intervjuet den 14. mars.
Han sa at KKP har som mål å «ødelegge Taiwans forsvarsevne og undergrave forholdet mellom Taiwan og USA» gjennom opposisjonens forslag til kutt i statsbudsjettet.
«Den storstilte underskriftskampanjen som nå er satt i gang av taiwansk offentlighet, viser gjennom resultatene av den første fasen av kampanjen at den offentlige opinionen i Taiwan er i endring», sier han.
Sivile grupper i Taiwan har nylig lansert en omfattende demonstrasjon rettet mot opposisjonspartiet, Kuomintang.
Sheng Xue sa at demonstrasjonene i Taiwan ikke bør forlenges fordi det vil flytte fokus bort fra Lai-administrasjonens virksomhet og at KKP forsøker å fremprovosere en intern konflikt i Taiwan.
Ved å ta opp saken offentlig kan Lai rette fokus mot KKPs handlinger, sier hun.
I talen den 13. mars nevnte Lai også at KKP har som mål å så splid i det taiwanske samfunnet slik at nasjonen blir opptatt av interne konflikter og overser eksterne trusler.