Med råd fra tradisjonell kinesisk legekunst kan vi hjelpe kroppen gjennom å styrke immunforsvaret og flytte fokuset fra helserisiko til å lære å kjenne kroppen og eget behov, forteller akupunktør Lei Wang.
Lei Wang er utdannet kinesisk lege og har vært yrkesaktiv i 38 år; de siste 31 årene i Sverige. Her gir hun råd for å hjelpe kroppen til å styrke egen helbredelsesevne. I artikkelseriens andre del forteller hun om hvordan følelsene kan påvirke helsen og viktigheten av god søvn, ifølge kinesisk legekunst.
Hun forteller at innen tradisjonell kinesisk legekunst arbeides det mye forebyggende. En stor del handler om å styrke seg gjennom å lære seg selv å kjenne, slik at man kan se sine svakheter og arbeide for å komme over dem. Lei illustrerer betydningen av å se på kroppen som en helhet.
«Kroppen er som et lite univers. Hvis kroppen er mer i balanse og det er balanse mellom yin og yang, da er alle kroppens evner i sin beste tilstand. Da greier man mer.»
Hun sier at man skal være oppmerksom på ubalanser i kroppen slik som søvnvansker, stress og frykt. Selv om du kanskje ikke er syk nå, kan symptomer vise at noe ikke er bra. Da er det bedre å jobbe med det enn å vente til det blir akutt», forklarer hun.
Ifølge kinesisk medisin påvirker følelser kroppen og helsen. Angst og redsel kan skape ubalanse og påvirke søvn og fordøyelse, forklarer hun.
«Den fysiske kroppen, sjelen og sinnet er viktig. De samarbeider, så det er viktig å ha ro.»
For å strebe etter å føle seg rolig, sier hun at meditasjon er en god hjelp. Meditasjon er en del av kinesisk medisin. Lei forteller at det er mange ulike metoder å velge mellom og at også tai chi og qigong kan hjelpe å harmonisere kroppen til sin beste tilstand.
Hun forteller at vi i gammel tid sa at en sykdom har sin årsak i 70 prosent psykologiske og rundt 30 prosent andre grunner. Dette viser hvor mye tankemønsteret kan påvirke helsen.
«Hvis du er redd foran en konkurranse, har du allerede tapt før du har begynt. For å vinne må vi forberede oss, lære oss og trene for det.»
For å være i balanse, må alle følelser å være i form.
- Lei Wang, akupunktør
Ifølge den kinesiske medisinen er følelsene koblet til ulike organer i kroppen. Hun gir noen eksempler: glede er koblet til hjertet og overdreven glede eller opprømthet kan påvirke hjertet. Sinne og depresjon er koblet til leveren, sorg til lungene, sjokktilstand og redsel påvirker nyrene og for mye tankearbeid kan skade milten.
«For å være i balanse må alle følelser være i form», sier Lei.
For ikke å la frykten ta plass, anbefaler hun å fokusere på hva en kan gjøre selv; hvordan man kan ta bedre vare på seg selv.
Tidligere snakket man innen kinesiske medisin om å ha opprette energier eller qi inni seg. Lei forklarer at det handler om det mentale; ha høy moral og ikke være egoist.
«Når det er negative følelser, som panikk og uro, og når vi klager, drar alt dette kroppen ned.»
Hun synes at vi ofte er flinke til å passe på det ytre, for eksempel ved å ta en dusj, men sier at vi også må rense det indre.
«Det må vi gjøre selv; ingen andre kan gjøre det.»
Lei sier at man må jobbe mentalt for å få bort negative tanker, egoisme og til og med negative følelser. Da må vi være oppmerksomme på det indre, men også ha en viss mengde selvkontroll, legger hun til. For å rense det indre, er meditasjon en god måte.
Selv har hun trent Falun Gong siden 1990-tallet, en qigong- og meditasjonsmetode som består av både øvelser og en filosofi for å se innover og forbedre seg selv.
«Det har hjulpet meg mye for å holde meg rolig når jeg føler meg i ubalanse. Da mediterer jeg og kjenner at det renser ut det dårlige.
Hun forteller at hun må meditere ofte for å opprettholde en rolig tilstand. Før hun begynte med Falun Gong, satte hun akupunkturnåler på seg selv når hun kjente at noe ikke var bra i kroppen, men det har hun ikke hatt behov for etter det.
«Etter at jeg begynte med Falun Gong, har jeg ikke vært forkjølt i det hele tatt, så det hjelper min indre energi, og jeg føler meg glad.»
Lei sier at moralen er viktig, og at en god moral kan påvirke helsen positivt.
Vennlighet, takknemlighet, utholdenhet og tålmodighet ... Det kan skape harmoni og ro i kroppen.
Hun foreslår et par øvelser for å fjerne det negative slik at det positive kan vokse.
1. Prøv å tenke på noe i løpet av dagen som du er takknemlig for. Å hjelpe andre, gir positiv energi og en opplevelse av å være nær hverandre fra hjertet.
2. Skriv ned det som tar energi fra deg og tenk på hva du selv kan gjøre med det. Spør deg selv hva du kan gjøre for å endre det du er misfornøyd med.
Du kan bare forandre deg selv, ikke andre.
– Lei Wang
«Du kan bare forandre deg selv, ikke andre», sier hun.
Innen kinesisk medisin er god søvn grunnleggende for helsen ettersom den hjelper kroppen, inklusive organene, med å hente seg inn igjen. Lei forklarer at kroppens organer er ulikt aktive gjennom døgnet og at de har spesielle perioder gjennom nattetimene der de henter seg inn igjen. Det er en grunn for at det er bra å følge den naturlige døgnrytmen, med søvn om natten.
Lei sier at dårligere søvn kan gjøre deg stresset og at immunforsvaret og kroppens funksjoner blir svekket.
«Når man sover godt, blir alt lettere.»
Lei forteller at den gamle kinesiske legekunsten er en livsstil og at kunnskapen derfra også kan hjelpe folk i Vesten til å ta bedre vare på helsen sin. Men det handler om å ta eget ansvar og å ville, forklarer hun.
«Her må vi ville selv, og kinesisk legekunst kan gi oss mye visdom. Men vi må våge å endre vårt gamle tankesett. Se hvor det ikke er bra, kjenn etter i kroppen, balanser og rett opp.»
For å få så god søvn som mulig, deler Lei Wang noen enkle råd som kan prøves.
«Ta en varm dusj. La også hjernen roe seg. Det er vanskeligere å sovne hvis du tenker for mye.»
«Unngå hard trening rett før det er tid for å sove. Meditasjon går bra.»
«Unngå å spise for mye sent på kvelden.»
«Kamillete hjelper med å roe seg ned. For de som har kalde hender og føtter, er det bra å drikke ingefær-te eller varmt vann.
«Ta vare på føttene. Et varmt fotbad før du legger deg, kan gjøre at du sovner lettere. Enkel fotmassasje er også bra. Hendene skal da være varme, så gni først håndflatene mot hverandre. Masser midten av fotsålen (ved fotputene og litt nedover mot hulfoten) med sirkulerende bevegelser og åpen håndflate. Gjør det samme på begge føttene.»
«Selv om det kan være individuelt, er det bra for folk flest å legge seg tidlig og stå opp tidlig.»
FAKTA
KINESISK LEGEKUNST
Systemet har en helhetstenkning som også ser til den mentale og sjelelige tilstanden. Den er basert på kunnskap og erfaringer som er bygget opp gjennom tusener av år. Det jobbes mye med forebygging. For en akupunktør eller lege i kinesisk medisin er fokuset å finne årsaker til kroppens ubalanse fordi man anser at det ikke er tilstrekkelig å behandle symptomer.
Meridiansystemet, et nett av energikanaler i kroppen, har i flere tusen år vært grunnlaget innen kinesisk legekunst.
Diagnosemetoder: puls- og tungediagnostikk sammen med kunnskap om generell helsetilstand, sykehistorikk, kroppstype, livshendelser og livsstil hjelper den praktiserende å stille en diagnose.
Behandlingsmetoder: livsstilsendringer, blant annet kostholdsendring, akupunktur, akupressur og urtemedisin.
Kontakt gjerne journalisten: [email protected]