Salg av kjøtt, meieriprodukter og sukker som er dyrket i et laboratorium, kan bli en realitet i Storbritannia i løpet av to år, melder BBC.
Food Standards Agency (FSA), som kan sammenlignes med vårt Mattilsyn, undersøker hvordan man kan få fortgang i godkjenningsprosessen for laboratoriedyrket mat.
I 2020 ble Singapore det første landet i verden som tillot salg av laboratoriedyrket kjøtt til humant konsum. Siden den gang har blant annet Israel fulgt etter. Italia og de amerikanske delstatene Alabama og Florida har derimot innført et forbud.
FSA vil utvikle nye regler i samarbeid med eksperter fra næringsmiddelbedrifter og akademiske forskere. Målet er å ferdigstille en fullstendig sikkerhetsvurdering av to laboratoriedyrkede matvarer i løpet av en toårig prosess.
BBC påpeker imidlertid at kritikerne mener at det er en interessekonflikt i å la selskaper delta i utviklingen av de nye reglene.
Les mer
7 fordeler med krydderblandingen karri
Hvordan menneskekroppen kan påvirkes av månen
Robin May, FSAs sjefsforsker, hevder at de ikke vil gå på akkord med forbrukernes sikkerhet.
- Vi samarbeider tett med de involverte selskapene og de akademiske gruppene for å utforme en regulerings-struktur som er bra for dem, men som samtidig sikrer at sikkerheten til disse produktene blir så høy som mulig», sier han til BBC.
Ifølge public service ønsker den britiske regjeringen at laboratoriedyrket mat skal blomstre fordi den håper det vil skape arbeidsplasser og økonomisk vekst.
Pat Thomas, leder for kampanjegruppen Beyond GM, mener imidlertid at laboratoriedyrket mat ikke er så miljøvennlig som det gis inntrykk av, fordi det kreves energi for å produsere den.
I tillegg sier han at helsefordelene i noen tilfeller er overdrevet. Han mener at det er verdt å påpeke «at disse ultra-prosesserte matvarene ikke har vært en del av menneskets kosthold tidligere».