Med råd fra tradisjonell kinesisk legekunst kan du hjelpe kroppen gjennom å styrke immunforsvaret og flytte fokus fra helserisikoer til å bli kjent med kroppen din og dens behov, forteller akupunktør Lei Wang. Disse rådene er ment å fungere som hjemmebehandling, snarere enn medisinsk behandling.
Lei Wang er utdannet kinesisk lege og har vært yrkesaktiv i 38 år, de siste 31 årene i Sverige. Her gir hun råd for å hjelpe kroppen til å styrke sin egen evne til å lege seg selv. I artikkelens første del forteller hun om viktigheten av å bli kjent med kroppen og om matens rolle i den kinesiske legekunsten.
Kinesisk medisin handler mye om følelser fordi de påvirker helsen, forklarer Lei. Hun sier at det derfor er viktig å ikke gi rom for frykt, for eksempel.
«Når vi føler uro og redsel, har vi allerede svekket evnene våre. Uro, redsel og frykt er egentlig vår største fiende.»
«Et sterkt immunforsvar er grunnlaget for en god helse, både fysisk og psykisk», forteller hun.
«Jeg har fantastiske eksempler på personer som gjennom å få hjelp med å forbedre immunforsvaret, har klart å holde seg friske, til tross for at folk på jobb eller i familien har vært syke.»
«Når vi tar ansvar for helsen vår og gjør det vi kan for å få kroppen i bedre balanse, gir vi samtidig mindre rom for bekymring.»
– Lei Wang, akupunktør
Hun tipser oss om å flytte fokus fra sykdom til å tenke på hvordan man kan styrke seg selv.
«Når vi tar ansvar for helsen vår og gjør hva vi kan for å få kroppen i bedre balanse, gir vi samtidig mindre rom for uro.»
Innen den tradisjonelle kinesiske legekunsten snakker man om yin og yang, og man streber etter å ha en balanse mellom dem, forteller Lei. Når yin og yang er i harmoni, er alle kroppens evner i sin beste tilstand. Hun forteller hvordan man kan anvende det praktisk.
«Ingen er perfekte. Vi har alle våre vansker, og vi kan se hvilke problemer vi har og arbeide med dem.
Det kan handle om stress, at du sover dårlig, er trett eller har visse symptom som tyder på at kroppen ikke har det riktig bra. Lei mener at når du ser slike tegn hos deg selv, er det bra å jobbe med det og ikke vente på at du virkelig blir syk.
Hun sammenligner dette med hvordan vi behandler en bil. Bilen trenger service, og siden du vet at det er nødvendig for at den skal fungere bra, sørger du for at den får det.
«Men kroppen trenger mer enn en bil. Vi bruker kroppen 24 timer i døgnet, så den trenger mye omtanke og service. Mange kjenner bilen sin, men ikke kroppen sin.
Lærer man seg å kjenne kroppen, kan man bedre oppfatte når noe ikke er bra, mener hun. Men ettersom mennesker er ulike, finnes det ingen oppskrift som hjelper alle.
Den kinesiske legekunsten tilbyr ulike måter å arbeide med seg selv. Lei forteller om et av verktøyene, akupressur, som innebærer at man trykker på bestemte punkter på kroppen.
Kroppens meridiansystem, et nettverk av energikanaler som til og med kobler sammen kroppens organer, er grunnleggende i den tradisjonelle kinesiske legekunsten. For eksempel er det langs meridianene at akupunktøren finner akupunkturpunktene der han eller hun setter nåler i og trykker på ved akupressur. Hvis det er en blokkering i disse kanalene der energien trenger fri flyt, påvirkes hele kroppssystemet, forklarer Lei.
Hun forteller at vi selv kan trykke på disse punktene for å hjelpe kroppen til å ta bort blokkeringer. På denne måten får du tilgang til immunforsvaret og ulike organer i kroppen. Hun forteller videre at det finnes «et kart» med ulike punkter på ørene som til sammen kan hjelpe hele kroppen.
«Jeg liker øret. Det er fantastisk fordi alt er der. Noen punkter hjelper immunforsvaret direkte.»
Hun sier at hvis du lærer deg noen punkter, kan du bruke dem til å hjelpe deg selv når du merker kroppens signaler.
Et annet verktøy til selvhjelp er maten. Ifølge den tradisjonelle kinesiske legekunsten er mat viktig, og all mat har sin spesielle karakter. Det handler om mer enn å gi næring og metthet, forklarer Lei.
I det gamle Kina sa man ofte at mat og medisin har samme opphav. Maten balanserer og styrker kroppen.
– Lei Wang
«I det gamle Kina sa man ofte at mat og medisin har samme opphav. Maten balanserer og styrker kroppen.»
Hun sier at når du kjenner kroppen din og vet om feil og svakheter, kan du spise mat som sikter på å rette opp ubalanse.
«Den kinesiske medisinen er enkel, men det ligger mye visdom bak.»
Ifølge den kinesiske tradisjonen består alle ting av de fem elementene metall, tre, vann, ild og jord. Ulike typer mennesker har forskjellige mengder av disse elementene, noe du må ta hensyn til, forklarer Lei.
Ved forkjølelse og når man fryser, gir Lei Wang råd om å drikke ingefær-te, men også å varme kroppen utenfra. For å lage te på fersk ingefær, koker man skivet ingefær i 5 - 10 minutter.
Men for den som ofte har vondt i halsen, har lett for å få feber og kanskje alltid har varme hender, passer ikke ingefær, forklarer hun, ettersom den er varmende. Da er rådet i stedet å drikke kamillete. Hun forklarer at bitter smak roer ned inflammasjonen, ifølge den kinesiske legekunsten.
Gjennom å se på hvilken type menneske du er, kan du se hva som trengs eller hva som må unngås for å få balanse, forteller hun.
Lei Wang sier at innen den kinesiske legekunsten snakkes det ikke om virus og bakterier, men i stedet om å rense kroppen for giftstoffer. En måte å gjøre det på, er å spise spirer. De inneholder mye næring og har også god evne til å rense kroppen.
For de som vil dyrke selv, tipser hun om at mungbønner og alfalfa både er billig og enkelt å dyrke.
Spirer har ofte litt bitter smak, noe hun sier er bra for fordøyelsen. Mungbønnespirer kan vi spise rå, men hvis de har vokst seg store, kan vi ha dem i en suppe. En annen fordel med å dyrke spirer, sier hun, er at vi enkelt kan ha friskt grønt året rundt hjemme.
Når det gjelder drikke, er vann det viktigste, mener Lei Wang. Hun sier at siden bakterier og virus liker sukker, bør vi helst unngå søte drikker. En del drikker gjerne kaffe, men det må ikke erstatte vannet.
Ifølge kinesisk legekunst er varmt vann bedre for kroppen enn kaldt.
«Det er bra for å rense kroppen, og det går direkte ut i kroppen.»
Hun forklarer at det koster energi for kroppen å varme opp kaldt vann. Gjennom å drikke varmt vann, gjør man det derfor lettere for kroppen. Vannet skal være kokt og minst lunkent.
«Det skal kjennes at det varmer kroppen. Da setter det i gang ting og renser kroppen.»
Hun råder til å la tørsten styre når man skal drikke. Det er spesielt viktig å drikke ordentlig om morgenen, mener hun. Da hjelper man kroppens system med å komme i gang.
Derimot sier hun at det ikke er bra å drikke mye til måltidene fordi det påvirker fordøyelsen av maten. For at det skal være effektivt, anbefaler hun å drikke passelig til maten og gjerne drikke mellom måltidene.
Ved alvorlige sykdomssymptomer, kontakt lege.
FAKTA
KINESISK LEGEKUNST
Systemet har en helhetstenkning som også ser til den mentale og sjelelige tilstanden. Den er basert på kunnskap og erfaringer som er bygget opp gjennom tusener av år. Det jobbes mye med forebygging. For en akupunktør eller lege i kinesisk medisin er fokuset å finne årsaker til kroppens ubalanse fordi man anser at det ikke er tilstrekkelig å behandle symptomer.
Meridiansystemet, et nett av energikanaler i kroppen, har i flere tusen år vært grunnlaget innen kinesisk legekunst.
Diagnosemetoder: puls- og tungediagnostikk sammen med kunnskap om generell helsetilstand, sykehistorikk, kroppstype, livshendelser og livsstil hjelper den praktiserende å stille en diagnose.
Behandlingsmetoder: livsstilsendringer, blant annet kostholdsendring, akupunktur, akupressur og urtemedisin.
Kontakt gjerne journalisten: [email protected]