Leder: Siktet var rettet mot presidentvalget

Trump poserte for publikum kort tid etter han ble skutt. Foto: Anna Moneymaker/Getty Images
28. juli 2024
AD

Donald Trump hadde åpenbart englevakt under valgkamp-møtet i Pennsylvania der han ble utsatt for et attentatforsøk. Dette har skapt ytterligere oppmerksomhet til presidentvalget i november.

Skytteren avfyrte flere skudd fra et hustak i nærheten, der ett traff Trump i øret. Samtidig ble tilskuere truffet, og en person døde. Skytteren selv ble umiddelbart skutt og drept av sikkerhetspersonell.

Det ble tatt ikoniske bilder av Trump like etter at han ble skutt. Med blod i ansiktet stilte han seg opp og hevet neven mens han ropte til publikum: "Fight, fight, fight". Publikum svarte med jubel og med "US! US!". Det skapte det ultimate kampbildet av en politisk underdog, et konsept som er spesielt tiltalende i USA.

En omfattende etterforskning bør skje for å finne svar på alle spørsmålene rundt det som skjedde. Fremfor alt må man se på hvordan Secret Service kunne mislykkes så grovt med sitt oppdrag å beskytte den tidligere presidenten. Skytteren hadde tatt seg opp på et ubevoktet hustak og dermed fått Trump på skuddhold. Vitner har sagt at publikum hadde oppdaget den bevæpnede skytteren og forsøkt å informere sikkerhets-personalet minutter før skuddene ble avfyrt.

Man må først og fremst se på hvordan Secret Service kunne så graverende svikte oppdraget sitt.

Uansett hva politietterforskningen vil avdekke om motivet for udåden, er det uungåelig at det blir spekulasjoner om dette var et politisk motivert attentatforsøk.  Tilliten til føderale myndigheter er bemerkelsesverdig lav blant Trumps velgere. Attentatet vil bli oppfattet som nok et eksempel på en samordnet kampanje for å skade ham politisk og eliminere ham som presidentkandidat. Attentatet vil bli lagt på listen over forsøk på å bakvaske ham, ekskludere ham fra valglisten, skade ham økonomisk med bøter på mange milliarder og forsøk på å få satt ham i fengsel. Sannsynligvis er det også de som vil forsøke å dra enda flere veksler på attentatet og assosiere attentatforsøket med den siste tidens vanskeligheter for demokratenes presidentvalgkamp, der en seier så stadig mer usannsynlig ut.

En etterforskning vil også måtte inkludere spørsmålet om hvilken rolle mediene har skapt i fremveksten av det polariserte, politiske klimaet. Det er ingen hemmelighet at amerikanske medier har markedsført et budskap om at Donald Trump og hans politiske plattform utgjør en trussel mot demokratiet og at landet står foran et valg mellom demokrati og tyranni.

En annen og mer problematisk retorikk er at Trump fremstilles som den nye Cæsar og refererer til den romerske keiseren som til slutt ble myrdet av en gruppe republikanere på et møte i senatet . Det er også utallige eksempler gjennom årene på offentlige personer som, enten direkte eller indirekte, har oppfordret til drap på den tidligere presidenten.

Dermed var det egentlig bare et tidsspørsmål før det systematiske karaktermordet på Donald Trump, som har pågått siden 2015, ville munne ut i et faktisk attentat.  Hvis man legger til grunn det perspektivet som formidles av politikere og nyhetsmedier der Trump blir ansett som gal og at verden går mot kaos, krig og død dersom han vinner, er det da  så overraskende at det finnes de som er villige til å sørge for at problemet blir løst med bare ett eneste dødsoffer, snarere enn å risikere livet for over åtte milliarder mennesker? Denne dype, kulturelle kløften som har delt landet i to, vil ikke plutselig forsvinne uten en viss selvransakelse.

Joe Biden har i forbindelse med en tale til nasjonen fordømt volden og oppfordret til respekt for hverandres politiske syn. Dette er en klar tilpasning av retorikken som bare for noen få dager siden hendelsen, lød at det er på tide å sette en målskive (”bullseye”) på Trump, snarere enn på debatten i forbindelse med presidentvalget. Slik ser vi at Demokratene tvinges til å droppe en stor del av sin valgplattform som tidligere ble nærmest definert av budskapet om kampen mot Trump. Av åpenbare grunner er dette et problematisk budskap i øynene til et flertall av velgerne.

Dette kan se ut til å være et første skritt for USA mot en nødvendig politisk forsoning. Men samtidig setter dette Demokratene i en enda vanskeligere situasjon foran valget enn de befant seg i før skyteepisoden, noe som ikke nødvendigvis er en oppskrift på å lette de politiske spenningene.

Det blir hevdet at opptakene fra attentatet er tilstrekkelige for å sikre Donald Trumps valgseier. Lignende historiske hendelser har helt riktig ført til økt offentlig støtte til offeret. Dette viser likevel  situasjonens fortsatte alvor og at den ser ut til å handle om langt mer enn bare partipolitikk og det å vinne et presidentvalg.

Daniel Sundqvist Politisk sjefsredaktør i Epoch Times Sverige

Dette er en signert ledertekst fra Epoch Times Sveriges lederside. Kontakt skribenten: [email protected]

Ad i artikkel – AdSense
AD