Regjeringen vil gi undervisningspersonell økt rett til fysisk inngripen

Elever i en undervisningstime i Oslo den 27. april 2020. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix/AFP via Getty Images.
2. mars 2025
AD

Regjeringen har lagt frem et lovforslag om at undervisningspersonell skal få mulighet til å gripe inn fysisk når elever forstyrrer undervisningen eller mobber og trakasserer andre. Forslaget har blitt sendt til høring på Stortinget.

-Skolen skal være et sted der elever og  personalet er trygge - der de trives og lærer. Verbal mobbing og trakassering kan være like alvorlig som fysisk vold og det er viktig å beskytte elever og personell mot dette. Lærerne må også kunne tilse at en eller flere elever ikke ødelegger undervisningen for resten av klassen, sier utdanningsminister Kari Nessa Nordtun i en uttalelse.

Regjeringen foreslår at skoleloven oppdateres slik at personalet kan gripe inn fysisk for å hindre elever i å fysisk krenke andre eller konkret forstyrre  undervisningen.

Psykisk trakassering kan være truende atferd, fornærmelser, nedsettende kommentarer eller at elever filmer med mobiltelefoner. En lærer bør da kunne fjerne en elev fra klasserommet hvis timen blir forstyrret, eller ta mobiltelefonen fra en elev som filmer en klassekamerat i en situasjon der det ikke er akseptabelt.


Les mer

20-årsdagen for utgivelsen av "Ni kommentarer om Kommunistpartiet", som avslører KKPs forbrytelser, ble markert i Canada

Parade i sentrum av Toronto den 2. november 2024 som markerer 20-årsdagen for utgivelsen av

Den usynlige faren (Del 7) Kraftig økning i småceller etter utbygging av 5G. Bekymring for mikrobølgesyndromet

Foto: Shutterstock/kaninw


-Fysisk inngripen skal være en siste utvei. Ingen lærer ønsker å havne i en slik situasjon. Samtidig trenger både lærere og elever å vite at fysisk inngripen er et lovlig middel i gitte situasjoner. Derfor er det viktig at det er regulert. Naturligvis kommer det til å bli stilt krav til forholdsmessighet, nødvendighet, forebygging og dokumentasjon, sier Nordtun.

I det nye lovforslaget ble det foreslått at fysisk inngripen bare skal kunne brukes når andre tiltak ikke er tilstrekkelige. Utdanningsministeren understreker at det ikke finnes noen plikt til å gripe inn fysisk.

Forslaget kommer i tillegg til lovendringene som ble vedtatt i Stortinget i 2024. Den innebærer at skolepersonale har rett til å gripe inn fysisk for å forhindre at en person eller eiendom blir skadet.

Ad i artikkel – AdSense
AD