Rapport sier: Kina utvider atomvåpenarsenalet sitt "raskere enn noe annet land"

"For første gang kan også Kina utplassere et mindre antall stridshoder på missiler i fredstid."

Kinas DF-41 interkontinentale ballistiske missiler med kjernefysisk kapasitet ble vist fram under en militær parade på Den himmelske freds plass i Beijing den 1. oktober 2019. Foto: Greg Baker/AFP via Getty Images.
23. juni 2024
AD

Kina er i ferd med å utvide og modernisere atomvåpenarsenalet i et tempo som kan føre til at landet i løpet av det neste tiåret vil ha flere interkontinentale ballistiske missiler enn USA og Russland, ifølge en fersk rapport.

Ifølge en årlig våpenrapport som ble publisert den 17. juni av Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), økte Kinas atomvåpenlager fra 410 til 500 stridshoder mellom januar 2023 og januar 2024.

"Kina utvider sitt atomvåpenarsenal raskere enn noe annet land", sier Hans M. Kristensen, seniorforsker ved SIPRI's Weapons of Mass Destruction Program og direktør for Nuclear Information Project ved Federation of American Scientists, i en uttalelse. "I nesten alle de atombevæpnede statene er det likevel enten planer om eller et betydelig press for å øke atomstyrkene."

I rapporten understrekes det at "for første gang kan også Kina utplassere et lite antall stridshoder på missiler i fredstid". Antallet utplasserte stridshoder er relativt lite, 24; 5 prosent av Kinas lagerbeholdning.

Til tross for dette forventes Kinas totale atomvåpenarsenal å være mindre enn USA's og Russlands. Til sammenligning hadde USA 5.044 stridshoder og Russland 5.580 per januar 2024. Washington hadde 1.770 stridshoder utplassert, mens Moskva hadde 1.710.

SIPRI's tall for Kinas atomvåpenarsenal er i tråd med en Pentagon-rapport fra 2023 som anslo at Kina hadde over 500 operative atomstridshoder per mai 2023. Pentagon anslår også at Beijing kan ha mer enn 1000 operative atomstridshoder innen 2030 og at arsenalet vil fortsette å vokse fram til 2035.

I fjor sa NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, at Beijing ikke samarbeidet i samsvar med internasjonale normer og lover om kjernefysisk spredning og at de ikke kommer til å være ærlige overfor det internasjonale samfunnet om omfanget av sin kjernefysiske ekspansjon.

"Kina utvider sitt atomvåpenarsenal raskt uten at det er noen åpenhet om hva landet er i stand til", sa han.

Tidligere denne måneden sa Pranay Vaddi, USA's øverste ansvarlige for rustningskontroll i det nasjonale sikkerhetsrådet, at USA muligens vil utplassere flere atomvåpen som svar på Kinas, Russlands og Nord-Koreas utvidelse av sine atomvåpenlagre. Ifølge Vaddi "utvider og diversifiserer alle disse landene sine atomvåpenarsenaler i et forrykende tempo og viser liten eller ingen interesse for rustningskontroll".

"Vi kan komme til et punkt i løpet av de kommende årene der det er nødvendig å øke antall atomvåpen som er utplassert i dag", sa Vaddi under et møte i Arms Control Association den 7. juni. "Hvis den dagen kommer, vil det resultere i en beslutning om at det er nødvendig med flere atomvåpen for å avskrekke motstanderne våre og beskytte det amerikanske folket, våre allierte og partnere."

Den høyt rangerte medarbeideren i Det hvite hus uttalte seg etter at Kongressens strategiske kommisjon (Congressional Commission on the Strategic Posture of the United States) i fjor offentliggjorde en rapport som anbefalte at USA utvider og moderniserer sitt atomvåpenarsenal for å avskrekke Kina og Russlands økende aggresjon.

"Gitt dagens trusselbilde vil nasjonen vår snart stå ovenfor en fundamentalt annerledes global situasjon enn vi noen gang har opplevd. Vi vil stå overfor en verden der to nasjoner besitter atomvåpenarsenaler på nivå med våre egne", heter det i rapporten.

Atomvåpenarsenalene styrkes globalt

SIPRI-rapporten slår fast at atomvåpenarsenalene styrkes globalt. Av anslagsvis 12.121 stridshoder på verdensbasis i januar 2024 var rundt 2.100 utplassert "i en tilstand av høy operativ beredskap med ballistiske missiler" og rundt 9.585 var lagret i militære lagre for mulig utplassering.

Det er ni stater med atomvåpen, deriblant USA, Russland, Storbritannia, Frankrike, Kina, India, Pakistan, Nord-Korea og Israel.

"Selv om det globale antallet atomstridshoder fortsetter å synke etter hvert som våpen fra den kalde krigen gradvis demonteres, ser vi dessverre fortsatt en økning i antall operative atomstridshoder fra år til år", sier Dan Smith, direktør for SIPRI. "Denne trenden ser ut til å fortsette og sannsynligvis vil den akselerere i årene som kommer. Dette er svært bekymringsfullt."

Rapporten sa også at den pågående konflikten mellom Ukraina og Russland, men også krigen mellom Israel og Hamas, svekket atomdiplomatiet i 2023. Den bemerket at Russland suspenderte den siste atomvåpenkontrollavtalen med USA i januar 2023.

"Vi er nå inne i en av de farligste periodene i menneskehetens historie", sa Smith. "Det er mange kilder til ustabilitet, politisk rivalisering, økonomiske ulikheter, økologiske forstyrrelser og et akselererende våpenkappløp. Avgrunnen lokker, og det er på tide at stormaktene tar et skritt tilbake og reflekterer. Helst sammen."

Andrew Thornebrooke har bidratt til denne rapporten.

Ad i artikkel – AdSense
AD