Den USA-baserte menneskerettighetsorganisasjonen Freedom House ga nylig ut sin årlige rapport om internettfrihet; internet freedom. For sjuende år på rad blir kommunist-Kina rangert som den verste overgriperen mot internettfrihet blant mer enn 70 land. Taiwan er inkludert i listen for første gang og rangerer blant topp fem av landene med høyest grad av internettfrihet.
Freedom House sin evaluering inkluderer tre indikatorer: hindring for å få tilgang, begrensing av innhold og brudd på brukerrettigheter.
Rapporten satte fokus på det kinesiske regimets pågående digitale autoritarisme. Den nevnte noen få høyt profilerte saker i fjor, slik som ny lovgivning som kriminaliserer uttalelser som fornærmer medlemmer av regimets militære "helter" og "martyrer" og ilegger fengselsstraff for nett-dissenser, inkludert en 18 år gammel dom mot eiendomsmogul Ren Zhiqiang som kritiserte Det styrende kinesiske kommunistpartiet (KKP’s) leder Xi Jinping.
Rapporten nevnte også regimets sensur av nettbrukernes diskusjon vedrørende COVID-19-varsleren dr. Li Wenliang etter at han døde i februar 2020.
Rapporten sa at i 2021 er innholdet relatert til COVID-19-utbruddet, som av regimet fortsatt er det mest sensurerte temaet. Imens oversvømmer Kinas statsdrevne medier, offisielle sosiale mediekontoer og andre kontoer knyttet til regjeringen med falske påstander om farene ved vestlige vaksiner og kilden til KKP-viruset som forårsaket COVID-19.
I tillegg pekte rapporten på at vanlige internettbrukere i Kina fortsatt står ovenfor juridiske konsekvenser i daglige aktiviteter, slik som å dele nyheter, snakke om religion eller kommunisere med slektninger og venner utenlands. Regimets internett-reguleringer har innført nye regler for å begrense publisering av aktuell informasjon på sosiale medier, noe som fører til kansellering av mange kontoer.
Skandalene rundt krenking av internettbrukernes personlige data og privatliv dukker jevnlig opp i Kina, som det blir bemerket i rapporten. Det kinesiske regimet har satt opp reguleringer mot teknologifirmaer for å begrense bruken av internettbrukernes informasjon.
En av forfatterne av rapporten, Allie Funk, som er senior forskningsanalytiker innen teknologi og demokratispørsmål ved Freedom House, sa nylig i en pressekonferanse på nett at Kina introduserte den første omfattende loven vedrørende privat data dette året. Den setter restriksjoner på hvordan firmaer bruker personlig data, men mangler tilsyn fra regimet.
Rapporten pekte på at Kina er verdens største overvåkingsstat. "I henhold til lov om Cybersikkerhet implementert i 2017, må firmaene lagre brukenes data på lokale servere og dekryptere dataene på forespørsel fra myndighetene", sa rapporten.
Det kinesiske regimet har imidlertid alvorlig undertrykt innenlandske teknologi-giganter, slik som Alibaba og Tencent "for slapp datasikkerhet og monopolistisk praksis". Ved å skjerpe kontroll av teknologifirmaer har kommunistregimet konsentrert makt i sine hender, påpekte rapporten.
Adrian Shahbaz som er direktør ved «Technology and Democracy Affairs» ved Freedom House, fortalte VOA at KKP overvåker store teknologiselskaper for å gjøre dem om til stats-eide bedrifter. For eksempel har den kinesiske regjeringen skaffet seg Bytedance (TikToks moderselskap) sin egenkapital og styreseter. Han forklarte at det er fordi det er enklere å kontrollere et stats-eid selskap enn et privat og at det KKP er interessert i, er tilgang til brukenes data i stedet for deres personvern.
Til kontrast er Taiwan inkludert i evalueringen til Freedom House for første gang og rangeres på femte plass av 70 land. De topper rankingen i Asia-Stillehavs-regionen.
Funk forklarte at grunnen til Taiwans høye rangering, er at den taiwanske regjeringen ikke sensurerer innhold på internett eller blokkerer nettsider.