Prosjektet DarkTree i Sverige som drives av Naturhistoriska riksmuseet, Kungliga Tekniska högskolan og Linköping universitet, har fått 24 millioner kroner. Pengene skal brukes til å arbeide med en ny type kartlegging av verdens insekter i løpet av fem år
Det er millioner av insektarter i verden, og majoriteten av disse er fremdeles ikke beskrevet av forskere. Man vet heller ikke spesielt mye om utviklingen deres og påvirkningen på økosystemet vårt. Dette skal nå forskningsprosjektet DarkTree endre på, og for å få dette til har man i oktober tildelt 24 millioner kroner fra Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. I tillegg til kartlegging av insektene og deres evolusjon, skal studien også utvikle nye metoder som kommer til å ha stor betydning for fremtidig forskning og miljøovervåkning.
Man vet at inntekter har eksistert i minst 300 millioner år, det vil si at det faktisk går 70 millioner år før dinosaurene dukker opp. I den tiden som har passert, har de utviklet en enorm artsrikdom og gjenfinnes i alle livsmiljøer utenom i havet.
Biologer verden over bedriver en ujevn kamp for å beskrive alle arter; godt over en million har fått navn så langt, men disse utgjør bare en brøkdel av det virkelige mangfoldet. Forskningsprosjektet DarkTree som kommer til å bli drevet fra Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, skal nå kartlegge de uutforskede "mørke" delene av insektenes slektstre og gi de første ekte rettferdige bildene av det mangfoldet som verdens insekter utgjør.
Dette kommer til å gi nye muligheter med hensyn til å analysere hvordan og hvorfor insekter har oppstått.
Arbeidet kommer til å strekke seg for fem år og ledes av Fredrik Ronquist, professor vid Naturhistoriska riksmuseet. Studien vil bli gjennomført i samarbeid med den Kungliga Tekniska Högskolan og Linköpings universitet.
-Vi håper å finne tidligere ukjente evolusjonære prosesser, og vi kommer til å få nye innsikter i mangfoldet og utviklingen av de mikroorganismene som lever i symbiose med insekter, sier Fredrik Ronquist og fortsetter:
-Vårt prosjekt kommer også til å avsløre hvordan tidligere ukjente insekter lever og hvilken rolle de spiller i økosystemene.
Les mer
USA: Kongressens kommisjon oppfordrer det kinesiske regimet til å løslate Falun Gong-utøvere
Syv matvarer som er bra for øynene dine
Studien baseres på det unike insektsmaterialet som ble innsamlet i prosjektet Insect Biome Atlas (IBA) og Lifeplan. Totalt omfatter det 35.000 prøver fra hele verden. Det er anslått at de inneholder mer enn 30 millioner insekter fra noe over en million arter som ikke er beskrevet tidligere, men som nå analyseres med såkalt metastrekkoding.
De siste årene har kartleggingen av arter akselerert takket være nye revolusjonerende metoder for artsbestemmelse. Man undersøker ikke lengre insekt for insekt da man nå kan utvinne DNA fra hundrevis av insekter på en og samme gang. Prosjekt DarkTree kommer kommer også til å gå mye dypere ved å ta frem et bilde av artenes totale arvemasse, det såkalte genomet, i stedet for, som tidligere, bare korte sekvenser av DNA, det man pleier å kalle strekkode-DNA.
For å identifisere insektene i hver prøve, kommer prosjektet DarkTree å kombinere genetiske data med informasjon om den fysiske formen fremstilt av datasyn. Prosjektet kommer til å utvikle nye statistiske metoder for å rekonstruere slektstrær med millioner av arter.
Fredrik Ronquist mener att Dark Tree-projektet legger en nye og bredere grunn for fremtidens insektsforskning.
-Dette betyr at vi kan overvinne begrensningene med tradisjonell taksonomi og mye raskere bygge et representativt slektstre for insekter. Vi kommer til å få et helt nytt, betydelig mer komplett bilde av insektenes verden og få nye effektive metoder for fremtidig forskning, sier han.
Kontakt skribenten: [email protected]
Insekter
Insekter er den største dyregruppen som finnes på jorden.
Antallet beskrevne arter er rundt en million, men medregnet dem som enda ikke er beskrevet, kan tallet øke til rundt 50 millioner arter.
Inekter hører til leddyrene og inngår i gruppen virvelløse dyr.
De har som regel vinger, vanligvis to par, som foreksempel sommerfugler, eller ett par som fluer. Det finnes også de uten vinger, som maur som faktisk ofte har vinger en kort tid i sitt liv.
Felles for insekter er at de tidlig i livet gjennomgår en metamorfose der de forvandles fra larver til fullt utviklede insekter.
Mange insekter er uvurderlige for pollinering av blomster, frukttrær og grønnsaker.
Kilde: Naturhistorisk riksmuseum