Kommunist-Kina vinner økonomisk og politisk innflytelse i Latin-Amerika ved å selge inn en autoritær styringsstil og en overvåkningsteknologi for å følge det opp, ifølge et kongressmedlem.
Det kinesiske kommunistpartiet (KKP's) forsøk på å få økt tilgang til den vestlige halvkule kommer som en del av et bredere forsøk fra regimet for å sikre økonomisk og politisk innflytelse over hele verden, sa parlamentsmedlem Joaquin Castro (D-Texas).
KKP investerer massivt i kritiske mineraler, terrestrisk rominfrastruktur og dypvannshavner over hele verden, inkludert i Latin-Amerika.
For å motvirke trusselen må USA investere i å bygge partnerskap og støtte demokratiske normer, verdier og institusjoner i Latin-Amerika.
"Kina arbeider hardt for å detronisere oss, og Russland har arbeidet hardt for å forstyrre oss", sa Castro i en samtale den 12. februar med tenketanken Atlantic Council. "Vi må ha en strategi for å møte dette".
"Vi må bygge opp demokrati innen regjeringen og på politisk side. Det Kina selger, er en annen form for styresett".
"Til tross for Latin-Amerikas lange historie med demokratiske bevegelser", sa Castro, "ble mange ledere overtalt av KKP's tilbud om teknologi og handelsavtaler som vil gi dem mer direkte makt over folket."
"Det de selger til presidenter og ledere av land, er en autoritær lederstil, en autoritær regjeringsstil som sier at vi skal hjelpe dere ... slik at dere kan overvåke folket, slå ned på ytringsfrihet og pressefrihet", sa Castro.
"Det er et veldig tiltalende perspektiv for en leder, å gå fra en president til i retning av en konge, helt ærlig."
USA må på sin side "prioritere, investere, sende meldinger og samkjøres" med Latin-Amerikanske nasjoner for å sikre USA's fortsatte forsprang i internasjonale relasjoner og sikre regionens generelle trend mot demokratiske styreformer.
"Vi må gi Latin-Amerika en større andel i partnerskapet vårt og i deres forhold til USA."
"Det bør være hele kongressens fokus og et fokus for hele regjeringen i neste generasjon."
Som en del av innsatsen, sa han, vil være en prosess med “nearshoring” ved å bringe forsyningskjeder tilbake til den vestlige halvkule og bort fra Kina.
I forhold til dette har USA allerede oppnådd en viss suksess. Castro bemerket at Mexico nylig overtok Kina som USA's største handelspartner, en status de ikke har hatt på mer enn tjue år.
"På samme måte", sa Castro, "bør USA bidra til å investere i og samarbeide med lokale ikke-statlige organisasjoner (NGO'er) i Latin-Amerika for å bygge tillit og regional infrastruktur.
"Til dags dato", sa han, "har mye internasjonal utvikling i regionen blitt dominert av store, amerikanske NGO'er når lokale organisasjoner kan være bedre egnet til en oppgave".