Innbyggerne i den flomrammede provinsen Henan i Kina har opplevd hva digitalisering innebærer. Som følge av strømbrudd, har internett forsvunnet. Dermed har mange ikke engang klart å betale for mat. Samtidig har regjeringen aldri advart folk digitalt, til tross for mulighetene.
Kineserne er nå ekstremt avhengige av smarttelefonene. Forbrukere i alle aldre betaler hovedsakelig for produkter og tjenester med telefon via lokalt utviklede apper som er knyttet til bankkontiene. I tillegg til alle de andre problemene knyttet til flommen, fikk innbyggerne i byen Zhengzhou store problemer da det mobile internettet forsvant.
Vanskelig å finne drikkevann
En artikkel som ble publisert den 22. juli, gikk viralt i kinesiske medier. Den beskriver hvordan livet til byens innbyggere plutselig endret seg radikalt. Noen bedriftseiere klarte å gå tilbake til kontanter, mens andre måtte drive byttehandel.
"I et supermarked med ferske råvarer satt eieren engstelig utenfor butikken sin. En middelaldrende mann kom ut av det mørklagte lokalet med en pose løk og en liten squash", skriver artikkelforfatter Du Qiang. Eieren kunne bare ta imot kontanter. Mannen ba om å få bruke Alipay, Kinas største betalings-app, men det kunne han ikke på grunn av problemer med elektrisiteten. Da tok den gamle mannen fram en pakke sigaretter, som var omtrent like mye verd som grønnsakene, og de gjorde en byttehandel.
Ifølge Du Qiang ble byen plutselig kastet 20 år tilbake i tid av flommen. Matvareleveranser, hotellbestillinger og drosjeturer, alt ble plutselig veldig komplisert.
Samtidig har nødhjelp til byen også mislykkes. Det er vanskelig å finne drikkevann, og det er hjelpsomme frivillige, ikke statsansatte, som leder trafikken rundt de mange store hullene i veiene som har oppstått.
Innbyggerne ble ikke advart
Den taiwanske spaltisten Tsai I-Chen hadde et annet perspektiv på hendelsene i et innlegg på Facebook. Smarttelefoner har gjort livet enklere for kineserne, men det er ikke den viktigste hensikten. Det handler om å kunne overvåke innbyggerne. «Flomkatastrofen har tydeliggjort dette», skriver han.
"Kina har den eneste regjeringen i verden som driver total, digital overvåking av hver enkel innbygger. Da katastrofen rammet, ble befolkningen i Zhengzhou likevel ikke advart. De ble ikke fortalt at de måtte unngå t-banen eller at de raskt burde komme seg opp i høyden. "Dette handler om at de ikke bryr seg om innbyggerne lever eller dør. Den virkelige bekymringen handler om mennesker som er imot regjeringen."
"Dette viser at digital teknologi gir folk billig komfort i bytte mot konstant overvåking fra KKP (Det kinesiske kommunistpartiet) og større virksomheter. «Når det imidlertid gjelder å redde liv, sitter KKP med armene i kors", skriver Tsai I-Chen.