Straffen for fengslede forfattere blir lengre. Stadig flere poeter, låtskrivere og tekstforfattere undertrykkes av autoritære regimer. Forfatterorganisasjonen Pen America rapporterer om denne trenden.
Karin Deutsch Karlekar ved Pen America fokuserte på utviklingen med stadig flere og lengre fengselsstraffer.
«Disse forfatterne betaler en veldig høy pris for sine fredelige uttrykk. Å skrive burde ikke være en forbrytelse i noen av landene de har blitt tiltalt.»
Ifølge en statistikk for Frihet til å skrive som nylig ble presentert av Pen America og som Epoch Times omtalte, er elleve forfattere rundt om i verden dømt til livsvarig fengsel; fengslet for livet.
«Noen av disse forfatterne blir husket og snakket om, mens andre er helt glemt. Et av formålene med statistikken vår er å belyse også disse forfatterne», sier Karin Deutsch Karlekar.
Kina fengsler flest forfattere
Kina skiller seg ut også i år for å ha fengslet desidert flest forfattere og intellektuelle, i alt 85 personer. En stor andel av dem hører til i den nordvestlige regionen Xinjiang der den uiguriske befolkningen er sterkt undertrykt. Det er vanskelig å få informasjon derfra. Ofte går det flere år før Pen og andre organisasjoner finner ut at forfattere er blitt fengslet.
«Situasjonen er så vanskelig at Xinjiang i praksis er et svart hull med informasjon», sier Karlekar.
En av deltakerne på webinaret var Jewher Ilham som er kineser, men nå bor i USA. Der kjemper hun for faren Ilham Tothis frihet. Han er uigurer og akademiker og har jobbet i Beijing for å øke forståelsen mellom uigurere og han-kinesere ved å bruke et nettsted. For dette ble han dømt til livsvarig fengsel i 2014 og anklaget for separatisme.
«Det er ingen form for ytringsfrihet i Kina. Det er ikke bare i regionene der uigurene eller tibetanerne bor som har streng kontroll, noe folk kanskje tror på grunn av regionenes avsidesliggende beliggenhet. Min far bodde mesteparten av livet sitt i Beijing der han jobbet som professor. Likevel ble han arrestert og dømt til livsvarig fengsel», sier hun.
Poetene har en nøkkelrolle
Den største økningen i antall fengslede forfattere var i Myanmar i 2021 under et militærkupp i begynnelsen av året. Karin Deutsch Karlekar sier:
Poeter har ofte en nøkkelrolle i kampen mot autoritære regimer. I Myanmar har diktere en lang tradisjon for motstand mot militærstyret. Vi har også sett at flere poeter har blitt fengslet og drept i Myanmar det siste året.
Myanmars forfatter og kirurg Ma Thida har skrevet ni bøker, blant annet om Aung San Suu Kyi. Hun ble dømt 20 års fengsel for dette, men ble løslatt etter seks år på grunn av internasjonalt press og helsemessige årsaker. Nå kjemper hun for friheten til å skrive i Myanmar.
«Vi har ikke hatt noen reell frihet på flere tiår. Forfatterne uttrykker ulike syn på hva frihet er for allmennheten. Dette er det vanskeligste for militæret å håndtere fordi de virkelig hater frihet for allmennheten. Derfor har regimet også alltid vært redd forfatterne.»
Etter militærkuppet er situasjonen blitt svært vanskelig, understreker hun: «Myndighetene fengsler og dreper forfattere. Da kroppen deres ble sendt hjem til familien, manglet de noen organer.»
Makthaverne stopper salget av bøker i bokhandelen og utfører razzia mot forlagene. Det er også vanskelig å nå ut via sosiale medier.
«Militæret beslaglegger også forfatternes boliger, og levebrødet er nettopp den største utfordringen for forfattere i Myanmar», sier Ma Thida.
Tortureres i Uganda
Kakwenza Rukirabashaija fra Uganda har skrevet en satirisk roman om de korrupte herskerne i Uganda. Han ble fengslet og hardt torturert for dette i 2020. Etter løslatelsen skrev han nok en bok om hva han ble utsatt for under torturen. Nå bor Kakwenza Rukirabashaija i Tyskland der han kan skrive fritt.
«Når forfattere tortureres, blør de blekk. Å nekte retten til å skrive, er å nekte dem retten til å tenke og kritisere. … Uten frihet til å skrive, reduseres vi til roboter», sier han.
Iran hadde den nest største økningen av fengslede forfattere i fjor. Nima Ghasemi er forfatter og filosof fra Teheran. Han ble arrestert i februar 2021 i boligen sin. Sikkerhetstjenesten konfiskerte den bærbare datamaskinen og de akademiske manuskriptene. Han ble holdt i fengsel i 20 dager og dømt til nesten fem års fengsel for konspirasjon og propaganda mot systemet. Han klarte å rømme og oppholder seg nå utenfor Iran.
Viktige forfattere støtter hverandre
«Ifølge rapporten rammes poeter og forfattere over hele planeten av undertrykkelse. Det er veldig trist, men likevel forståelig fordi stemmene deres er engasjerende og har innflytelse. Men bare et fåtall leser en tung, avansert, filosofisk avhandling. Jeg er ingen kjendis, men myndighetene anklaget meg likevel», sier Nima Ghasemi.
Han understreker viktigheten av at forfattere støtter hverandre, noe også Karin Deutsch Karlekar understreker: «Grunntanken bak Pen-organisasjoner over hele verden er at forfattere som er frie, går i front og snakker for de som ikke er det.»
Moderator for webinaret var Nadine Farid Johnson som er menneskerettighetsadvokat og leder av Pen Americas kontor i Washington. Hun konstaterer at ord har enorm kraft: «Det er interessant hvordan alle disse tilfellene viser at myndighetene er redde for forfatteres kreativitet.»