Sukker og sukker-søtede drikker øker risikoen for blant annet fedme, diabetes type 2 og karies. Jo mer sukker, desto større risiko, derfor bør bruken være så lav som mulig. Dette er konklusjonen i en ny, vitenskapelig gjennomgang fra Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (European Food Safety Authoity), EFSA.
Etter forespørsel fra de nordiske landene har EFSA gjort en systematisk gjennomgang av over 30.000 publikasjoner og har undersøkt hvilken effekt sukker har på helsen.
«Efsas undersøkelse viser at det, akkurat som vi har sett tidligere, finnes en tydelig forbindelse mellom tilsatt sukker og blant annet fedme, type 2-diabetes, høyt blodfett og høyt blodtrykk. Den vitenskapelig sikreste forbindelsen ses når det gjelder brus», sier Anna Karin Lindroos, ernæringsfysiolog ved Livsmedelverket i en pressemelding.
Ikke mulig å sette en maksimumsgrense
Et av ønskene var at Efsa skulle fastsette en øvre grense for hvor mye tilsatt sukker man kan ta inn for at det blir usunt. Men myndighetens konklusjon er at jo mer tilsatt sukker man spiser, desto mer øker risikoen for sykdom. Vurderingen blir derfor at det ikke er mulig å sette en øvre grense, men at forbruket bør være så lavt som mulig.
«Det er en solid vitenskapelig undersøkelse som Efsa har gjort og som vi vil bruke når vi oppdaterer rådene våre. Men det er også et viktig grunnlag for andre instanser som arbeider for å minske bruken av sukker i disse landene», sier Anna Karin Lindroos.