Mening: En felles valuta for Norge og Sverige?

Begge land kan ha nytte av et valutasamarbeid, mener debattanten. Foto: Shutterstock
3. desember 2023
AD

Norge og Sverige bør diskutere et valutasamarbeid. Begge land lider nå av svak kronekurs og har vanskelig for å hevde seg mot euroen. Det er mye som forener de to landene, og de har store likheter i økonomisk styrke.

Både Sverige og Norge har lidd under svakere valutakurser, til tross for sterke, underliggende økonomier. Den internasjonale utviklingen gjør det stadig vanskeligere for valutaer å hevde seg mot for eksempel euro og dollar. Kan et valutasamarbeid mellom Norge og Sverige endre på det?

Den vanlige årsaken til et økonomisk-politisk samarbeid er at det i begge land finnes en utbredt skepsis i opinionen mot å gå for euro. Det er også større likheter i økonomisk styrke mellom Sverige og Norge enn mellom Sverige og Middelhavslandene. Begge land kunne ha nytte av et valutasamarbeid. Spørsmålene som bør diskuteres, gjelder forskjeller i sammensetningen av økonomiene, men muligheten for styrket økonomisk samarbeid vil forbedre den økonomiske styrken til hvert av landene.

Samarbeidet kan starte med forutsetningen om å låse valutakursen mellom norske og svenske kroner om noen år. Samtidig innebærer et slikt samarbeid at landenes regjeringer fratas deler av den økonomiske politikken til fordel for overveielser og minimumsregler, i likhet med måten det mer kompliserte eurosamarbeidet drives på. For et velfungerende samarbeid bør det praktisk talt dreie seg om 50/50 innflytelse over en felles økonomisk politikk. Man kan trekke lærdom av hvordan EU lanserte eurosamarbeidet, men med tilpasninger til hva Sverige og Norge ønsker å oppnå.

Det kreves selvfølgelig en holdning og en bred aksept i begge land. En felles økonomisk politikk er ikke noe som skal tvinges frem, men den bør hvile på en felles interesse om økt samarbeid. Dette er forutsetningen. Hvis den innstillingen mangler, kan forhåpningene selvsagt ikke realiseres.

Signaler om et økonomisk samarbeid kan styrke valutakursene kun hvis et samarbeid blir troverdig og man finner den riktige formen for et vellykket, økonomisk valutasamarbeid. Sammen blir de valutapolitiske tiltakene sterkere og sender klare signaler til omverdenen: Vi står samlet i den økonomiske politikken og handler sammen for valutaen. Den økonomiske styrken til begge land betyr at økonomiene vil bli fremmet i internasjonal konkurranse. Samtidig viser det at landene er fast bestemt på å skape økonomisk vekst over den langstrakte, felles grensen.

Sammen gir det bedre forutsetning for landenes valuta enn om hvert land opptrer uavhengig. Det er mer som forener de to landene enn som skiller dem. Danmark har sin krone fast knyttet til eurokursen og er derfor utelukket. Det samme gjelder Finland, som er et land med euro-valuta.

Et samarbeid på tvers av landegrensene er fremtiden for Norden, ikke bare innenfor NATO, men også på det økonomiske området.

Clas Göran Uddhl. Journalist og forfatter

Ad i artikkel – AdSense
AD