Etter at Honduras nylig valgte å kutte de formelle båndene til Taiwan til fordel for raske, kinesiske lån, er det kun 13 land som opprettholder diplomatiske bånd med øya. Mens Kina spenner sine militære muskler, spør omverdenen seg: Når vil Taiwan bli anerkjent?
Fram til 1971 satt Taiwan (offisielt Republikken Kina) i FN's sikkerhetsråd, som øy-nasjonen har vært med å grunnlegge. I takt med at relasjonen mellom president Nixon og partileder Mao tinte, ble Taiwan, som ifølge Beijing er en kinesisk provins, satt på vent, og Kina ble deretter valgt inn i rådet.
Det internasjonale samfunnet har neglisjert Taiwan i femti år og viser kun uoffisiell støtte til øya som til dags dato betrakter seg som arving til det sanne Kina. Kina tolererer ikke at enkelt-nasjoner opprettholder diplomatiske forbindelser med både Beijing og Taipei, og fordi ingen vil miste det kinesiske markedet, er øya isolert.
Taiwan er i dag det eneste fungerende demokratiet i verden som ikke har representasjon i FN. Øya er i alle praktiske henseende en suveren nasjon, men har likevel ikke den internasjonale anerkjennelsen som regjeringer har gitt, eksempelvis til Palestina; til tross for at Taiwan er langt mer avansert når det gjelder statsdannelse, frie valg, militærmakt og velferd.
Før covid-19 slo til i begynnelsen av 2020 og la beslag på verdens oppmerksomhet, var alle fokusert på Kinas undertrykkelse av demokratibevegelsen i Hongkong. En vanlig mening på den tiden var at Taiwan sto for tur neste gang, og for de fleste forblir spørsmålet fortsatt ikke om, men når.
En tidligere forsvarsminister i Taiwan har spådd at Kina sannsynligvis vil invadere Taiwan før 2025. I et intervju med Fox News i begynnelsen av mars mente den amerikanske generalløytnanten, Jerry Boykin, at Kina kan starte et angrep på Taiwan i løpet av USA's valgkampsesong 2024, når landet blir oppslukt av innenrikspolitikk.
Det råder over hodet ingen tvil om at det er Kinas uttalte intensjon å innlemme Taiwan med fastlandet. Xi Jinping tok opp for eksempel behovet for å motvirke "separatistisk" påvirkning på øya ved innvielsen av den tredje perioden hans i mars i år.
Likevel ser det ut til at Det hvite hus sin holdning i forhold til øy-nasjonen har endret seg noe, som ble markert av at talsperson for Representantenes Hus, Nancy Pelosi, besøkte Taipei i august i fjor. Dette så Beijing som en provokasjon, og spenningene og overtredelsene har økt siden den gang.
I et intervju med Ekot den 13. mars hevdet Taiwans utenriksminister, Joseph Wu, blant annet at kinesisk militære regelmessig krysser den uoffisielle medianlinjen i Taiwanstredet mellom Fastlands-Kina og Taiwan. Statistikk fra landets forsvarsdepartement har også vist hvordan kinesiske militærfly i økende grad flyr inn i Taiwans luftidentifikasjonssone.
Er det nå på høy tid at verden anerkjenner Taiwan?
Kontakt journalisten: [email protected]