I forkant av Den internasjonale menneskerettighetsdagen den 10. desember var det utallige menneskerettighetsspørsmål som er verdt vår oppmerksomhet. Tar man likevel et overblikk og ser på helheten, er det spesielt en trussel som skiller seg ut: Det kinesiske kommunistpartiet.
Det er allment kjent at Kommunistpartiet, helt siden det ble dannet i 1921, ikke har nølt med å utsette enkeltindivider eller grupper i Kina for enhver tenkelig form for fysisk og mental tortur eller andre former for overgrep. Eksempler som vitner om dette er kulturrevolusjonen, massakren på Den himmelske freds plass, forfølgelsen av Falun Gong, kristne, tibetanere, uigurer og Hong Kongs befolkning, samt tåkeleggingen rundt covid-19 som spredte sykdommen fra Wuhan i Kina til hele verden og som har drept millioner mennesker.
Det kommunistiske regimet er også skyldig i svært omfattende statssanksjonerte organtyverier. Dette bekreftes av blant annet Kina-tribunalets omfattende etterforskning som ble ledet av aktor Sir Geoffrey Nice (som tidligere ledet tiltalesaken mot krigsforbryteren Slobodan Milosevic). Den kinesiske domstolens konklusjon er at kinesiske samvittighetsfanger har blitt drept «i betydelig omfang» for at organene deres skal kunne brukes i Kinas organtransplantasjonsindustri i stor skala. Tribunalet fastslår at de fleste av de stjålne organene er tatt fra Falun Gong-utøvere.
Utvider sine domener
Det kinesiske regimets internasjonale innflytelse strekker seg langt utover landets grenser med blant annet Den nye silkeveien (Belt and Road Initiative) og andre samarbeid. Kina inntar også stadig flere toppverv i FN og i andre internasjonale organer. Dette ser ikke bra ut når det gjelder den frie verden.
Kommunistpartiets hovedmål er å detronisere USA og ta verdensherredømme.
Kommunistpartiets hovedmål er å detronisere USA og ta verdensherredømme. Det er ingenting som tyder på at regimet i en slik posisjon vil behandle folket i resten av verden bedre enn det har behandlet kineserne gjennom årene. Tvert imot viser president Xi Jinping stadig styggere diktatoriske tendenser overfor alle som kan true hans og partiets makt. Han viker ikke unna å åpenlyst kidnappe noen, sist den verdenskjente tennisstjernen Peng Shuai fordi hun anklaget en partipamp for seksuelle overgrep. Den svenske statsborgeren Gui Minhai er fortsatt savnet i Kina etter å ha blitt bortført fra feriehuset sitt i Thailand i 2015 mens han, ifølge The Guardian, jobbet med en bok med tittelen «Xi og hans seks kvinner».
Regjeringen må handle
En demokratisk og fredelig verden har ikke plass til Det kinesiske kommunistpartiet som baserer sin makt på vold, trusler og forfølgelse og ikke på støtte fra folket.
Skal vi klare å stoppe denne skremmende utviklingen, må vi tørre å se sannheten i øynene. Menneskerettighetene gjelder alle, og det er viktig at hver enkelt er med på å opprettholde disse prinsippene og tar stilling til hva en mener er rett.
Styresmaktene må ta spørsmålene om menneskerettigheter på alvor og arbeide for å stoppe Kinas fremgang både innenfor og utenfor grenser.
Kontakt skribenten: [email protected]