Hva er forskjellen mellom psykisk og fysisk stress? Hva må vi gjøre for å leve livet fullt ut? Jonas Eriksson tar utgangspunkt i sin egen helsereise og gir eksempler på øvelser man kan bruke for å lære seg å håndtere og forebygge vonde følelser.
Jonas Eriksson er helse-coach og grunnlegger av selskapet Premium Lifestyle Club. I foredraget "Mentale verktøy for å håndtere stress" går han igjennom sin egen reise med ubehag og utmattelse, stegene han tok før han innrømmet sykdommen og hva han gjorde for å overvinne utmattelsen.
Eriksson forteller hvordan utmattelsen hans sakte bygget seg opp etter flere år med en svært aktiv livsstil med lange arbeidsdager og lite søvn. På mange måter levde han sunt, men i ettertid kunne Jonas Eriksson se at han hadde brukt alt for lite tid på å hente seg inn.
Året før utmattelsen hadde han hyppig hodepine, måtte takke nei til oppdrag på grunn av fysiske plager og økt inflammasjon i kroppen. Han forklarer at denne typen symptomer ofte oppstår som følge av feil livsstil, men at det ofte er vanskelig å akseptere at det er ens egen motvilje mot å prioritere helsen som gjør en syk.
Etter en lengre periode med denne typen symptomer, gikk det ikke lenger.
Etter å ha gått med denne typen symptomer i lang tid, fungerte det ikke lenger. Hodepinen ville ikke gi seg, han ble svimmel og taklet verken lyd eller lys. Jonas Eriksson beskriver hvordan han fortsatte å leve i fornektelse, uten andre ønsker enn å gå tilbake til livsstilen som gjorde ham syk.
Etter fornektelsesfasen gikk han over til å akseptere at måten han levde på, var det som gjorde ham syk.
– Jeg har jobbet med hundrevis av mennesker og vet at det kan ta måneder eller år før man aksepterer at livet, vanene eller jobben du vil tilbake til faktisk er det som gjorde deg syk, sier Johan Eriksson.
Det kan være mange årsaker til at man opplever tretthet, humørsvingninger eller hodepine. Johan Eriksson forklarer at årsakene ofte er flere og kan deles inn i psykiske og fysiske faktorer. De mentale er de som påvirker psyken din, høye krav utenfra, bekymringstanker, angst eller tanker som gnager, mens de fysiske er ting som feil pustemønster, dårlig kosthold eller uregelmessig døgnrytme.
Å finne og deretter rette opp det som har gått galt, kan være vanskelig. Å analysere livet ditt og hva du gjør galt, er én måte. Jonas Eriksson forteller likevel også om en rekke ulike øvelser som kan være bra når det gjelder å forebygge og håndtere stress. Han påpeker at det finnes mange typer øvelser og at det kan ta tid å finne de øvelsene som passer nettopp deg.
En av øvelsene går ut på å starte hver morgen med å skrive ned tre ting du ser frem til. Jonas Eriksson beskriver det som en enkel øvelse som har stor effekt. Han forklarer at de fleste er vant til å lete etter ting som kan skade dem. Dette overdrevne fokuset på farer stresser oss, og for å motvirke tankespinnet og stress trenger vi, ifølge Jonas Eriksson, å omprogrammere hjernen til å fokusere på ting vi ser frem til. Men dette betyr ikke at vi skal unngå vanskeligheter.
– Meningen med livet er å leve livet fullt og helt. Og for å leve fullt ut, må du lære å verdsette både suksess og nederlag, sier Jonas Eriksson.
FAKTA:
Det er viktig å puste riktig
Det er viktig å puste gjennom nesen, både i hverdagen og under trening. Det er også viktig å få pusten ned i magen og ikke puste med brystet. Hvis du er vant til å puste gjennom munnen når du sover, kan du bruke en spesiell tape for å teipe munnen og tvinge kroppen til å puste gjennom nesen.
Ifølge Jonas Eriksson er pusteøvelser et av de mest kraftfulle verktøyene for å redusere stress-symptomer. Han beskriver her en morgen- og en kveldsøvelse.
Morgenøvelse. Om morgenen må vi tilføre kroppen mye oksygen. Ta 30 dype pust gjennom nesen. Det er viktig at pusten går helt ned i magen. Pust sakte inn og slipp luften raskt ut. Hold deretter pusten så lenge du kan. Å holde pusten fører til at oksygen presses ut i kroppen og inn i hjernen.
Kveldsøvelse. Om kvelden er det bra å få ned energinivået. Ved å puste raskt inn to ganger og deretter puste sakte ut, hjelper du kroppen til å slappe av.
Kontakt journalisten: [email protected]