KKP bruker Twitter til å endre uttalelser om Hong Kong, virus og raseopptøyer: Australsk tenketank

Foto: Dado Ruvic/Reuters
8. mai 2021
AD

En ny rapport har avslørt at det kinesiske regimet bruker Twitter til å "forme, administrere og kontrollere uttalelser" relatert til håndtering av KKP-pandemien, Hong Kong-protestene, Taiwan og den frittalende kinesiske billionæren Guo Wengui.

Rapporten som er kalt "Retweeting trough the Great Firewall" av "The Australia Strategic Policy Institute" (ASPI) oppdaget at aktiviteten hovedsakelig fokuserte på et kinesisktalende publikum utenfor Kina. Samtidig videreføres Det kinesiske kommunistpartiets (KKP’s) langtids-strategi om å øve innflytelse på vestlige sosiale medier.

Kampanjene var hovedsakelig "bølger av desinformasjon" knyttet til "påvirknings-kampanjer" og "diplomatiske budskap", alt knyttet sammen for å motvirke internasjonalt fokus mot regimet.

Rapporten gjennomgikk 348.608 innlegg som var publisert fra januar 2018 og frem til 17. april 2020. Innleggene stammer fra 23.750 Twitter-kontoer. Rapporten avdekker at disse kontoene var aktive i arbeidstiden (08.00 til 17.00) innen Beijings tidssone. Det var nesten ingen innlegg i helgene.

Twitter tilskriver KKP mange av kontoene. I en uttalelse i august 2019 sa Twitter at de hadde "pålitelig bevis" til å antyde at dette var en "koordinert stats-støttet operasjon".

"Vi har spesifikt identifisert et stort antall kontoer som oppfører seg på en koordinert måte for å forsterke meldinger som kan relateres til Hong Kong-protestene", sier rapporten. Mange av disse Twitter-kontoene har tilgang via virtuelle, private nettverk (VPN).

Twitter
Logoen til amerikanske nyheter og sosiale nettverkstjenesten Twitter vist på datamaskinens skjermer 20. november 2017. Bilde: Loic Venance/AFP/Getty Images

Twitter, Facebook og YouTube er ikke tilgjengelige i Kina.

Den 12. juni fjernet Twitter 30.000 kontoer tilhørende stats-støttede brukere med tilknytning til Kina, Russland og Tyrkia. De fjernet ytterligere 150.000 "forsterker-kontoer" som ble brukt til å videresende og spre informasjon over et større brukerfelt.

ASPI-rapporten utpekte (pdf) eksempler med innhold lignende det KKP promoterer på Twitter. Den fant en rekke poster relatert til Hong Kong-protestene som antyder at demonstranter for demokratiet griper inn i begrensningen av KKP-viruset, mest kjent som korona-viruset.

En melding viste et bilde av lederen av Wuhan kommunesykehus som lovpriste legene med ordene: "I disse krisetider bør Hong Kong forenes, men anti-epidemi-perioden i Hong Kong er kaotisk, og kaotiske elementer bruker fremdeles usle midler for å oppnå politisk og økonomisk vinning ..."

En annen melding forsøkte å antyde at Taiwan hadde liten suksess med å håndtere viruset: "Kinas svar på bekjempelsen av epidemien har vært best i verden ... [mens] Taiwan har lært fra Kina."

Faktisk blir Taiwan lovprist over hele verden for den vellykkede håndteringen og behandlingen av pandemien og har noen av de laveste infeksjonsratene i verden. Den 11. juni 2020 hadde Taiwan 443 tilfeller av viruset og 7 dødsfall. På samme tid har Australia hatt 7.258 smittede og 102 dødsfall. Landene har en sammenlignbar befolkning.

Opptøyene og den sivile ulydigheten som følge av drapet på Georg Floyd i USA, har også vært innlemmet i KKP's twitter-kampanje. Den 3. juni 2020 lød meldingen: "Verden stiller seg veldig kritisk til "menneskerettighetene" i USA ...

Statseide kinesiske medier har påvirket raseopptøyene de siste ukene for å lede oppmerksomheten bort fra egne hjemlige hendelser. De har avledet oppmerksomheten om kontroversen omkring sikkerhetsloven i Hong Kong, som essensielt kan oppløse "ett land, to systemer"-politikken som gjør det mulig for Hong Kong å være et demokratisk land.

Den 30. mai 2020 publiserte den kinesisk statseide nyhetskanalen Global Times, et talerør for regime-relaterte saker, kommentaren med tittel: "Se opp! Vakkert syn i Hong Kong sprer seg over hele USA."

ASPI fant imidlertid, til tross for koordinerte anstrengelsene under Twitter-kampanjen, at det fremdeles manglet raffinement eller "språklig og kulturell spissfindighet" for virkelig å engasjere publikum.

Regimet har måttet lene seg på "forsterkere", og ansetter i hovedsak influensere for å få tilgang til Twitter-kontoer med en større følgerbase og mer engasjerte følgere for å utvide innflytelsen. Dette kan være en måte å gjøre det vanskelig å spore forbindelsen til det kinesiske regimet.

Twitter har nylig vært under granskning fordi de har ansatt en ny direktør med tilknytning til KKP.

 

Ad i artikkel – AdSense
AD