Den 19. august feiret Det Kinesiske kommunistpartiet 70-årsdagen for sin maktovertakelse av Tibet. De oppfordret at regionen skulle underkaste seg regimets sentralstyre. Mange tibetanere i eksil benyttet likevel anledningen til å minne verden om at dette ikke er noe å feire.
I talen ved det kjente Potala-palasset i hovedstaden Lhasa sa den kinesiske visestatsministeren Wang Yang til et nøye utvalgt publikum på 20.000 personer at Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) "frigjorde fredelig" de tibetanske "bondeslavene".
«Tibet kan bare utvikles og blomstre gjennom å følge partiets lederskap og den sosialistiske veien», sa Wang, som også er medlem av KKP sitt høyeste beslutningsorgan, politbyråets stående komite.
"Kulturelt folkemord"
I 1951 gikk de kinesiske Kommunist-troppene inn i Tibet og tvang landets ledere til å inngå en avtale som skulle garantere regional autonomi og trosfrihet. I 1959 flyktet landets høyeste, religiøse leder, den nå 86-årige Dalai Lama, til fots til India. Der har han, sammen med Tibets eksilregjering, vært siden. Omkring 80.000 tibetanere fulgte med ham.
Ifølge KKP’s historieskriving ble tibetanerne "frigjort" fra et undertrykkende teokrati (gudestyre), men kritikere og aktivister mener at Beijing faktisk begikk et "kulturelt folkemord" i Tibet, som har en lang, unik historie som et buddhistisk land i skyggen av Kina.
KKP har tvunget munker og nonner til å leve et sekulært liv, og noen har blitt dømt til lange fengselsstraffer. Ifølge tankesmien Jamestown Foundation er det i Tibet lignende militariserte interneringsleirer og "yrkesskoler" som i Xinjiang.
I talen på 70-årsdagen for KKP sin invasjon understrekte Wang behovet for at tibetanerne begynner å snakke og lese mandarin og å utvikle bestemte "symboler og bilder av den kinesiske nasjonen".
"Et eneste stort fengsel"
På bildene fra tilstelningen som ble direktesendt på statlig, kinesisk tv, kunne man se et stort portrett av Kinas leder Xi Jinping. Senere deltok Wang sammen med et publikum på 600 personer under en forestilling med ulike innslag som skulle vise tibetanernes takknemlighet til partiet.
Den tibetanske diasporaen delte ikke feststemningen.
"Å dømme etter utviklingen de siste 70 årene har det tibetanske folket ingen grunn til å feire. Kinesisk politikk har gjort Tibet til et eneste stort fengsel", skriver den Washington-baserte aktivistgruppen International Campaign for Tibet i en uttalelse.
"Etter 70 års undertrykkelse trenger det tibetanske folket å bli fredelig frigjort fra dagens kinesiske brutalitet", skriver de.