Hvis vi har lovet noe dyrt og hellig, vil vi helst ikke bryte det løftet. Om avtalen i tillegg finnes på papir, blir det vanskeligere å snike seg unna. Det er derfor du skal skrive en kontrakt med deg selv hvis du vil endre noe i livet ditt. Her får du gode råd om hvordan du skal ha det bedre - men begynn med å skaffe deg en vakker bok for å skrive ned hva du vil oppnå!
"Jeg har lyst til å begynne å meditere". Det er ofte slik vi tenker når vi skal begynne med noe. Men så lenge våre intensjoner stanser ved "burde" eller "ville" kommer det ikke til å skje mye. Det er en himmelvid forskjell mellom å tenke "jeg burde begynne å meditere", og å skrive ned: "Jeg skal begynne å meditere i dag og fortsette med det 20 minutter hver morgen".
Det skrevne ordet tar vi på større alvor enn det tenkte. Hva du enn har bestemt deg for - å ta en spasertur hver lunsj, å lære fransk, å slutte med smågodt - skriv ned beslutningen i boken din.
Hvis du vil følge mine råd, kan det bety at du formulerer "kontrakten" nesten slik:
-Mitt utgangspunkt: Jeg har for tiden kjempedårlig kondisjon, føler meg trøtt og slapp og veier noen kilo for mye. Jeg har ofte dårlig samvittighet og føler at jeg burde gjøre noe.
-Min visjon: Jeg vil føle meg lett og smidig, akkurat som jeg gjorde for ti år siden. I ferien min i juli skal jeg med letthet kunne sykle i Bretagne og nyte innsatsen. Med bedre kondisjon kommer jeg til å kjenne meg piggere, roligere og sterkere.
-Min strategi: Jeg tenker å begynne å jogge 20 minutter hver tirsdag og torsdag og gå på treningssenteret hver lørdag. Om tre måneder skal jeg kunne løpe fem kilometer i ett strekk. I morgen tenker jeg å begynne å sykle til jobben. For å tilrettelegge for mosjonsplanene mine, har jeg overtalt to kolleger å bli med på mine joggerunder. Jeg har pratet med familien og alle respekterer at jeg får mine lørdagsformiddager på treningsstudioet. Dessuten har vi i familien bestemt oss for å slutte med alle småkaker og avstå fra godteri foran tv.
Du kan gjøre det samme med alle gode fortsetter du har: å gå ned i vekt, lære deg akvarellmaling, holde det mer ryddig hjemme, lese flere klassiske romaner eller om verdens historie.
Formuler målene dine skriftlig og bryt disse ned til konkrete delmål. Lag gjerne et sammendrag og klistre inn lapper i kalenderen i begynnelsen hver måned, slik at du husker målene og kan krysse av innimellom. Trolig forandrer du målene etter hvert som du selv forandres.
I stedet for å føle deg som en marionett der andre holder i trådene, setter du deg selv i førersetet for ditt liv. I stedet for å tynges av krav fra alle mulige hold, bestemmer du selv hva du vil prioritere.
En god måte til å lære seg å holde i trådene, er å sette seg ned med papir og penn, gjerne sammen med familien, og sette opp fire rubrikker:
1 .Min familie/mine relasjoner
2. Arbeidet mitt
3. Min utvikling
4. Helsen min
Hvordan ser det ut i dag? Hvordan vil du ha det i fremtiden? Hva skal du gjøre for å nå dit? Forsøk å rangere de fire områdene. Hva føles viktigst å ta fatt i akkurat nå? Jeg hjelper deg med noen ideer om hva det kunne være:
Din familie/dine relasjoner. For mange handler målsettingen om å få mer tid med barna eller partneren. Felles hverdagsmiddager kan være et mål. Flere turer i skogen, flere kinobesøk, museumsbesøk eller dra til kunstisbanen og ha det kjekt på skøyter kan være andre måter. Forsøk å ikke være oppofrende, men finn aktiviteter som alle de involverte kan like. Avtal tid og skriv det inn i avtaleboken. Avtalene med familien er nå like viktige som hvilket som helst tannlegebesøk.
Arbeidet ditt. Kanskje er du lei av jobben. Er det din egen feil eller arbeidsoppgavenes? Eller får du ikke skikkelig kontakt med kollegene? Kanskje er du på feil plass. Kanskje du ikke kan være deg selv fullt ut. Kanskje du ikke får brukt alle evnene dine. Tenk på om du kan endre på deg selv og få det bedre, eller om du helt enkelt skal flytte på deg. Kanskje handler målet om å planlegge arbeidet ditt slik at det ikke invaderer fritiden din.
Kanskje er du allerede overstimulert i jobben og har fått nok utvikling?
Et tips er å sette av tid i avtaleboken til administrasjon og ikke bare til møter. Det er ofte mangel på tid til administrasjon som er årsaken til overtid og stress. Et annet tips for å stresse ned kan være å innføre telefontid på jobben. Andre arbeidsmål kan være å gjøre ferdig påbegynte saker, eller å trene på å komme i tide. Skriv ned dine tanker og - viktigst: din beslutning.
Din egen utvikling. Kanskje er du allerede overstimulert og er lei av utvikling? Kanskje lengter du etter å utvikle andre sider av deg selv, utenfor jobb og familie? Male? Danse? Lære språk? Lese? Kanskje er det noe i måten du er på og oppfører deg på som du vil jobbe med? Du vil kanskje lære deg å lytte mer oppmerksomt til andre? Å bli bedre på å tale til et publikum? Å uttrykke deg bedre skriftlig? Selv personlig utvikling krever trening. I et stresset arbeidsliv må man ta seg tid til egen personlige utvikling hvis det skal bli til noe. Skriv ned målene dine og finn aktiviteter som er realistiske.
Helsen din. Tenk gjennom hvordan du har det i dag og hvordan du vil ha det i fremtiden. Hvis du fortsetter å leve som i dag, hvordan kommer du til å få det i fremtiden? Vil du begynne å mosjonere? Lære deg en avspenningsmetode? Slutte å røyke? Eller begynne å spise klokere? Eller rekke å omgås med dine nære og kjære? Rekke å lese flere bøker eller gjøre noe som du i lang tid har ønsket å lære deg? Bestem deg for noe, men gjør ikke for mange forandringer på en gang. Og husk at det ofte er bedre å legge til en (!) god vane enn å avstå fra noe. Hvis du legger en god vane til dine dårlige, så har de dårlige en tendens til å forsvinne etterpå.
Begynn med å kjøpe inn den fine boken som du skal skive ned alt i. Og husk: Det er en avtale, og den vil du absolutt ikke bryte.
Johan Holmsäter Grunnlegger av Friskis & Svettis
Kontakt skribenten: [email protected]