Serbiske myndigheter arresterte flere Falun Gong-utøvere i forkant av et besøk av KKPs leder Xi Jinping, og løslot dem etter at Xi hadde forlatt landet.
Aksjonen fra serbiske myndigheter skjedde bare noen dager etter at russiske myndigheter gjennomførte en razzia i fem hjem og arresterte fire Falun Gong-utøvere i forkant av et planlagt møte mellom Russlands president Vladimir Putin og Xi.
KKP har forsøkt å eksportere forfølgelsen av Falun Gong - en åndelig disiplin som består av meditative øvelser og moralske prinsipper - utenfor landets grenser siden 1999.
Serbiske myndigheter arresterte seks utøvere og to av deres slektninger 7. mai, og holdt dem fanget i rundt 24 timer på flere steder, ifølge Dejan Markovic, en av de arresterte. Blant de arresterte var broren hans og en 80 år gammel kvinne.
I arrestordren som ble utstedt på Markovic, sto det at han var mistenkt for å utgjøre en «alvorlig trussel mot personer under internasjonal beskyttelse».
Etter at Xi forlot landet, fikk Markovic og de andre arresterte overlevert et dokument der det sto at trusselen ikke lenger eksisterte, ifølge dokumenter som Epoch Times har fått tilgang til.
Denne uttalelsen var det «største tullet» i hele saken, sa Markovic til Epoch Times. Han sa at en Falun Gong-utøver ble arrestert og satt i celle sammen med en vegansk aktivist som for ti år siden hadde ført en kampanje mot at det ble spist hundekjøtt i Kina.
«Hvis man følger denne logikken, kan alle som noen gang har sagt noe mot Kina, bli arrestert av sikkerhetsgrunner», sier han, og legger til at han er overbevist om at de målrettede arrestasjonene var et resultat av ordre fra KKP.
Serbiske myndigheter har ikke kommentert arrestasjonene offentlig, og de arresterte er ikke siktet for noen forbrytelse. Serbias innenriksdepartement hadde ikke svart på en henvendelse fra Epoch Times da pressen gikk i trykken.
Tettere bånd
Serbia, som er medlem av Kinas Ett belte en vei initiativ, et kinesisk infrastrukturprosjekt og økonomisk utviklingsprosjekt, er svært avhengig av milliarder av dollar i investeringer fra Kina. Initiativet har ført til økt bekymring fra EU, som Serbia lenge har ønsket å bli medlem av.
«Vi advarer alle våre partnere og alle våre samtalepartnere om å være svært oppmerksomme på Kinas agenda i Europa og Kinas agenda med hensyn til det europeiske samfunnet», sa Gabriel Escobar, USAs utsending for Vest-Balkan, på en pressekonferanse om Xis nylige besøk.
Serbiske myndigheter holdt en omfattende velkomstseremoni for Xi, og busset tusenvis av mennesker fra hele landet til Serbia-palasset for å synge «Kina, Serbia» og vifte med flagg foran bygningen. Et flere etasjer høyt kinesisk kommunistflagg var plassert på en skyskraper nær flyplassen, og mindre flagg var synlige langs hovedveien og i sentrum.
Under møtet bekreftet de to lederne på nytt en frihandelsavtale som skal tre i kraft i juli. Serbias populistiske president Aleksandar Vucic, som talte til folkemengden fra balkongen, kalte Xi for en «trofast» venn og roste besøket hans som «historisk» for dets potensial til å bringe landene nærmere hverandre.
«Det er beklagelig å se at et land som en gang var stolt av sin egen historie og av å ha beveget seg bort fra det kommunistiske systemet, nå omfavner KKP», sier Erping Zhang, talsperson for Falun Dafa Information Center til Epoch Times.
«Denne feige handlingen ble tydeligvis igangsatt av KKP, som har eksportert sin interne undertrykkelse til utlandet».
Press fra KKP
I 1999 lanserte daværende KKP-leder Jiang Zemin en forfølgelseskampanje for å utrydde Falun Gong. På det tidspunktet ble det anslått at mellom 70 og 100 millioner mennesker hadde startet meditasjonspraksisen. Den dag i dag prioriterer regimet å utrydde Falun Gong, og utøverne utsettes for overgrep som tortur, slavearbeid og tvangshøsting av organer.
Beijing har konsekvent utøvd diplomatisk press og brukt tvangsmidler for å bagatellisere menneskerettighetskrenkelsene når landets tjenestemenn reiser utenlands.
Under Xis reise til Washington i 2015 finansierte det kinesiske konsulatet i New York hundrevis av demonstranter for å motarbeide Falun Gong-demonstrasjoner. En lignende scene utspilte seg under toppmøtet mellom USA og Kina i San Francisco i november 2023, da kinesiske agenter angrep demonstranter som satte søkelys på regimets overgrep på hjemmebane.
Den siste aksjonen i Serbia var ikke første gang Falun Gong-utøvere har blitt arrestert i landet i forkant av et besøk av en høytstående KKP-tjenestemann. I 2014 arresterte serbisk politi 11 Falun Gong-utøvere som planla å holde fredelige demonstrasjoner for å øke bevisstheten om den statsstyrte tvangshøstingen av organer i Kina. Arrestasjonene skjedde i forkant av et besøk av den daværende kinesiske statsministeren Li Keqiang, som skulle delta på et ledermøte med representanter fra Kina og sentral- og østeuropeiske land.
De siste arrestasjonene minnet om en tid da Serbia fortsatt var det sosialistiske Jugoslavia, og myndighetene gikk målrettet etter alle de anså som mistenkelige under det som kalles «preventiv forvaring», sa Markovic.
«Dette gjøres helt sikkert i Kina i dag», sa han. «Men i Serbia, som er en EU-kandidat, burde ikke dette skje. Og det skjer på grunn av de nære forbindelsene mellom Serbia og Kina».
Markovic bemerket at da han og datteren i 2019 ga ut dokumentarfilmen «The Blacklisted», som belyser trakasseringen av Falun Gong-utøvere i Serbia under press fra kommunist-Kina, hindret myndighetene dem i å vise filmen på flere steder. Til slutt ble filmen vist på et lokale som tilhører et østerriksk selskap som ikke er underlagt serbiske myndigheters kontroll.
Da politiet dukket opp 7. mai og innkalte Markovic til politistasjonen, gjorde betjentene det klart at de bare fulgte ordre, forteller han.
«De vet at vi er fredelige», sa han.
Markovic fortalte at politisjefen i Beograd skal ha sagt «Jeg vet at dere er gode mennesker. Jeg skal ikke avhøre dere. Jeg trenger ikke avhøre dere. Men statsadvokaten ba oss om 48 timers varetektsfengsling».
Markovic sa at de arresterte utøverne planlegger å saksøke myndighetene på grunn av varetektsfengslingen. Falun Gong-utøvere i Serbia har tidligere gått til sak mot myndighetene to ganger, blant annet i forbindelse med arrestasjonene i 2014, som de vant i landets høyeste rettsinstans.
«Denne gangen vil vi også saksøke dem, og jeg er sikker på at vi vil vinne», sa han.