Frankrike i ferd med å starte opp igjen kullkraftverk på grunn av kraftmangel

Kullhaug foran skorsteinene ved et kullkraftverk i Frankrike den 27. mars. Foto: Loic Venance/AFP via Getty Images
17. juli 2022
AD

Frankrike overveier å starte opp igjen i det minste ett av sine kullkraftverk. Dette er reaksjonen etter advarsler fra toppledere ved et antall strømselskaper. Den nåværende strømkrisen henger sammen med sanksjoner mot Russland.

Den franske kunngjøringen kommer etter at toppledere i strømselskapene Engie, EDF og Total Energies flagget at energibesparende tiltak er nødvendig for å håndtere en potensiell mangel.

«Med tanke på situasjonen i Ukraina overveier vi alternativet å starte opp Saint Avold-anlegget i Lorraine til vinteren; dette som et forebyggende tiltak», uttalte det franske energidepartementet denne uken. Samme kraftverk ble stengt i mars, altså for bare noen måneder siden.

"Å handle nå i sommer gjør at vi kan være bedre forberedt til vinteren. Fremfor alt kan vi spare våre gassreserver", skriver Le Figaro den 25. juni.

Vi må begrense forbruket av energi, elektrisitet, gass og oljebaserte produkter.

Emmanuel Macron, Frankrikes president

Energiministeriet sa at beslutningen kan bli håndhevet på grunn av situasjonen i Ukraina og effektene på energimarkedet i Frankrike. Det vil ikke bli brukt kull fra Russland ved Saint Avold-kraftverket, meddelte departementet søndag.

Ministeriet sa, ifølge RTL og AFP, at disse planene ikke påvirker Frankrikes mål med å fase ut bruk av kullkraft. Saint Avold-anlegget skal dessuten kompensere for utslippene gjennom nyplanting av skog og andre tiltak. Frankrikes president, Emmanuel Macron, vil etter hvert stenge ned alle landets kullkraftverk.

«Vi ønsker å gjøre alle oppmerksomme på situasjonen. Hver og en av oss, vi som et kollektiv på bedriftsnivå og individnivå, må her og nå endre atferden vår. Vi må begrense forbruket av energi, elektrisitet, gass og oljebaserte produkter. Kraftfull innsats må gjøres umiddelbart, og hvert skritt mot målet teller.

Majoriteten, 70 prosent av energien i Frankrike, kommer fra atomkraftverk. Informasjonen kommer fra en nylig oppdatert rapport fra «World Nuclear Association». Bruken av atomkraft som energikilde, er i tråd med en lengre etablert politikk.

I februar i år kunngjorde Frankrike sine planer om å bygge seks nye atomkraftreaktorer, og det er planer om å bygge ytterligere åtte, ifølge World Nuclear Association.  Frankrike er verdens største nettoeksportør av elektrisitet på grunn av sine svært lave produksjonskostnader. Overskuddet overstiger 3 milliarder euro per år.

Tyskland er inne på samme linje. Myndighetene kunngjorde nylig at landet må øke kapasiteten for kullfyring for å kunne håndtere energikrisen. Også dette initiativet kommer som en reaksjon på EU’s sanksjoner mot import av russisk naturgass.

Den tyske næringsministeren Robert Habeck sa nylig at det er nødvendig å senke gassforbruket for produksjon av elektrisitet. I stedet vil kullfyrte kraftverk brukes i større utstrekning. Han advarer om at det ellers kommer til å bli mange tøffe tak i vinter.

Samtidig rapporterer olje- og gassgiganten Shell at gassituasjonen er problematisk mot vinteren. Bedriftens leder Ben van Beurden sa i en uttalelse til pressen at europeiske kjøpere nå importerer stadig mer flytende naturgass, LNG, som et resultat av vedlikeholdet av Nord Stream 1. Dette har ført til uro om kapasiteten vil være tilstrekkelig.

Van Beurden tror at det er "umulig" å erstatte hele den russiske gassrørkapasiteten med LNG. Hvis Europa ikke er klar for "betydelige tiltak" som rasjonering og energisparing, kan det bli "problematisk", advarte han, ifølge Reuters.

Ad i artikkel – AdSense
AD