Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) har ikke endret politikken de benytter for å rettferdiggjøre forfølgelsen av muslimske uigurer og andre etniske og religiøse minoriteter i Kina, til tross for en omfattende utredning fra FN, meddelte organisasjonen den 27. august.
For to år siden publiserte FNs kontor for menneskerettigheter en rapport som fastslo at kommunistpartiet "har begått alvorlige brudd mot menneskeheten" i Xinjiang. Det bor 25 millioner mennesker av ulike etnisiteter i regionen.
Kontoret fant tilfeller av fysisk og psykisk tortur, tvangsmedisinske behandlinger og seksuelle overgrep. Man konstaterte at KKPs handlinger, som regimet hevder er lovlige tiltak mot terrorisme og ekstremisme, kan utgjøre forbrytelser mot menneskeheten, og bør utredes videre.
Partiets overgrep mot uigurer i Xinjiang ble rapportert så tidlig som 2016. FNs utredning kom etter oppfordringer fra det internasjonale samfunnet om å utrede antakelser om folkemord under det 47. ordinære møtet for FNs råd for menneskerettigheter i 2021.
I 2014 og 2018 vedtok KKP såkalte antiterrorlover som det hevdes har som mål å bekjempe ekstremisme blant muslimske uigurer gjennom omskolering.
Loven er bred og definerer terrorvirksomhet som "forstyrrelse av samfunnsordenen" uten å gi konkrete eksempler. Den forbyr også det som KKP anser å være ekstremistiske ideer, tanker, aktiviteter, klær og innhold, men igjen uten spesifikke eksempler.
Ravina Shamdasani, talsperson for FNs høykobmmisjonær for menneskerettigheter, skriver i oppdateringen fra den 27. august at kontoret har hatt detaljerte utvekslinger med KKP rundt den politiske rettferdiggjøringen av forfølgelser i Xinjiang, Tibet og Hongkong. I juni besøkte et team Kina for å diskutere KKPs politikk når det gjelder terrorisme og ekstremisme.
Særlig i Xinjiang har vi erfart at mange problematiske lover og retningslinjer fortsatt anvendes. Påstander om brudd på menneskerettighetene, inkludert tortur, må etterforskes fullt ut.
FN oppfordrer KKP til å se på politikken sin slik at den overensstemmer med internasjonale prinsipper for menneskerettigheter.
Maya Wang, stedfortredende leder for Kina på Human Rights Watch, oppfordret til oppfølging og krevde at Beijing skal gjennomføre de endringene som FN har etterlyst.
-At Beijing åpenbart nektet å ta opp de veldokumenterte lovbruddene i Xinjiang på en meningsfull måte er ingen overraskelse, men viser behovet for en robust oppfølging fra FNs leder for menneskerettigheter og FNs medlemsstater. I motsetning til hva den kinesiske regjeringen hevder, fortsetter kampanjene mot millioner av uigurer i Xinjiang å forårsake store lidelser.