FN's rapport "World Happiness" som ble publisert onsdag, viser at Finland går ut som verdens lykkeligste land for syvende år på rad.
Ifølge den offentlige organisasjonen "Visit Finland" er nøkkelen til den finske lykken en kobling til naturen, en jordnær livsstil, en matkultur som utgår direkte fra naturen og en bærekraftig holdning til livet.
I rapporten blir lykke gransket blant annet ved å se på en rekke faktorer som helse, økonomi, korrupsjon, allmenhetens frihet og generøsitet mellom mennesker.
Norge er det minst lykkelige landet i Norden
Rapporten ser på, ifølge FN-sambandet:
- Inntekt målt i BNP per innbygger
- Forventet antall leveår med god helse.
- Omsorg basert på om folk kan få hjelp av slektninger eller venner hvis de trenger det.
- Frihet til å velge å leve det livet du ønsker å leve.
- Generøsitet. Gir befolkningen penger til veldedige formål?
- Hvor mye korrupsjon befolkningen tror det er i samfunnet.
Sverige har klatret opp to plasser på listen. De er nå på en fjerdeplass, mens Danmark har andreplassen.
På plass nummer tre er Island, og Israel tar femteplassen.
Norge er det minst lykkelige landet i Norden og ligger på en 7. plass. Årets rapport viser at yngre generasjoner er lykkeligere enn eldre generasjoner i de fleste av verdens land, men ikke i Norge.
Lykkeforsker Ragnhild Bang Nes ved Folkehelseinstituttet har sett nærmere på tallene. Hun gir en forklaring på hvorfor Norge faller på rangeringen.
Bang Nes sier til VG.no: "Norge ville gått ut av kåringen som verdens tredje lykkeligste land hvis det bare var personer over 60 år som deltok i undersøkelsen. Tar man hensyn bare til aldersgruppen under 30 år, ville Norge ha blitt nummer 20."
Hun sier videre til VG.no: "Denne aldersgruppen har negative forventninger til fremtiden. Det er mange faktorer som spiller inn her. De er blant annet bekymret for arbeid, økonomi og bolig."
Til TV2.no sier Ragnhild Bang Nes: "Vi har hatt en veldig langvarig opptur med trygghet i gode velferdsordninger og en positiv utvikling i økonomi og velstand. Da er det kanskje litt vanskelig å omstille seg til en helt ny verdensorden."
Afghanistan, Libanon og Lesotho havner sist på listen av de 143 undersøkte landene.