EU-kommisjonen godkjenner to nye insekter som mat

Tørket melorm produsert som dyrefôr. Flere insektprodukter er nå også godkjent for menneskelig konsum i Europa. Foto: Thierry Zoccolan/AFP via Getty Images
12. februar 2023
AD

EU-kommisjonen godkjente nylig ytterligere to insektarter for menneskelig konsum i EU. Dette skjer til tross for at man innrømmer en risiko for allergi. World Economic Forum (WEF) er pådriver for insekter som proteinkilde.

Dette gjelder skyggebillelarver (larven til Alphitobius diaperinus), men delvis fettredusert pulver fra hus-sirisser er også godkjent. Det betyr at disse produktene slutter seg til den allerede godkjente insektmaten som derfor også kan selges i Skandinavia.

Mat basert på insekter kan imidlertid føre til allergi hos noen mennesker, ifølge "European Food Safety Authority" (EFSA). Det anslås at to til fire prosent av den voksne befolkningen og åtte til ni prosent av barna får matallergier av larvene.

«EFSA har kommet til at inntak av de evaluerte insektproteinene potensielt kan føre til allergiske reaksjoner. Dette kan spesielt være tilfelle for personer som allerede er allergiske mot skalldyr, støvmidd og i noen tilfeller bløtdyr. I tillegg kan allergener fra fôret (for eksempel gluten) havne i insektet som konsumeres», skriver kommisjonen.

EFSA har gjennomført "strenge vitenskapelige evalueringer" av produkter fra to selskaper, nemlig franske Ynsect, som søkte om godkjenning for et produkt basert på skyggebillelarver og Vietnam-baserte Cricket One, som søkte om godkjenning for et delvis fettredusert pulver av hus-sirisser. Myndighetene konkluderte med at de to produktene er trygge for konsum "i samsvar med bruksområdene og bruksnivået foreslått av søkeren".

Viljen til å spise insekter som erstatning for kjøtt, er veldig lav.

Rapport fra det tyske miljødirektoratet

Å få folk til å spise insekter kan vise seg å være utfordrende. Ifølge en rapport fra Tysklands miljømyndighet oppga 45,7 prosent av de spurte at en følelse av «avsky» var hovedårsaken til at de ikke ville spise insekter. Den andre viktige årsaken var bekymring for hygieneforhold, som utgjorde 14,9 prosent.

«Viljen til å spise insekter som erstatning for kjøtt, er svært lav. Bortsett fra at kjønn ikke ser ut til å spille noen stor rolle – menn er litt mer åpne for å spise insekter – kunne man ikke identifisere andre sosiodemografiske faktorer som påvirket aksepten for å spise insekter», heter det i rapporten.

I en artikkel publisert i februar 2022 var WEF pådriver for insekter som god mat for å redusere klimapåvirkningen. Insekter kan ha et bedre proteininnhold per 100 gram sammenlignet med kjøtt, skriver de. Ifølge en studie gir kjøtt 16,8 til 20,6 prosent protein per 100 gram, mens insekter har et bredere spekter på 9,7 til 35,2 prosent.

"Alt insektprotein er selvfølgelig ikke likeverdige. For eksempel er sirisser, visse maurarter og melorm kjent for å være protein- og kaloririke stjerner i insektverdenen", skriver de.

Oppdrett av insekter krever også mindre stell og ressurser enn husdyr gjør. Verden nærmer seg proteinmangel fordi befolkningen øker så raskt og forventes å nå ti milliarder innen 2050, ifølge WEF.

Men det er flere bekymringer om insekter som mat enn bare allergier. "American Food and Agriculture Organization" skriver i en rapport fra 2021 at insekter som mat må «veies opp mot alle mulige utfordringer». Disse inkluderer biologiske stoffer (bakterier, virus, sopp og parasitter), samt kjemiske miljøgifter (sprøytemidler, giftige metaller og flammehemmemidler).

Ad i artikkel – AdSense
AD