En bok kurerte 12 år med alvorlig depresjon

Kathy Ma slet i over ti år med depresjon, helt til hun begynte å praktisere Falun Gong.

Etter å ha lidd av depresjon i 12 år har Kathy Ma, en kinesisk-amerikaner, blitt frisk og har begynt å leve et lykkelig liv igjen. Bildet viser et nyere bilde av Ma. Foto: Med tillatelse fra Kathy Ma
29. september 2024
AD

«I den perioden hadde jeg ikke en eneste bra dag. Hver gang sykdommen fikk tilbakefall, fikk jeg selvmordstanker, og foreldrene mine hadde ikke noe annet valg enn å binde meg fast ... Hver gang jeg fikk et anfall og mistet kontrollen, angret jeg dypt da jeg kom til fornuft. Så kom det en ny episode, etterfulgt av enda mer anger ... Dette vedvarte i 12 år», sier Kathy Ma, en kinesisk-amerikaner som har bodd i San Francisco i over 30 år. Hun forteller om de 12 lange årene hun var plaget av alvorlig depresjon.

Ma er en hengiven kvinne. Kort tid etter at hun som 23-åring immigrerte til USA sammen med foreldrene, insisterte hun på å reise tilbake til Kina for å gifte seg med kjæresten hun hadde vært sammen med i fire år, til tross for foreldrenes innvendinger. Hun forventet imidlertid ikke at mannen var utro i løpet av den årelange ventetiden før hun fikk visum til USA. Da Ma var gravid i femte måned, ba han om skilsmisse.

Etter skilsmissen var Ma sønderknust og fylt av bitterhet mot eksmannen, og hun vurderte til og med å abortere bort barnet. Legen advarte imidlertid om at en abort på det stadiet ville være svært farlig. En pastor ga henne også råd om at hun, som kristen, ikke burde ta abort.

Til slutt bestemte Ma seg for å beholde barnet. Hun var 28 år gammel på det tidspunktet. Selv om fødselen var en naturlig fødsel, fikk hun en alvorlig blødning etter fødselen.

Blødning etter fødselen. En nær-døden-opplevelse

Sykepleierne forsøkte å gi henne blodoverføring, men fant ikke en egnet blodåre noe sted på kroppen. Gradvis begynte Ma å miste hørselen. Hun beskriver det slik: «Lydene gikk fra å være høye til å bli svake, og til slutt kunne jeg ikke høre noe i det hele tatt.

«I det øyeblikket følte jeg at jeg sakte reiste meg og satte meg opp. Da jeg imidlertid så meg tilbake og så at kroppen fortsatt lå i sykehussengen, tenkte jeg at jeg ikke måtte dø. Jeg hadde nettopp født og kunne ikke forlate barnet mitt. Med den beslutningen la jeg meg sakte ned igjen, gikk inn i kroppen igjen og begynte å høre folk snakke. Til slutt våknet jeg», forteller hun.

Da Ma våknet, så hun familien som var samlet rundt sengen. Etter at hun hadde mistet bevisstheten, hadde legene informert familien om hennes kritiske tilstand, og de kom for å ta et siste farvel med henne.

Sønnen ber moren om å gjøre slutt på begges lidelser

Etter å ha kommet tilbake fra dødens rand, falt Ma ned i en dyp bølgedal. «Hver gang jeg så den nyfødte babyen min, kom de vonde minnene fra skilsmissen tilbake», sier hun. Følelsene ble stadig vanskeligere å håndtere, og depresjonen forverret seg.»

«I løpet av den tiden gikk jeg helt amok, skrek og truet med å skade meg selv med kniv eller hoppe ut av vinduet. Noen ganger klarte ikke foreldrene mine å kontrollere meg, og de måtte tilkalle broren min for å holde meg tilbake. Etter slike episoder besvimte jeg ofte», sa Ma

Synet av barnet utløste smertefulle minner. Ma lot ofte frustrasjonen gå ut over ham ved å rope, slå og kaste ting. Sønnen ble så redd at han enten satt helt taus eller gråt.

Først da sønnen var fem år gammel begynte han å snakke. Han smilte aldri og kommuniserte ikke med noen. Da han begynte i barnehagen, lekte han aldri med andre barn, og han var veldig tilbaketrukket.

Sønnen sa til og med til Ma: «Mamma, jeg vil ikke leve lenger. Vær så snill å ta meg med.» Ma visste at hun var årsaken til lidelsen hans og følte seg dypt skyldig. Hun kjempet for å kontrollere sine handlinger.

Noen måneder etter nær-døden-opplevelsen til Ma, fikk moren hennes brystkreft i fjerde stadium. Det gjorde Ma enda mer knust.

«På den tiden tenkte jeg hele tiden på å dø, men jeg var for redd til å gjennomføre det. Hvis jeg faktisk døde, hva ville skje med sønnen min? Dette fortsatte og fortsatte ... Hver gang jeg opplevde en episode, ble jeg gal, og da jeg kom til fornuft, ble jeg fylt av anger. Syklusen med galskap og anger fortsatte i 12 år», sier hun.

Selv om Ma ikke oppsøkte sykehuset i denne perioden, fikk hun psykoterapi hos en psykolog hun hadde møtt i kirken. Det hadde ingen merkbar effekt. «Psykoterapien fikk meg til å føle meg litt bedre i øyeblikket, men kort tid etter kom depresjonen tilbake. Det føltes som om noe hele tiden tynget brystet mitt og gjorde det vanskelig å puste.»

Å finne fred gjennom en bok

Vendepunktet i Mas situasjon kom med Falun Gong. Falun Gong, også kjent som Falun Dafa, følger prinsippene sannhet, medfølelse og toleranse og består av fem sett med øvelser, inkludert meditasjon.

En tidligere kollega introduserte Ma for Falun Gong så tidlig som i 1995. I 1997 inviterte kollegaen onkelen til Ma til en Falun Gong-konferanse i San Francisco. Onkelen insisterte på at Ma skulle bli med. Hun fikk derfor anledning til å høre et foredrag av Li Hongzhi, grunnleggeren av Falun Gong.

Kvelden etter konferansen, da Ma tok et bad, oppdaget hun til sin store forbauselse at en cyste under høyre armhule, som hun hadde hatt i over ti år, hadde forsvunnet. Vanligvis var cysten smertefri, men når den ble betent, hovnet den opp og ble svært smertefull. Da klarte hun ikke å skrive med høyre hånd.

Til tross for dette begynte ikke Ma umiddelbart å praktisere Falun Gong.

På den tiden var Falun Gong svært populær i Kina, med titalls millioner utøvere. Både faren og onkelen begynte å praktisere Falun Gong. Faren som hadde alvorlig migrene, hadde ikke lenger hodepine etter at han begynte å praktisere.

I april 1999 kjørte Ma faren til en Falun Gong-studiegruppe. Hun ventet i bilen, men etter en lang stund gikk hun inn for å se etter ham. Oppmuntret av en kollega tok hun med seg et eksemplar av «Zhuan Falun» og ble med i gruppen og kom tilfeldigvis over kapittelet om «tap og vinning».

«Jeg vet ikke hvorfor, men mens jeg lyttet, følte jeg en overveldende trang til å gråte, og jeg klarte ikke å stoppe tårene», sier hun.

Da hun kom hjem, begynte hun å lese boken, Zhuan Falun. Hun leste den helt til daggry. Hun sa at hun ikke følte seg trøtt, men i stedet bemerkelsesverdig uthvilt.

Da morgensolen strømmet inn gjennom vinduet, ble tankene hennes klare og rolige, fri for den vanlige uroen og rastløsheten.

«Denne boken ga meg virkelig en følelse av fred. Det er en følelse jeg ikke har opplevd på lenge!» sier Ma.

Fra da av leste hun «Zhuan Falun» og andre Falun Gong-bøker hver dag og begynte å gjøre Falun Gong-øvelsene. Øvelsene går ut på å fokusere på meditasjons-musikk mens man utfører forsiktige og langsomme bevegelser, og i den siste øvelsen sitter man stille med lukkede øyne i lengre perioder.

En ny begynnelse: Å overvinne tilbakevendende depresjoner

Depresjonen begynte snart å bli bedre. Episodene, som hadde forekommet ukentlig, ble sjeldnere; først en gang i måneden og deretter med noen måneders mellomrom. Etter omtrent ett år opphørte de helt.

«Hver gang jeg tvilte på meg selv, følte motløshet eller følelsesmessige nedtur, leste jeg i Zhuan Falun, og det ga meg fred», sier Ma.


Les mer

Serie: Fra den franske revolusjonen til Lenin (del 1)

Stormingen av Bastillen i Paris den 14. juli 1789. En ikonisk innledende fase av den franske revolusjonen. Foto: offentlig eie

Ydmykhet - Jordens, markens og guddommelighetens dygd (1/7)

Jesus vasker disiplenes føtter


Ma husker tydelig opplevelsen av å «bli gjenopplivet fra døden» i løpet av den siste depresjons-episoden.

Ma mistet i 2000 besinnelsen etter at sønnen ved et uhell hadde støtt borti henne, og det førte til at hun besvimte. Tidligere hadde foreldrene hennes brukt akupressur på Renzhong-akupunkturpunktet (som ligger ved philtrum, mellomrommet mellom overleppen og neseborene) hver gang hun besvimte. Det fikk henne vanligvis tilbake til bevissthet. Men denne gangen virket det ikke.

I desperasjon kom foreldrene plutselig på Falun Gongs undervisnings-videoer som hun ofte så på. De bestemte seg for å spille en av dem for henne. «En tanke slo meg», husker hun. «Jeg kan ikke begå selvmord. Mesteren min sier at selvmord er å drepe og er en synd, og deretter kom jeg til bevissthet igjen.»

Da Ma kom til bevissthet, føltes det som om ingenting hadde skjedd. Hun var rolig og fattet, i sterk kontrast til den vanlige fortvilelsen og depresjonen hun hadde opplevd etter tidligere episoder. Dagen etter var hun på jobbintervju og ble tilbudt stillingen.

Etter denne hendelsen har Ma ikke hatt tilbakefall og vært deprimert på 24 år. I løpet av denne tiden har hun drevet en bedrift, jobbet med markedsføring og regnskap og levd et normalt og aktivt liv. Hun har naturligvis fortsatt å praktisere Falun Gong flittig.

Å praktisere Falun Gong har ført til betydelige endringer i Mas personlighet.

«Temperamentet mitt er mye bedre, jeg er mye gladere til sinns og mer sosial. Jeg har også høynet min emosjonelle kraft og føler meg mye sterkere», sier hun.

Forvandlingen Ma gjennomgikk, påvirket også sønnen positivt. «Sønnen min begynte å praktisere Falun Gong sammen med meg, og akkurat som meg begynte han å smile oftere», sier hun.

I dag er sønnen til Ma en frisk og positiv ung mann. Sammen spiller de i et band bestående av Falun Gong-utøvere. De øver jevnlig på instrumentene og har konserter i lokalsamfunnet.

«Jeg er utrolig takknemlig overfor mester Li for at han har brakt lykke og fred til familien vår», sier Ma med tårene rennende nedover ansiktet.

A photo of Ma wearing a Hanbok in Korea in 2017. (Courtesy of Kathy Ma)
Et bilde av Ma iført Hanbok i Korea i 2017. Foto: Med tillatelse fra Kathy Ma

Psykiater: Falun Gong hjelper mot depresjon

Noen synes det er bemerkelsesverdig at Ma har kommet seg fra depresjonen. Dr. Jingduan Yang, administrerende direktør ved Northern Medical Center og psykiater som spesialiserer seg på integrativ medisin, bemerket at Ma led av en kompleks kronisk psykisk sykdom. Selv om antipsykotiske, antidepressive eller krampestillende medisiner til en viss grad kan håndtere symptomene, har de mange bivirkninger, og det er svært vanskelig å bli frisk.

Yang uttalte at det er vanskelig å forklare Mas bedring ut fra et medisinsk perspektiv. «Hvis vi skal forklare det, kan vi se på fire aspekter ved en person, nemlig kroppens fysiske struktur, de biokjemiske prosessene, qi (energien) slik den beskrives i tradisjonell kinesisk medisin (TCM) og ånden som i åndelig praksis omtales som den sanne sjelen.»

Yang sa at konvensjonelle medisinske behandlinger, som medisinering, retter seg mot biokjemiske ubalanser, kirurgi retter seg mot strukturelle problemer og akupunktur regulerer qi. Ma hadde imidlertid et underliggende problem på bevissthetsnivå, og det krevde metoder for å vekke ånden hennes. «Mester Lis undervisning lyktes tydeligvis i å vekke hennes sanne sjel og bevissthet, og det er grunnen til at den ga så bemerkelsesverdige resultater», sier han.

«Mennesket er i seg selv komplekst, og de medisinske problemene vi leger kan ta tak i, er ofte overfladiske», sier Yang. «Når roten til problemet ligger i bevissthet og åndelighet, er de medisinske intervensjonsmulighetene svært begrensede.»

Yang praktiserer selv Falun Gong og har møtt pasienter som har opplevd at depresjonssymptomene har blitt bedre etter å ha begynt å praktisere metoden. Han påpekte at Falun Gong oppmuntrer utøverne til å utøve en positiv tankegang og atferd. Dette fokuset på positive verdier bidrar til å avlede oppmerksomheten fra negative tankemønstre, noe som lindrer depresjonssymptomer. Falun Gong inneholder også fysiske øvelser og meditasjon som regulerer kropp og sinn. Utøvere kan også delta i gruppetreninger. Dette kan bidra til å lindre følelsen av ensomhet og gi emosjonell støtte.

Forskning: Meditasjon forbedrer emosjonell regulering

Forskning har vist at kroppsøvelser som mindfulness-meditasjon og yoga har en positiv effekt på depresjon. En klinisk studie publisert i Depression and Anxiety i 2022 viste at deprimerte pasienter som deltok i et mindfulness-basert intervensjons-program, rapporterte om mer signifikante forbedringer i depresjonssymptomer, fysisk og psykisk helse og stressnivå, sammenlignet med pasientene i den konvensjonelle terapi-gruppen. Disse forbedringene vedvarte dessuten i seks måneder etter intervensjonsprogrammet.

Studier har vist at Falun Gong gir en rekke fordeler for det generelle velværet, blant annet ved å lindre angst og stress. Det er spesielt gunstig for personer med traumer i bagasjen.

Ifølge en studie fra 2020, publisert i magasinet Brain and Cognition, bearbeider Falun Gong-utøvere følelser raskere, fokuserer bedre på oppgaver og blir mindre distrahert av irrelevante stimuli enn de som aldri har praktisert Falun Gong. I komplekse scenarier som krever koordinering mellom venstre og høyre hjernehalvdel, viste utøverne betydelige forbedringer i testprestasjoner etter bare halvannen times trening. Funnene tyder på at Falun Gong-øvelsene forbedrer den emosjonelle reguleringen og legger til rette for en mer fleksibel bruk av begge hjernehalvdelene.

Ad i artikkel – AdSense
AD