Opprørsgruppen M23 har fortsatt sin offensiv og har inntatt flere byer øst i Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo), deriblant Goma, som ble erobret den 27. januar i år. FN anslår at minst 2.900 mennesker har blitt drept og 500.000 er siden da drevet på flukt.
Da Aimable Gafurura hørte at opprørsgruppen M23 hadde ankommet Rumangabo, en by i Rutshuru-territoriet i øst, den 27. november 2022, pakket han raskt sammen noen av eiendelene sine og flyktet i sikkerhet.
I frykt for å møte militsen på hovedveiene reiste Gafurura gjennom Virunga nasjonalpark til Goma, en by med rundt to millioner innbyggere og den største øst i Kongo, før han flyktet til nabolandet Burundi.
Jeg tilbrakte to netter i jungelen før jeg kom til Goma. - Aimable Gafurura, kongolesisk flyktning
FN anslår at den siste tidens fremstøt mot Goma har tvunget nesten 80.000 mennesker på flukt til nabolandene fra den eskalerende spente situasjonen og kampene i Øst-Kongo til nabolandene. De fleste av de som flyktet, risikerte livet ved å flykte langs farlige ruter, som Virunga nasjonalpark. De brukte eiendelene sine som redningsflåter for å svømme over Rusizi-elven som danner grensen mellom Burundi og DR Kongo.
Siden januar har 61.000 mennesker ankommet Burundi. Disse kongoleserne har sluttet seg til de 91.000 flyktningene og asylsøkerne som allerede befinner seg i Burundi, ifølge FNs flyktningorganisasjon, UNHCR.
Laurent Mugiraneza, en uavhengig politisk analytiker i Kongo, sier at det er stor risiko å flykte fra de eskalerende spenningene, og flere dør når de krysser grensen. BBC rapporterte i februar at mer enn 20 mennesker døde i elven, mens mange ble skilt fra familiene sine i det de flyktet.
– Noen døde på grunn av mangel på hjelp, sier Mugiraneza til Epoch Times.
Unge mennesker har blitt tvangsinternert. I Rutshuru, Masisi og Nyiragongo har unge mennesker blitt bortført for å kjempe sammen med M23. - Laurent Mugiraneza, uavhengig politisk analytiker i Kongo
Frykten for å bli tvangsrekruttert til opprørsgruppen M23 er en økende bekymring blandt unge mennesker. Mugiraneza sier at dette allerede skjer i Øst-Kongo.
Les mer
Hvordan menneskekroppen kan påvirkes av månen
Din egenart er ikke din svakhet. Den milde styrken til høysensitive menneske
– Unge mennesker har blitt tvangsinternert. I Rutshuru, Masisi og Nyiragongo har unge mennesker blitt bortført for å kjempe sammen med M23. I flyktningleirene ble unge mennesker rekruttert som arbeidskraft, [og] de endte opp i treningsleirer.
Etter at opprørsgruppen gjenoppsto, har det vært tilfeller av grusomheter begått av gruppen. En mann som av sikkerhetsgrunner ønsker å være anonym og som vi kaller «David», fortalte oss at opprørsgruppen den 13. desember 2022 krevde at de som bodde i visse landsbyer i Rutshuru-området i Nord-Kivu, måtte forlate området og flytte til andre steder. Masangu sa at han forlot Rutshuru-området for å bo i Goma, hovedstaden i Nord-Kivu-provinsen, som ennå ikke var okkupert av opprørerne.
– Dagen etter vandaliserte opprørerne huset mitt og plyndret alt, forteller han til Epoch Times. Og da Goma ble inntatt av opprørerne i januar, flyktet David til Burundi.
Det er vanskelig å forutsi utfallet av konflikten og hva både den kongolesiske regjeringen og opprørsgruppen M23 vil gjøre videre. Det er fordi det internasjonale samfunnets mange oppfordringer til våpenhvile så langt ikke har ført til noen positive resultater.
M23
M23 (eller 23. mars-bevegelsen) som støttes av Rwanda, er en tutsi-ledet opprørsgruppe som ble dannet i 2012 av tidligere soldater fra National Congress for Defence of the People (CNDP), en politisk væpnet milits.
M23-opprørerne sier at målet deres er å beskytte og forsvare minoritetsgruppen, tutsi, i Den demokratiske republikken Kongo. Kort tid etter at M23 ble dannet, erobret de Goma, men ble nedkjempet av den kongolesiske hæren og FN-styrker i 2013.
Gruppen gikk med på å integrere seg i hæren i bytte mot løfter om at tutsiene skulle beskyttes. I november 2021 dukket likevel gruppen opp igjen og hevdet at løftene var blitt ignorert. Etter at gruppen dukket opp, har antallet mennesker på flukt økt.
En gruppe fra Den sørafrikanske samarbeidsorganisasjonen (SADC) var tidligere i DR Kongo for å støtte regjeringen i arbeidet med å gjenopprette freden i den ustabile østlige regionen. Mandatet deres ble imidlertid avsluttet, og troppene ble trukket tilbake etter at det brøt ut en konflikt mellom dem og M23 i Goma i januar.