Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) har nylig gjort kutt i antall lokale politistasjoner, til tross for økende sosial uro. Kina-observatører tror at dette er for å håndtere krisen med synkende inntekter for lokale myndigheter, forårsaket av nedgangen i Kinas økonomi og er et signal om eventuell kollaps av regimet, lignende slutten på østeuropeiske kommunistblokkers kollaps i 1989.
Meizhou Daily, en lokal avis i byen Meizhou i Guangdong-provinsen, rapporterte den 10. november at Meizhous kommunale sikkerhetskontor hadde kunngjort opphør av Wuzhou politistasjon og Dongshan politistasjon. Den offisielle grunnen som ble gitt, var å "effektivt integrere eksisterende politiressurser".
For to uker siden kunngjorde også sikkerhetsbyråene i Qingdao, Yantai og Weifang i Shandong-provinsen planer om å "demontere og konsolidere" lokale politistasjoner. Sikkerhetskontoret i Qingdao nevnte i en offentlig kunngjøring at fra 23. oktober blir ni politistasjoner slått sammen med ni andre.
For øyeblikket fortsetter Kinas økonomi å falle, eiendomsmarkedet er tregt og lokale myndigheters gjeld er rekordhøye.
"De kan ikke engang betale lønninger, økonomien er ikke bærekraftig og mange lokale myndigheter går konkurs", sa Lai Jianping, tidligere advokat i Kina. "Faktisk er de allerede konkurs. Det er ingen annen vei. Det spiller ingen rolle om de er hjelpepoliti eller ikke, det spiller ingen rolle hvilke avdelinger det gjelder, de sier opp folk, kutter stillinger og lønninger; det hele er ekstremt vanskelig."
Cheng Chin-mo, førsteamanuensis og leder av diplomati og internasjonale relasjoner ved "Tamkang University" i Taiwan, fortalte til Epoch Times: "Gjelden til lokale myndigheter fører til lønnskutt for offentlige tjenestemenn. For å overleve plyndrer og utnytter de lokale myndighetene vanlige mennesker over alt, inkludert med økende bøter. De tyr til alle midler for å skrape til seg penger. Dette kan faktisk forårsake stor, sosial uro".
Lai sa: "Når sosiale konflikter forsterkes, avskaffer de organer for opprettholdelse av stabilitet eller reduserer lønninger og fordelene deres", sa han om den nye politikken, samtidig som han spådde en reaksjon. "Det vil påvirke moralen deres for å opprettholde stabilitet og være ekstremt skadelig for opprettholdelse av styret."
Han la til: "Hvis økonomien fortsatt kunne støttet og opprettholdt stabiliteten, ville de ikke komme til dette punktet, spesielt ikke svekke avdelinger, slik som politi, påtalemyndighet og til og med hjelpepolitiet og sikkerheten."
Cheng sa: "Dette er en del av den økonomiske kollapsen i Kina. Dette er starten på sammenbruddet av det kommunistiske regimet. For vi vil i fortsettelsen se mye sosial uro og kaos, kombinert med den høye arbeidsledigheten blant ungdom. I denne saken tror jeg at dette kan framskynde KKP's fall".
Lai påpekte: "Alle de som har blitt oppsagt, kan slå tilbake. Fordi mange av dem i hovedsak ikke gjorde jobbene sine ut fra idealer eller moral, er de en gruppe på bunnen av samfunnet som prøver å tjene til livets opphold. Så for å skape seg et levebrød, kan de komme til å gjøre hva som helst, til og med slutte seg til gjenger".
Tegn på kollaps
I forhold til KKP's massive reduksjon av politistyrkene, sa Cheng: "Gjennom undersøkelser, spesielt fra kollapsen av kommunistregimene i de sentrale og østeuropeiske landene på den tiden, er dette en del av oppløsningen av hele den sosiale orden".
"Historisk sett var både den tidligere Sovjetunionen og senere de tidligere kommunistlandene i Sentral- og Øst-Europa, som for eksempel Polen, Tsjekkia, Ungarn og Romania, slik. Senere sluttet disse arbeidsløse, offentlige tjenestemennene, spesielt politiet og til og med soldater som ble sagt opp, seg til folket og demonstrerte mot regimene, noe som snart førte til sammenbruddet". Han spådde: "Jeg antar at til og med militæret vil bli nedskalert neste gang. Disse menneskene ble organisert og trent, og de vil bli en motstandsdyktig kraft mot regjeringen i fremtiden."
Cheng Jing og Luo Ya bidro til denne reportasjen.