Det kinesiske regimet dysser ned diskusjonen om organtyveri

Cindy Song, David Matas og Chris Smith har alle på hver sin måte forsøkt å bekjempe Det kinesiske kommunistpartiets organtyveri. Illustrasjon: Samira Bouaou, Chung I Ho
16. juni 2024
AD

Organtyveri fra levende samvittighetsfanger er en forbrytelse som har pågått i Kina i mer enn 20 år med direkte støtte fra det kommunistiske regimet. De som i årenes løp har arbeidet for å sette søkelyset på dette og forsøkt å stoppe det på ulike måter, merker hvordan regimets taktikk har endret seg over tid.

Da menneskerettighetsadvokaten, David Matas, havnet på Beijings radar fordi han begynte å undersøke regimets systematiske drap på samvittighetsfanger for å høste organer fra dem, begynte det å skje merkelige ting rundt ham.

Arrangører som hadde invitert ham for å diskutere temaet, avlyste i siste liten. Bookede møtesteder trakk seg, uten noen rimelig forklaring. En gang skjøt noen gjennom vinduet til et lokale der han skulle tale dagen etter.

Falun Gong-utøvere arrangerer en lysvake i Washington D.C. til minne om utøvere som er blitt drept under forfølgelsen i Kina. Foto: Madalina Vasiliu

Under en spørretime ringte en mann inn og utga seg for å være en statlig tjenestemann i det kinesiske politiet.

- Er du redd for å dø? Du blander deg brutalt inn i vårt partis interne anliggender. Vi kommer til å hevne oss på deg. Er du ikke redd for det? sa mannen gjennom en tolk.

Matas beholdt roen.

- Hvis du ikke liker det jeg sier, kan du prøve å stoppe ulovlige organtransplantasjoner i Kina og ikke true meg, sa han.

Men i stedet for å forsøke å skremme ham, handlet det mest om at de kinesiske myndighetene «bare ville hevde sin posisjon, uten å ha noe å si som forsterket den», sier han.

Dette var i 2008, to år etter at regimets storstilte drap for økonomisk vinning begynte å bli avslørt. Det er en milliardindustri som drives frem av løfter om ekstremt korte ventetid, både for innenlandske og utenlandske pasienter. Organene kommer fra fanger og blir tatt med makt.

I 2024 ser det ikke ut til at mye har endret seg i Det kinesiske kommunistpartiet (KKP), bortsett fra at de opptrer mer subtilt.

I stedet for å kjempe kampen åpent, har de valgt å jobbe mer i bakgrunnen ved å bruke økonomisk og diplomatisk press for å stilne kritikken, samtidig som de har lurt den politiske og medisinske eliten til å snakke positivt på deres vegne. På noen måter har de lykkes. I politiske kretser, underholdningsindustrien og akademia er det en frykt for at de som forsøker å avsløre disse forbrytelsene, vil møte en konstant motreaksjon.

En av de som fikk føle det på kroppen, var det amerikanske republikanske kongressmedlemmet, Chris Smith. Lovforslaget hans, «Stop Forced Organ Harvesting Act», ble vedtatt i Representantenes hus den 27. mars 2023, men er ennå ikke tatt opp i Senatet. Kvelden etter avstemningen kom det et sint brev fra den kinesiske ambassaden som krevde at USA «umiddelbart stanser disse grunnløse, oppblåste og anti-kinesiske tiltakene».

Smith har forsøkt å jobbe videre, blant annet gjennom utenriksdepartementet, for å sikre belønninger til varslere som kan avsløre organtyveriene.

- Taushet er ikke et alternativ, spesielt ikke fra medisinske selskaper og foreninger. Hvis de tier, er det de som står i størst fare for å bli medskyldige i denne avskyelige forbrytelsen mot menneskeheten", sa han under en høring i Kongressen i mars i år.

På lokalt nivå i California ble en resolusjon som fordømte organtyveriene i 2017, blokkert av et brev fra det kinesiske konsulatet i San Francisco. Brevet ble sendt til alle delstatssenatorene og advarte dem mot å stemme for resolusjonen. Alle senatorene ble deretter også oppringt.

Initiativtakeren, senator Joel Anderson, forsøkte deretter forgjeves å få saken opp til avstemning, men kollegene hans ville ikke røre den. Anderson har siden blitt svartelistet av Kina, og det samme har Smith og Matas.

Selv i den medisinske og akademiske verden har KKP lykkes i å avskrekke viktige institusjoner fra å handle eller rette oppmerksomheten mot problemet. Etter at en London-basert domstol konkluderte i 2019 med at statssanksjonert organtyveri i stor skala pågår i Kina «hinsides enhver rimelig tvil», ønsket Weldon Gilcrease, lege og kreftspesialist ved University of Utah at lærestedet hans skulle handle.

Universitetet i Utah har det eneste altomfattende senteret for transplantasjon av nyrer, bukspyttkjertler, lever, hjerte og lunger i delstaten og er høyt rangert i USA. Gilcrease ga sjefslegen et sammendrag av tribunalets konklusjoner og ba om et møte. Ifølge Gilcrease visste sjefslegen om organtyveriene, men valgte å ikke gjøre noe av frykt for at Kina da ville velge å sende sine utenlandske studenter til Texas i stedet for Utah.

Også de som har forsøkt å nå ut med budskapet i ulike medier, har møtt stor motstand. I 2023 fullførte den kanadiske filmskaperen, Cindy Song, dokumentarfilmen «State Organs», en seks år lang etterforskning av to uoppklarte forsvinningssaker om unge Falun Gong-utøvere. Falun Gong, en åndelig metode basert på prinsippene om sannhet, medfølelse og toleranse, har vært forfulgt i Kina siden 1999. Et svært stort antall Falun Gong-utøvere har blitt fengslet eller er blitt urettmessig frihetsberøvet i Kina siden. De regnes som en viktig kilde for stjålne organer i Kina. Falun Gong-utøvere er også kjent i Kina for sin gode helse, noe som gjør dem til attraktive donorer.

En scene fra Cindy Songs film «State Organs» som handler om to forsvinninger i Kina som antas å være relatert til organtyveri. Foto: Samira Bouaou

En italiensk distributør som viste interesse for filmen i oktober i fjor, trakk seg dagen etter. Representanten skrev at filmen var god, men at kollegene hennes hadde informert henne om at dokumentarer om forfølgelsen av Falun Gong ikke blir akseptert av italienske TV-kanaler.

Song forteller om lignende opplevelser på American Film Market i Santa Monica i California.

«Stopp, stopp, stopp, stopp, nei, nei, nei, nei», hørte Song en leder i et stort amerikansk distribusjonsselskap si da en medarbeider ivrig forsøkte å få ham interessert i filmen hennes. Han forklarte den ansatte at de ikke kunne ta på seg noen film om Falun Gong fordi det ville bety at «vi ikke kan selge noen filmer til Kina» etter det, sier hun.

Så lenge du vil å tjene penger i Kina, må du følge deres regler.

- Cindy Song filmprodusent

Et kanadisk patentbyrå nektet også å samarbeide med den begrunnelsen at filmen var «for kontroversiell for vår smak».

«Vi ville ikke vært komfortable med eksponeringen. Kina har store ressurser og vil ikke nøle med å beskytte sitt omdømme", skriver de i en e-post som Song har vist Epoch Times.

«Penger er et våpen som Beijing bruker effektivt, særlig for å få folk til å sensurere seg selv», sier Song.

- Så lenge du vil tjene penger i Kina, må du spille etter deres regler. Folk tenker på hva de sier, selv utenfor Kina, slik at de ikke støter KKP. Litt etter litt blir vi alle stille medskyldige i deres forbrytelser», sier hun.

Det har også vært vanskelig å få til konkrete fremskritt i den medisinske verden. I 2022 ble International Society for Heart and Lung Transplantation, den største forskningsorganisasjonen på feltet, den første store medisinske foreningen, som iverksatte en akademisk boikott av kinesiske vitenskapelige artikler.

Gilcrease sier at ingen lege han kjenner, ville sagt at det er akseptabelt for en regjering å bruke helsevesenet til å drepe uskyldige mennesker.

- Men det vil bli en konfrontasjon, for vi har å gjøre med et av de mektigste landene i verden. Vi har å gjøre med Det kinesiske kommunistpartiet som har sittet ved makten i flere tiår og spredt propagandaen sin ut til sitt eget folk og resten av verden.

Det handler ikke bare om frykten for å komme på kant med KKP, sier han.

- Det er også frykten for å stå alene, uten støtte fra andre leger, kirurger og medisinske organisasjoner", sier han.

Transplantasjons-bransjen er en egen liten medisinsk nisje der hele verdens fremste innen bransjen uunngåelig blir kjent med hverandre. Kinas raske utvikling i sektoren de siste tiårene har ikke gått upåaktet hen, og det er vanlig at kinesiske leger samarbeider med leger i andre land.

En rapport fra menneskerettighetsgruppen World Organisation to Investigate the Persecution of Falun Gong, som ble publisert i 2022, fant hundrevis av tilfeller der kinesiske transplantasjons-kirurger hadde fått opplæring i USA før de stilte sine ferdigheter til rådighet for de store, kinesiske sykehusene som var involvert i organtyveri.

En av legene på listen, den tidligere kinesiske helseministeren Huang Jiefu, har i årevis forsvart Beijings posisjon ved å vise til organdonasjons-programmene som ble lansert av regimet i 2015. Da begynte det stadig å bli stilt spørsmål ved hvor alle organene som ble transplantert i Kina, egentlig kom fra.

En studie publisert i 2019 i det vitenskapelige tidsskriftet BMC Medical Ethics konkluderte med at det kinesiske regimets organdonasjons-data var «for fine til å være sanne».

Ifølge en av studiens medforfattere, Jacob Lavee, fant man gjennom kriminalteknisk statistikk at tallene «nesten nøyaktig følger en matematisk formel» og avviker fra «alle andre land med mellom én og to størrelsesordener», noe som tyder på at det er stor sannsynlighet for systematisk forfalskning.

Beijing har lovet å forbedre prosedyrene for organtransplantasjon, men det ser ut til at enkelte internasjonale leger allerede er tilfredsstilt.

Francis Delmonico, en organtransplantasjonsekspert som underviser i kirurgi på deltid ved Massachusetts General Hospital og tilknyttet Harvard University, har reist til Kina flere ganger og ofte blitt sett sammen med Huang Jiefu.

Han var også tidligere president i det innflytelsesrike Transplantation Society, et forum med medlemmer fra mer enn 100 land, som blant annet utarbeider etiske retningslinjer.

Delmonico sendte en e-post med ønske om å nå ut til alle sine kolleger på Harvard i forkant av en paneldiskusjon om organtyveri der han ser ut til å ville avfeie viktigheten av diskusjonen.

Man kan ikke bare ta Kinas tall helt uten videre.

- Weldon Gilcrease, lærer og kreftspesialist. Universitetet i Utah

«Vi erkjenner at slik uetisk praksis var kilden til transplanterbare organer i Kina for ti år siden. Men etter det har den kinesiske regjeringen utstedt et forbud. Vi har hatt et møte med Kinas helseminister, Ma, i Beijing, for å sikre at det internasjonale samfunnet fortsatt er årvåkne når det gjelder at Kina oppfyller sine forpliktelser. Vi har ingen illusjoner om muligheten for at vi kan bli ført bak lyset i disse forhandlingene", skriver Delmonico i e-posten.

Gilcrease, som talte under paneldiskusjonen på Harvard, er ikke imponert over Delmonicos argumentasjon.

- Man kan ikke bare akseptere Kinas tall helt uten videre, sier han.

Han refererte til en artikkel av en kinesisk lege, publisert i Journal of Hepatology, i 2023. Den beskriver et toårig klinisk eksperiment der mer enn 60 pasienter ble tilfeldig utvalgt til å motta enten en standard levertransplantasjon eller en som var «iskemifri», noe som ifølge Gilcrease betyr at organet hadde «kommet rett ut av en varm kropp og inn i en annen kropp». I slutten av artikkelen står det at ingen organer «kom fra fanger».

Gilcrease stiller spørsmål ved hvordan dette kan være sant.

- Hvordan kan man randomisere det? Hvordan kan man gjennomføre 30 stykker?" sier han.

- Du må forestille deg at du har en døende person som er hjernedød, og så har du donoren mer eller mindre rett ved siden av den andre personen", sier han og forteller videre at legene hadde gjennomført dette på ett enkelt sykehus i løpet av kort tid.

- Det er i utgangspunktet umulig, sier han.

Foreløpig har han ikke flere svar, for Kina er «et sted der du ikke kan stille spørsmål», sier han.

Delmonicos syn er «mer eller mindre konsensus blant lederne i transplantasjons-verdenen», sier Matas, som var en av paneldeltakerne Delmonico nevnte i e-posten sin.

- Han sier: «bevis at Kina lyver». Men det er ikke slik systemet er ment å fungere. Det er opp til Kina å bevise at de oppfører seg korrekt. Det er ikke opp til oss å vise at de gjør noe upassende.

I en detaljert rapport analyserte Matas og kollegene hundrevis av transplantasjonsprogrammer, samt medierapporter og arkivmateriale. Ved å undersøke sykehusenes inntekter, antall senger, beleggsprosent, kirurgisk bemanning og statlig finansiering, konkluderte de med at det kinesiske regimet underrapporterer antallet transplantasjoner kraftig.

De har samlet inn overbevisende dokumentasjon, som et levertransplantasjons-register i Hongkong som viser hvordan det totale antallet transplantasjoner har skutt i været parallelt med forfølgelsen av Falun Gong, nettannonser for transplantasjoner og flere kinesiske sykehus som hevder at de har gjennomført rekordmange transplantasjoner. Mange av disse dataene og dokumentasjonen er nå forsvunnet.

- Når vi beviser noe, tar de bort bevisene. De tar bort datastrømmen og sier at «bevisene deres er utdaterte». Det finnes ingen uavhengig utenforstående observatør som kan se på kinesiske fengselsjournaler eller kinesiske sykehusjournaler. Det kinesiske fengselssystemet er fullstendig lukket», sier Matas.

Harvard-studenten, Anh Cao, som var med på å organisere paneldiskusjonen på Harvard, sier at e-posten fra Delmonico var «svært nedslående». Han anser det som en måte å gå regimets ærend, stenge ned seriøse diskusjoner og begrave sannheten.

- Grunnen til at KKP undertrykker samtalen, er at den er basert på fakta og bevis, og de har ikke noe grunnlag til å stå på, sier han.

Delmonico har ikke svart på Epoch Times sin forespørsel om en kommentar.

Chris Smith sier at organtyveri er et viktig menneskerettighetsspørsmål å ta tak i.

- Falun Gong har lidd så mye og for hva? Fordi de er fredelige, godhjertede og sunne? De blir valgt ut og drept fordi de er sunne, de tar vare på seg selv og Det kinesiske kommunistpartiet ser på dem som noen de kan utnytte, sier han.

Det tok ham tre år å overbevise kollegene i Kongressen om å undertegne loven mot organtyveri. Det har vært en kamp i motbakke, men nå «ser det ut til at folk skjønner det», sier han.

- Men nå som vi har forstått det, må vi også gjøre noe med det, sier han.

Falun Gong-utøvere demonstrerer mot organtyveri i Kina i New York den 10. mai.

Lov om stans av tvungen organhøsting

Lovforslaget Stop Forced Organ Harvesting Act ble vedtatt av Representantenes hus i USA med 413 mot 2 stemmer.

Det er den første i sitt slag som retter seg spesifikt mot fenomenet der mennesker blir drept for sine organer.

Den amerikanske regjeringen vil blant annet kunne nekte eller inndra visum og pass til personer som er involvert i denne praksisen, samt innføre sanksjoner mot de ansvarlige i andre land.

I tillegg vil regjeringen utarbeide årlige rapporter om temaet.

De første rapportene om at Det kinesiske kommunistpartiet i all hemmelighet drepte dissidenter og høstet organene deres for transplantasjon, kom i 2006.

Ofrene var Falun Gong-utøvere som i ettertid har blitt identifisert i rapporter som hovedkilden til disse organene.

Ad i artikkel – AdSense
AD